Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

"Supernovā" dominē… Kaspars Ansons

ATKĀRTOŠANA ZINĀŠANU MĀTE. Ar saukli Stop The War Horens Stalbe Eirovīzijā atzīmējās jau pirms 15 gadiem, tiesa, toreiz duetā ar Lindu Leen © F64

Noskaidrojušies visi Latvijas Televīzijas autoru un izpildītāju konkursa Supernova 2018 dalībnieku vārdi. Šā konkursa ceturtajā sezonā piedalīsies 21 dalībnieks, konkursam būs trīs pusfināli un viens fināls.

Arī šoreiz Supernova risināsies februārī, bet konkursa uzvarētājs balvā tiks uz Starptautisko Eirovīzijas dziesmu konkursu, kas notiks Portugālē. No katra pusfināla izšķirošajā kārtā iekļūs divi dalībnieki. Ja sausi statistiski, tad konkursā piedalīsies pieci solisti, astoņas solistes un astoņas grupas vai vokālās apvienības. Kā autore atgriezusies Aminata, kura sarakstījusi What I Had With You un uzticējusi to izpildīt Ed Rallidae (tas pats Edvards Grieze vien ir). Dziesmas producents atkal ir Kaspars Ansons - viņš duetā ar Aminatu vienīgie divas reizes pēc kārtas pārstāvējuši Latviju Eirovīzijā un izcīnījuši vietu finālā.

Šoreiz īpaši gribētos atzīmēt Kaspara Ansona dominanci - viņš kā mūzikas autors vai līdzautors atzīmējies kopumā piecu dziesmu sarakstos. Savukārt Markum Rivam varētu piešķirt balvu par mūža ieguldījumu Supernovas attīstībā - viņš vēl nav izlaidis nevienu no četrām šā konkursa sezonām. No sensenas vēstures augšāmcēlies Horens Stalbe ar grupu Riga Reggae: ja 2002. gadā viņš Eirovīzijas nacionālajā atlasē kopā ar Lindu Leen izpildīja dziesmu Stop The War, tad tagad kāps uz skatuves ar Stop The War U2… Ar milzu eiropieredzi ir arī Liene Greifāne (exLieneCandy), pirmo reizi ar pīpi uz Eirovīzijas nacionālās atlases jeb Supernovas jumta nebūs Lauris Valters, Katrīne Lukins, Edgars Kreilis un duets Dvīnes, Sabīne Geiba šoreiz iekļāvusies Hypnotic sastāvā, savukārt Monta iepriekš iemēģinājusi šo konkursu kā MyRadiantU bekvokāliste. Kas attiecas uz fona vokālistēm, tad grupas In My Head dziedātāja Evija Smagare pie šāda goda tikusi uz vienas skatuves ar pašu Prāta vētru.

Un daži interesanti fakti. Pieredzējusī Jenny May vienīgā konkursā izpildīs dziesmu spāniski, bet plašākai auditorijai mazāk zināmā Madara - latviski. Ir konkursantu sarakstā arī Laura Rizzotto, kas dzimusi Brazīlijā, viņas tēvs ir latvietis, māte - portugāļu izcelsmes, un šobrīd Laura dzīvo ASV un pastiprināti apgūst latviešu valodu. Grupa Kris & Oz trīs gadus konkursam pieteikusi dziesmas, un tikai šogad žūrija viņus pamanījusi un uzaicinājusi uz noklausīšanos. Viens no konkursantiem - Ritvars - nekad nav kāpis uz tik lielas skatuves, savukārt Katrīna Gupalo ir akadēmiski izglītota pianiste un dziedātāja. Atzīmēšanas vērta ir Miona, kura pirms vairākiem gadiem modeles karjeru nomainīja pret mūziku un savā karjerā jau piedzīvojusi Eiropas koncerttūri, iesildot ukraiņu izcelsmes pianistu Ļubomiru Meļņiku viņa tūrē pirms gada. Agnese Stengrevica ir vienīgā dalībniece, kurai abi vecāki ir mūziķi (tēvs Helvijs Stengrevics, māte Laine Ligere), turklāt viņa konkursam savu dziesmu iesniedza pati pirmā. Vienīgā grupa, kura konkursam tā pastāvēšanas vēsturē iesniegusi dziesmu bez piedziedājuma, ir Supernova ‘2018 dalībnieki Sudden Lights. Savukārt grupa Rahu The Fool nespēlē īstus mūzikas instrumentus, bet atdzīvina jug band mūzikas sajūtas jeb nabadzīgo mūziķu džezu, tāpēc spēlēšanai izmanto sadzīves priekšmetus un pašdarinātus stroķus. Lūk, kāds raibs ļaužu pūlis pretendē uz Portugāles apskatīšanu!