Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Šveices folkmetālisti "Eluveitie" atgriežas Rīgā

© Publicitātes foto

Šo svētdien, 17. decembrī, ar jauna albuma prezentāciju Rīgā atgriežas pazīstamais Šveices folkmetāla koklektīvs Eluveitie.

Eluveitie pie mums ir bijuši jau vairākkārt. 2009. gada februārī šveicieši kāpa uz kluba Melnā piektdiena skatuves, iesildot vācu thrash metal leģendas Kreator. 2013. gada martā Eluveitie atkal bija klāt, tikai šoreiz kā zviedru Sabaton koncerta atbalstītāji. Pēc tam - 2015. gada oktobris, kad šveicieši jau paši bija hedlaineru lomā. Arī savā ceturtajā uzstāšanās reizē klubā MP grupa būs vakara galvenie varoņi. Viņiem piepalīdzēs novadnieki no Silent Circus (spēlē groove/metalcore) un progresīvā roka grupa Even Flow no Itālijas.

Eluveitie apvienojušies 2002. gadā Cīrihes apkaimē. Tā ir ļoti daudzskaitlīga grupa, piemēram, šobrīd tās sastāvā muzicē deviņi (!) dalībnieki. Starp citu, šī grupa ir, iespējams, pasaulē vienīgā, kurā sava skanējuma bagātināšanai piesaistīta… leijerkaste. Tāpat Eluveitie izmanto arī stabules, mandolīnu, dūdas un vijoles. Lielākā daļa albumu ieturēti Skyforger-veidīga folkmetāla garā, bet ir arī akustiskie ieraksti. Oficiālajā grupas diskogrāfijā minēti septiņi studijas albumi, no kuriem beidzamais Evocation II: Pantheon izdots šā gada augustā, tas arī ir akustiskais ieraksts, bet nākamais ieplānots jau 2018. gadā. Arī šis skaņu materiāls ir veltīts ķeltu mitoloģijai. Eluveitie savu kārti vispār liek uz senu vēsturi: daļa tekstu ir romiešu laikā Alpos skanējušajā gallu valodas paveidā (gaulish), savukārt grupas nosaukums cēlies no Šveices senā nosaukuma (Helvēcija) pirms vairāk nekā 2000 gadiem jau izmirušajā etrusku valodā.