Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Tomass Kleins visiem jaunajā gadā novēl veselību, saticību un mīlestību

MUZIKANTI STRĀDĀ. «Tā vienmēr ir bijis – kamēr citi atpūšas, muzikanti strādā,» saka Tomass Kleins, kurš šajā pirmssvētku laikā pirmo reizi muzicē duetā ar Igo © Foto: Uģis DADZIS, no koncerta Siguldas Ziemas koncertzālē

«Ziemassvētkos man galvenais ir pabūt kopā ar saviem bērniem, jo ikdienā tas tik bieži nesanāk,» saka ģitārists, vokālists un dziesmu autors, divu meitu – Džeinas (23) un Tīnas (10) – tētis Tomass Kleins.

Šā gada nogalē viņš atsaucies dziedātāja, dzejnieka un mākslinieka Igo piedāvājumam muzicēt kopā Latvijas pilīs, muižās un koncertzālēs. Ja mūziķim Igo tā jau ir skaista tradīcija, tad Tomasam Kleinam tā ir jauna pieredze, turklāt - pirmoreiz duetā ar Igo. Savulaik abi ir bijuši grupas Līvi dalībnieki, tiesa, dažādos laikos, tālab koncertos izskanēs gan vairākas klausītāju iemīļotas kompozīcijas no Līvu repertuāra, gan arī jaunas pašu radītas dziesmas, piemēram, nupat kopīgi tapusī dziesma 12 (skaņdarba vārdu autors ir Igo, mūziku sarakstījis Tomass Kleins), kas pirmo reizi dzīvā izpildījumā skanēs šajā koncertprogrammā.

«Bet pārsvarā tās būs vairāk vai mazāk jau dzirdētas dziesmas no Igo sadarbības ar komponistiem Aivaru Hermani un Jāni Strazdu, būs arī manas dziesmas - gan no Leģiona repertuāra, gan tādas, ko savulaik dziedājis Andris Ērglis. Un, protams, būs dziesmas no tiem laikiem, kad Igo vēl dziedāja Līvos. Programmā esam iekļāvuši arī dziesmu Sniega velns, kas, manuprāt, nekur nav ierakstīta, vismaz es neatceros. Tā ir no ļoti agriem Līviem, kad vēl Ēriks [Ķiģelis] bija dzīvs,» stāsta Tomass Kleins.

Igo un Tomasa Kleina Ziemassvētku koncerti ir veidoti kā diapozitīvu vakars. Kādreiz bija tādas tradīcijas - godībās sapulcējoties kopā visai ģimenei, pārskatīt aizvadīto laika nogriezni ar diapozitīvu projekcijām uz pie sienas vai loga pakārta balta palaga. Tā bija dalīšanās kopīgos piedzīvojumos un sajūtās. Atgriežoties senā un ne tik senā pagātnē, arī abi mūziķi ir sagatavojuši diapozitīvus, kas koncerta laikā tiks atdzīvināti, kopīgi apskatīti un komentēti.

Ziemassvētku koncerti aizsākās jau pagājušajā nedēļā Kalnmuižas pilī un Popē, bet rītvakar, 20. decembrī, pulksten 19 Igo un Tomass Kleins muzicēs koncertzālē Valmiera, 22. decembrī pulksten 19 - Vecauces pilī, 25. decembrī pulksten 18 - Mazmežotnes muižā, 26. decembrī pulksten 16 - Bīriņu pilī. Koncerts Liepājas muzejā 29. decembrī pulksten 18 būs arī pēdējā diena, kad tur apmeklēt Igo grafiku izstādi Nebijis gadījums, savukārt koncertsērijas noslēgums gaidāms Rīgā, Melngalvju namā, 30. decembrī pulksten 19.

«Sadarbība ar Igo veidojas ļoti interesanta, man tas ir kaut kas jauns un - man patīk!» priecīgi stāsta Tomass Kleins, atzīstot, ka milzīgu domstarpību viņu starpā nav, varbūt tikai atsevišķas nianses, un abi lieliski zina, pie kā vēl vajadzētu piestrādāt.

«Skaidrs, ka lielai daļai muzikantu šis pirmssvētku laiks paiet no koncerta uz koncertu, kādam pa vidu vēl darbs. Tā vienmēr ir bijis - kamēr citi atpūšas, muzikanti strādā,» saka Tomass Kleins, uzsverot, ka svētku sajūtu gan vēl neesot noķēris. Viņš cer, ka tas izdosies vismaz Ziemassvētku vakarā, kad mūziķis būs Liepājā kopā ar saviem bērniem - abām meitām un mazdēlu, kuram ir pieci gadi.

«Man gan izskatās, ka pīrādziņu un piparkūku cepšanai man neatliks laika, ka tas būs jāuztic kādam citam. Arī nekāda ilgā svinēšana nesanāks, jo mums ar Igo nākamajā dienā ir koncerts, jau agri no rīta ir jābrauc. Bet ne jau tas ir galvenais, jo Ziemassvētki ir pārdomu un miera pasākums, un galvenais ir pabūt kopā,» nosaka Tomass Kleins un Neatkarīgās lasītājiem šajos Ziemassvētkos un arī jaunajā gadā novēl veselību, saticību un mīlestību.