Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

Atjaunoto Nacionālās kultūras padomi vadīs Juris Dambis

Atjaunotās Nacionālā kultūras padomes priekšsēdētāja amatā šodien ievēlēts Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas padomes loceklis Juris Dambis

Savukārt Dambja vietniece būs Latvijas Mūzikas padomes priekšsēdētāja un Latvijas Radošo savienību padomes pārstāve Dace Bluķe.

Savā pirmajā sēde padome izteikusi atbalstu Kultūras izcilības balvas izveidei. Grīnfelde gan sacīja, ka šajā jautājumā padomes locekļu vidū valdījusi liela viedokļu dažādība, tāpēc līdz nākamajai sēdei, kas varētu notikt martā, padomes dalībnieki sagatavos savus redzējumus balvas ieviešanai un prezentēs tos.

Tāpat padome izteikusi atbalstu Latvijas dalībai Londonas grāmatu tirgū 2018.gadā un nolēmusi aprīlī rīkot konferenci "Ko dāvināsim Latvijai simtgadē?" ar mērķi rast idejas Latvijas simtgades kultūras programmai.

Kā ziņots, pēc kultūras ministres Daces Melbārdes ierosinājuma šodien uz pirmo sēdi Kultūras ministrijā (KM) pulcējās atjaunotā Nacionālā kultūras padome.

Izvērtējot līdzšinējo padomes darbību, KM pēc ministres ierosinājuma ir izstrādājusi jaunu padomes modeli, lai piešķirtu tai lielāku lomu kultūrpolitikas veidošanā. Tā iecerēta kā sabiedriska sadarbības platforma, kuras mērķis ir veicināt līdzsvarotu kultūras un kultūras mantojuma nozaru attīstību Latvijā sabiedrības interesēs, veidojot dialogu starp dažādu nozaru stratēģiju un politikas veidotājiem, īstenotājiem un sabiedrību.

Plānots, ka padome kļūs par galveno institūciju un pārraugu Latvijas Republikas simtgades kultūras programmas izstrādē un īstenošanā, Latvijas kultūras kanona veidošanā, radošo profesiju statusa un nozarē strādājošo konkurētspējas jautājumu risināšanā, Eiropas Savienības (ES) un citu finanšu instrumentu ieviešanā un citos pārsektoru jautājumos.

Padomē darbosies vairāk nekā desmit kultūras nozares pārstāvji. Tās sastāvs ir apstiprināts uz trim gadiem. Padomes sēdes tiks sasauktas pēc nepieciešamības, bet ne retāk kā četras reizes gadā, un par darbību tajā tās locekļi atlīdzību nesaņems.