Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Iesākusies Eirovīzijas nedēļa

TO NEVARĒS NEPAMANĪT! Supernovas konkursā Laura Rizzotto izmantoja divus savus sarkanās kleitas variantus (otrais šķita mazāk veiksmīgs), bet Eirovīzijai zīmola Baronessa dizainere Marta Bērzkalna izveidojusi vēl vienu. Šķiet, ka pašu veiksmīgāko © Pedro NUNES, Reuters/Scanpix

Portugāles galvaspilsētā Lisabonā no 8. līdz 12. maijam risināsies 63. starptautiskais Eirovīzijas dziesmu konkurss, kurā Latviju ar dziesmu Funny Girl pārstāvēs dziedātāja un dziesmu autore Laura Rizzotto.

Šķiet, ka šoreiz par Eirovīziju latvju zemē ir krietni mazāka interese nekā iepriekšējos gados, lai gan tas nav nekāds pārsteigums - tā ar katru reizi krītas. Taču joprojām ir liela auditorijas daļa, kuru šis pasākums interesē, un viņiem pie LTV1 ekrāniem būs jāsēž 8. un 10. maijā (pusfināli), kā arī 12. maijā (fināls), sākot no pulksten 22.

Eirovīzijas dziesmu konkurss Lisabonā notiks pirmo reizi, pateicoties Salvadora Sobrala uzvarai pērn ar dziesmu Amar pelos dois. Kopumā konkursā piedalīsies 43 dalībvalstis. Mūsu pārstāve, Brazīlijā dzimusī un Amerikā dzīvojošā latviešu izcelsmes dziedātāja Laura Rizzotto uzstāsies otrajā pusfinālā ar četrpadsmito kārtas numuru. Latvijas pārstāvei nāksies konkurēt ar Norvēģijas, Rumānijas, Serbijas, Sanmarīno, Dānijas, Krievijas, Moldovas, Nīderlandes, Austrālijas, Gruzijas, Polijas, Maltas, Ungārijas, Zviedrijas, Melnkalnes, Slovēnijas un Ukrainas pārstāvjiem. Shēma ierastā un primitīvā: pirmo pusfinālu skatāmies, bet balsot nevaram; otro pusfinālu skatāmies, balsot varam, bet ne par savējo; finālu skatāmies un balsojam, balsojam, balsojam. Otru porciju vērtējuma katrā valstī dos žūrija. Uzmetot aci visu zinošo bukmeikeru prognozēm, par favorītiem tiek virzīta Izraēla, bet otrajā pozīcijā iekārtojusies Igaunija. Latvija šajās prognozēs diemžēl ir ļoooooooti tālu no pirmajām vietām. Labā ziņa - komunikablā un simpātiskā Laura šobrīd Lisabonā straujos tempos vāc sev (Latvijai) bonusa punktus.

Scanpix

Uz Eirovīziju mūsu delegācija izceļoja jau 1. maijā. Kopā ar Lauru uz Portugāli devās arī viņas fona vokālisti Iluta Alsberga, Antra Kūmiņa, Kristīne Pastare un Edgars Zvirbulis, skaņu režisors Pablo Sanmartins, Lauras mamma un menedžere Adriana Rizzotto, kā arī Latvijas delegācijas vadītāja Zita Kaminska. Tērpu un stilu Lauras Rizzotto Eirovīzijas priekšnesumam ir veidojusi zīmola Baronessa dizainere Marta Bērzkalna. Lai sagatavotu lielās skatuves priekšnesumu, ar Lauru strādāja arī horeogrāfe Līga Liberte.

Pirmie mēģinājumi uz lielās skatuves jau aizvadīti, un te nu vietā vēlreiz uzsvērt tērpu dizaineres veikumu. Praktiski visu nedēļas nogali sociālajos tīklos (arī ārzemju) nebeidzās jūsmošana par Lauras tērpu, kas uzskatāmi, bet neuzbāzīgi demonstrē dziedātājas fiziskos dotumus un diezgan droši liks skatītājiem uzkavēties pie TV ekrāniem ilgāk, bet tad, iespējams, tiks pamanītas arī Lauras vokālās spējas. Dziesma Funny Girl diemžēl to diez vai spēs… Izmēģināts arī priekšnesums no tā vizuālā pasniegšanas viedokļa. «Šī mēģinājuma laikā notika kadrējuma labošana, gaismu režijas precizēšana un pārrunas ar radošo komandu, lai pēc iespējas precīzāk sagatavotu priekšnesumu tādā tehniskajā izpildījumā, kādu esam iecerējuši,» skaidro Zita Kaminska. «Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem šogad priekšnesumos netiks izmantoti LED ekrāni, jo organizatori vēlējās, lai galveno uzmanību izpelnītos tieši dziesmas un to izpildījums. Šādam lēmumam viņus iedvesmoja pērnā gada uzvarētāja Salvadora Sobrala uzvara ar šķietami askētisku skatuves priekšnesumu, kurā priekšplānā izvirzījās mūzika, nevis skatuves šovs.»

Pēc pirmā mēģinājuma Laura Rizzotto piedalījās preses konferencē un tā saucamajā meet and greet pasākumā ar klātesošajiem medijiem. «Preses konferencē Laura parādīja sevi kā spožu, dzīvespriecīgu un komunikablu personību, kas dzirksteļojoši joko un spēj ieinteresēt žurnālistus,» ziņo Latvijas pārstāvji Eirovīzijā. Starp citu, uzzinājām arī jaunus faktus par dziedātāju - piemēram, to, ka viņa mēdz dot vārdus saviem mūzikas instrumentiem. Izrādās, ka Lauras pirmo ģitāru sauca Šelbija, savukārt mūziķes elektriskā ģitāra nosaukta dziedātājas Džosas Stounas vārdā. Plašu smieklu vētru publikā izsaukusi Lauras atzīšanās, ka viņa mēdz ar saviem instrumentiem aprunāties un tos apskaut.

Pirmais lielais un nopietnais pārbaudījums Lauru Rizzotto gaidīs 9. maijā, kad notiks ģenerālmēģinājums - to vērtēs arī starptautiska žūrija, un tieši pēc tā jau tiks sadalīti pirmie punkti. Lai veicas!