Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

Šovakar tikšanās ar mākslas zinātnieci Inesi Baranovsku un mākslinieku Kristianu Brekti

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Šovakar pulksten 17 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) Rīgā, Skārņu ielā 10/20, izstādes Romans Suta –120 ietvaros notiks tikšanās ar mākslas zinātnieci un šīs izstādes līdzkuratori Inesi Baranovsku un ekspozīcijas scenogrāfu mākslinieku Kristianu Brekti.

Pasākums notiks cikla Saruna muzejā ietvaros, bet tā centrā būs Romana Sutas (1896-1944) ieguldījums Latvijas lietišķās mākslas un dizaina attīstībā, darbnīcas Baltars starptautiskie sasniegumi un unikāli priekšmeti, kuri publiski tiek rādīti pirmo reizi.

MĀKSLINIEKS UN VIŅA DARBI. Tāds Romans Suta izskatījies 20. gadsimta 20. gadu sākumā, bet viņa veikums piesaista publikas interesi arī mūsu dienās / Publicitātes foto

Izstādei DMDM Lielajā zālē ir vērts pievērst īpašu uzmanību, jo tur iekārtotā ekspozīcija atspoguļo līdz šim mazāk apzinātu un pētītu Romana Sutas radošā mantojuma daļu - lietišķo mākslu un dizainu, kas kopumā ir ļoti būtiska un skaitliski nozīmīga. Izstādes rīkotāji atzīst, ka viņš bija to pirmo entuziastu vidū Latvijā, kurš mērķtiecīgi un perspektīvi attīstīja saikni patērētājs - ražotājs - mākslinieks. Savā vēstulē Mākslas kamerai 1937. gadā Romans Suta pravietiski raksta: «Lietišķās mākslas visā pasaulē, sevišķi tanīs tautās, kuras ir kulturāli aktīvas, ieņem jo redzamu vietu, ne tikai kā komerciāls ekspansijas priekšmets, bet viņas satur sevī arī vēl lielu kulturālās propagandas momentu.»

Izmantojiet iespēju Ineses Baranovskas pavadībā aplūkot šo izstādi, jo tā būs iespēja paraudzīties uz mākslas priekšmetiem caur profesionāla un erudīta speciālista skatpunktu, uzzinot šo lietu īpašo stāstu. Tikšanās dalībnieki iepazīs Sutas idejas interjera un lietišķo priekšmetu izveidē un par to praktisko realizāciju, par veiksmēm, neveiksmēm un izaicinājumiem, kā arī daudziem citiem interesantiem meistara radošās biogrāfijas faktiem, bet Romana Sutas dzīves un mākslas stāsts tiešām ir īsta dēku romāna vērts. Savukārt ekspozīcijas scenogrāfs mākslinieks Kristians Brekte pastāstīs par izstādes iekārtojuma specifiku un galvenajiem akcentiem tajā. Dalības maksa šajā pasākumā - pieaugušajiem - 3,50, skolēniem, studentiem, pensionāriem - 2 eiro.