Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

KULTŪRA: Maija Tabaka un Rietumberlīne

© Publicitātes foto

Līdz augusta vidum Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls skatāma izstāde Maija Tabaka un Rietumberlīne, un saistībā ar to izdevniecībā Neputns klajā nācis izstādes Maija Tabaka un Rietumberlīne katalogs.

Izcilā latviešu māksliniece Maija Tabaka (1939) septiņdesmito gadu nogalē ieguva DAAD (Vācijas Akadēmiskais apmaiņas dienests) stipendiju, kas deva iespēju gadu dzīvot un strādāt Rietumberlīnē, kas 20. gadsimta 70. gados bija visam jaunajam un eksperimentālajam atvērta vieta un piesaistīja radošas personības no visas pasaules. Šīs izstādes kuratore, mākslas zinātniece Ivonna Veiherte atgādina, ka tajā laikā mākslā plauka dažādi virzieni - eksistēja vairāki reālisma paveidi, no jauna pieņēmās spēkā ekspresīvā glezniecība («jaunie mežoņi»), nostiprinājās vācu konceptuālisms. Berlīnes Jaunā tēlotājas mākslas biedrība (nGbK/neue Gesellschaft für bildende Kunst), kuras paspārnē darbojās Maija Tabaka, bija kreisi noskaņota organizācija, kas kopumā bija vairāk saistīta ar reālisma tradīcijām. Pēc uzturēšanās Rietumberlīnē 1977.-1978. gadā un viņas apjomīgās 1979. gada personālizstādes Maija Tabaka (Riga). Bilder 1962-1978 pilsētas kultūras dzīves epicentrā Betānijas mākslinieku namā (Künstlerhaus Bethanien) vācu mākslas kritiķi gleznotāju vēl aizvien turpina dēvēt par «paradīzes putnu». Ierodoties tur, Maija atstājusi tik lielu iespaidu gan ar savu efektīgo tēlu, gan spožo glezniecību, ka jauniegūtie draugi viņu bija nosaukuši par «padomju grāfieni».

Klajā nākušajā izstādes katalogā iekļautas Maijas Tabakas un Rietumberlīnes mākslinieku Volfa Fostela, Salomes, Dītera Mazūra, Rainera Fetinga un citu starptautiski nozīmīgu autoru darbu reprodukcijas. Tās papildina Barbaras Štrakas intervija ar mākslinieci, kritiķu teksti (to autori: Ivonna Veiherte, Jānis Borgs, Barbara Štraka, Kristiāna Bauermeistare, Ulrihs Bērs, Dr. Ekharts J. Gillens, Ginka Šteinvaksa, Volfgangs Millers, Hanness Bēringers), kā arī Maijas Tabakas Rietumberlīnes draugu atmiņas. Kataloga sastādītāja un izstādes kuratore ir mākslas zinātniece Ivonna Veiherte. Izdevums lasāms latviešu un vācu valodā.