Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Dailes teātrī dalīs zelta mikrofonus

© Publicitātes foto

Jau rīt, 27. februārī, Dailes teātrī notiks Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas Zelta mikrofons pasniegšanas ceremonija, kurā apbalvos pagājušā gada izcilniekus.

Šāda gada balvu pasniegšana risināsies jau 22. reizi, bet sesto reizi šis latvju mūzikas prestižais apbalvojums pie saviem īpašniekiem dosies kā Zelta mikrofons. Norises vieta tradicionālā - dažus gadus veikusi sānsoļus pa citām pasākumu rīkošanas citadelēm, Gada balva atgriezusies mājvietā, Dailes teātrī, ar ko saistās tik daudz patīkamu un mazāk patīkamu atmiņu. Kā jau vienmēr, arī šoreiz līdztekus balvu pasniegšanai skatītājus priecēs aktuālāko mūziķu priekšnesumi un pirmatskaņojumi. Svētku ceremonijai būs iespējams sekot līdzi kanālā LNT un Kanālā 2, kā arī tiešraidē portālos skaties.lv un tvplay.lv. Pasākumu vadīs sevi jau pērn spilgti apliecinājušais improvizācijas teātra meistars Mārtiņš Daugulis.

Dailes teātrī rīt balvas tiks pasniegtas 16 kategorijās, kurām nominantus noteica žūrija 44 nozares ekspertu sastāvā. Vienīgā kategorija, kurā vārds tika dots tautai, ir tirdzniecības centra Alfa gada dziesma. Kopumā tika saņemti 309 pieteikumi, kas ir par 43 ierakstiem vairāk nekā iepriekšējā gadā. Lielākā konkurence valdīja popmūzikas un roka vai metāla mūzikas albumu kategorijās, kur katrā uz Zelta mikrofoniem pretendēja 17 ieraksti. Tām sekoja alternatīvās vai indīpopa mūzikas albuma kategorija ar 14 pretendentiem. Šogad saņemts ievērojami lielāks skaits pieteikumu arī videoklipa (78, iepriekšējā gadā 66) un koncertieraksta kategorijās (12, iepriekš 8). Katru iesniegto ierakstu žūrija izvērtēja pēc trīs kritērijiem: izpildījums un kvalitāte; radošums un oriģinalitāte; skaņu režija un aranžija, un katrs no tiem tika vērtēts desmit ballu skalā. Vēl vienu papildu punktu varēja piešķirt par albuma vizuālo noformējumu. Šos vērtējumus apkopoja auditorfirma Grant Thornton. Izteiktu līderu nominācijās nav, un prognozējams, ka balvu sadalē būs daudzi pārsteigumi. Tikai par divu Zelta mikrofonu īpašniekiem jau ir pilnīga skaidrība - tos par mūža ieguldījumu saņems kordiriģēšanas leģenda Jānis Erenštreits un estrādes džentlmenis Viktors Lapčenoks.

Ceremonijas īpašā viešņa būs akordeoniste Ksenija Sidorova, kura speciāli uz to ieradīsies no Madrides - viņa pasniegs vienu no balvām, kā arī kopā ar Vidzemes kamerorķestri izpildīs skaņdarbu Carmen’s Spiel. Daudzi mūziķi piedāvās pirmatskaņojumus vai vismaz diezgan svaigus gabalus. Prāta vētra uzstāsies ar jaunu dziesmu Pašu dārgāko (to gan aizvakar viņi jau atrādīja Supernovā), Dons dziedās Namiņu, nupat izdotā singla Satelīts izpildīšanai uz skatuves kopā kāps Astro’n’out, Kashuks, Fiņķis, DJ Rudd un Goran Gora, Very Cool People kopā ar Kristīni Prauliņu pirmoreiz izpildīs We Should Dance, bet Ralfs Eilands pirmo reizi atskaņos tēmu no Andreja Ēķa topošās komēdijas Blēži.

Ļoti vērienīga solās būt dejas pirmizrāde gandrīz himnai Manai dzimtenei - šī deja savulaik tika izņemta no Dziesmu un deju svētku repertuāra, jo bija pārāk patriotiska. Pēc tā laika dejotāju atmiņu stāstiem ir rekonstruēta horeogrāfija, un šoreiz tā tiks demonstrēta ar Viktora Lapčenoka solo un kora Anima pavadījumu. Jāpiebilst, ka starptautiska komanda veido īpašu scenogrāfiju, lai katram priekšnesumam būtu pilnīgi individuāla tās uzbūve. Izklausās daudzsološi!