Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Grāmatu apskats

Ļeva Kliota romāns Liktenis un griba

© Publicitātes foto

Apgādā Zvaigzne ABC iznākusī Ļeva Kliota grāmata Liktenis un griba ir aizraujošs stāsts, kam sižeta pavediens aizsākas Latvijā.

Ebreju zēns, kuram lemts iet bojā holokaustā, brīnumainā kārtā izglābjas no nāves, vēlāk nonāk Amerikā. Bez naudas un sakariem viņš sāk strādāt, mācīties, sastop dažādus cilvēkus - labus un ļaunus. Pateicoties spožai biznesa idejai, jau 23 gadu vecumā viņš kļūst par multimiljonāru.

Romāna darbība aptver laika posmu no pagājušā gada 30.-40. gadiem līdz mūsdienām. Notikumi risinās Rīgā, Minhenē, Ņujorkā, Franču Rivjērā, atkal Rīgā. Romāns ir par mīlestību un naidu, par draudzību un nodevību, par to, kādās dīvainās attiecībās dažkārt ir cilvēks ar savu gribu pret globālo norišu un vēstures gaitas nolemtību - spītējot liktenim, viņš spēj sasniegt virsotnes, bet citkārt liktenīgas sagadīšanās pagriež cilvēka dzīvi tā, kā viņš nemaz nevarēja ne iedomāties, ne vēlēties. Romāns ir arī par to, ka bieži vien nekāda izdoma nespēj būt tik neticama kā reālā dzīve, jo literārā darba pamatā ir Ļeva Kliota tēvoča biogrāfija. Tas mazais puisēns, kas pēc kara beigām nonāk ASV un padara saulesbrilles par modīgu aksesuāru, nopelnot 800 miljonus dolāru, ir romāna autora radinieks un draugs. Piecdesmitajos gados viņš radīja Riviera zīmola kompāniju. No Francijas prezidenta Žorža Pompidū viņš ir saņēmis Goda leģiona ordeni par ieguldījumu Francijas ekonomikā.

Liktenis un griba ir uzrakstīts tēlainā, bagātā valodā, sižets rauj līdzi, un darbs izlasāms vienā elpas vilcienā. Tas ir arī ļoti «kinematogrāfisks» - var viegli iedomāties amerikāņu filmu, kuras scenāriju varētu balstīt uz šā romāna motīviem. Liktenis un griba sākotnēji izdots krieviski, ir tulkots arī angļu valodā. Vajadzētu tikai, lai notiek tāda liktenīga sagadīšanās, ka to izlasa kāds, kas saistīts ar kinoindustriju…

Romāna autors Ļevs Kliots dzīvo Rīgā, ir uzņēmējs, Latvijas - ASV kopuzņēmuma Riviera - Riga direktors, pašlaik veiksmīgi tirgojas ar Kipras nekustamajiem īpašumiem. Tomēr pēdējos gados lielāko daļu sava laika viņš velta rakstniecībai. Līdztekus romānam Liktenis un griba viņš publicējis vēl trīs grāmatas krievu valodā - Satisfakcija, Sfēra un Krustojums. Viņš turpina rakstīt, un būs vēl nākamās grāmatas.

Neatkarīgās 2016. gada 11. oktobra numurā bija publicēta intervija ar Ļevu Kliotu, kurā viņš pauž savu viedokli par uzņēmējdarbības vides trūkumiem Latvijā, par to, ko vajadzētu darīt, lai ārvalstu tiešās investīcijas nesamazinātos vēl vairāk. Arī par vēsturi, literatūru, holokaustu, ebreju īpašumu restitūciju un citām aktuālām tēmām.

Stāstot par savu tēvoci, romāna Liktenis un griba galvenā varoņa prototipu, Ļevs Kliots pieminēja, ka 1993. gadā viņš sniedzis finansiālu atbalstu gan ebrejiem, kas pārcietuši holokaustu, gan latviešiem, kas kara laikā glābuši ebrejus. Kādai sieviņai, kas glābusi ebrejus, viņš vaicājis, kāpēc viņa tā darījusi. Atbilde bijusi šāda: «Es pavaicāju Dievam, ko man darīt. Dievs man sacīja, ka jāpalīdz cilvēkiem.