Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

MŪZIKA: Svētki čellam

IESPAIDĪGI. Aptuveni 50–70 čellistu uz skatuves vienkopus – tas gan izskatās, gan skan grandiozi © Publicitātes foto

Pēc gada ilga pārtraukuma decembra nogalē Rīgas Kongresu namā atkal gaidāms īpašs notikums čellu mūzikas mīļotājiem, jo trio Melo-M vadībā koncertu sniegs čellu Mega Orķestris, apvienojot vairāk par pussimtu dažādu paaudžu Latvijas čellistu.

Grupas Melo-M Vecgada lielkoncerts notiks 29. decembrī - biļetes uz vakara pasākumu tika izpārdotas jau vairākas nedēļas iepriekš, tāpēc radās iespēja sarīkot papildkoncertu (tas sāksies pulksten 15). Tiesa, nevajadzētu kavēties ilgās pārdomās, iet vai neiet, jo arī uz dienas koncertu biļetes tiek izpirktas straujos tempos.

Pirmoreiz čellistu Mega Orķestris uz Kongresu nama skatuves kāpa 2015. gada izskaņā, savukārt pērn Vecgada finiša taisnē Melo-M šeit uzstājās ar savu programmu Ūdens mūzika. «Mēs ar jauniešiem jau iepriekš bijām sarunājuši, ka šādu lielu pasākumu rīkojam reizi divos gados,» skaidro Melo-M līderis un mākslinieciskais vadītājs Kārlis Auzāns. Tieši viņam pirms pāris gadiem radās ideja par čellu orķestri - toreiz, Melo-M mūziķu mudināti, vienotā kolektīvā kopā sanāca dažādu paaudžu čellisti, savās rindās pulcējot gan skolēnus un studentus, gan pieredzējušus čella spēles meistarus. «Čellisti [uz šādu lielkoncertu] sabrauc no visas Latvijas - gan profesionāli mūziķi, kuri konkrētajā datumā tiek, gan jaunieši no skolām un akadēmijām. Visi, kas spēlē šo instrumentu,» stāsta Kārlis. «Izskatās, ka šoreiz vienkopus būs ap piecdesmit čellistu. Tiesa, arī pirms diviem gadiem es domāju, ka sanāks aptuveni šāds skaits čellistu, bet beigās to bija 68. Arī pašlaik ik pa brīdim nāk kādi muzikanti klāt, līdz ar to precīzu to skaitu es pat baidos saukt.»

Šī divdaļīgā koncerta pirmajā daļā uz skatuves kāps ierastais Melo-M četrinieks - trīs čellisti Kārlis Auzāns, Jānis Pauls un Miķelis Dobičins, kā arī bundzinieks Miķelis Vīte, kas izpildīs Kārļa orģinālmūzikas darbus - tēmas no kinofilmām un teātra izrādēm, kā arī savulaik speciāli Melo-M komponētus skaņdarbus. Savukārt koncerta otrajā daļā Melo-M mūziķi jau čellistu orķestra pavadījumā atskaņos daudzas savdabīgas un unikālas pasaules popmūzikas un rokmūzikas hitu versijas īpašos aranžējumos. Šajā koncerta daļā gaidāmi arī vairāki īpaši pārsteigumi: speciāli lielorķestra kuplajam skanējumam top jauni aranžējumi vairākām pasaulē populārām melodijām, kuru klāstā būs gan kāda īpaša Āfrikas noskaņu kompozīcija, gan pārsteidzoša roka klasikas skaņdarba versija. Jāpiebilst, ka jau pērn tikai trīs čellu versijā šīs klasikas versijas izklausījās varen iespaidīgi, bet vienā balsī dziedot pussimt čelliem - tas varētu būt kaut kas!

Pēc Kārļa aplēsēm, Latvijā varētu būt aptuveni 200 čellistu, tātad šis Vecgada lielkoncerts pulcēs kādu trešo daļu no tiem. Lielākā daļa būs jaunieši, taču orķestrī iekļausies arī mūziķi pat pensijas vecumā vai tuvu tam. «Protams, visus [Latvijas čellistus] uz vienas skatuves sapulcināt nav iespējams. Patiesībā šī projekta galvenais mērķis ir mudināt jauniešus nodarboties ar mūziku un spēlēt šo brīnišķīgo instrumentu. Pēc pagājušā koncerta man klāt nāca daudzi skolotāji un vecāki, kuri stāstīja, ka jaunieši nav pametuši čella spēles apguvi tikai viena šāda koncerta dēļ - tas jau vien ir stimuls to rīkot atkal. Šis ir čella spēles veicināšanas pasākums, taču tā skaņa, kas izskan no skatuves, ir neaprakstāma,» sajūsminās Kārlis. Nav izslēgts, ka šādu čellistu saietu varētu sarīkot vēl plašākā līmenī. «Cik man zināms, arī Itālijā pazīstamais čellists Džovanni Solima rīko līdzīgus pasākumus. Man ir pazīstama kāda itāļu meitene, čelliste, ar kuru prātojām, varbūt nākotnē varētu izveidot Eiropas čellistu megaorķestri, kurā klātienē apvienotos mūziķi no dažādām Eiropas valstīm. Tas varētu nostrādāt!»