Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

IZSTĀDE: Tautastērpu varavīksne Vecpiebalgā

DAŽĀDU NOVADU TĒRPI. Konkursam tika iesniegti 27 tautastērpu komplekti, kas pārstāv Kurzemes, Vidzemes un Zemgales etnogrāfiskos tērpu © Ādolfs Mārtiņš KRAUKLIS, F64 Photo Agency

Vecpiebalgā nu jau tradicionāli gadu pirms dziesmu un deju svētkiem notiek bijušajam Vecpiebalgas pagasta vadītājam Voldemāram Cīrulim par godu veltīta tautastērpu izstāde. Konkursam tika iesniegti 27 tautastērpu komplekti, kas pārstāv Kurzemes, Vidzemes un Zemgales etnogrāfiskos tērpus, un tos vēl līdz 9. septembrim var aplūkot Vecpiebalgas kultūras namā.

Viena no izstādes autorēm un tās rīkotājām Dagnija Kupče ir gandarīta, ka konkursam izdevies noturēt latiņu augstu un te skatāmi tiešām etnogrāfiski labi izstrādāti tautastērpi. Konkurence bijusi liela, bet par labāko žūrija atzina Dimateres Reklaites Vidzemes novada sievas ziemas tautastērpu. Taču tā nav vienīgā balva - tiek godalgotas vēl četras kategorijas: Labākais Piebalgas novada tautastērps, Precīzākais un rūpīgais pašdarinātais tērps, Labākais autoru kolektīva darinātais tērps un Labākais no iepriekšējām paaudzēm darinātais tērps. Šogad labāko pulkā ir arī audēju darbnīca Vēverīšas, kuru vada D. Kupče, ar Latgaļu sievietes arheoloģiskā tērpa rekonstrukciju (12.gs). Lai parādītu, kāds juveliera darbs patiesībā ir šāda apģērbu darināšana, D. Kupče liek mums aplūkot no pērlītēm darināto jostu: tā veidota no sīksīkām «blusiņām» - tik blīvi, ka pa gabalu šķiet, ka tas ir audums. Lai tās dabūtu, nācies iet pat aplinkus ceļus - pat no Turcijas pa kluso vestas, jo šeit tās nav nopērkamas. Audēja gan nosūkstās, ka diemžēl to ziluma nokrāsu nav izdevies atrast, kas ir vecajā, restaurētajā V. Cīruļa jostā, tāpēc nācies izmantot līdzīgu toni.

LABI IZSTRĀDĀTI TĒRPI. Voldemāram Cīrulim par godu veltītajā izstādē izdevies noturēt latiņu augstu, un te skatāmi tiešām etnogrāfiski labi izstrādāti tautastērpi, ne bez lepnuma teic aušanas darbnīcas Vēverīšas vadītāja un viena no izstādes veidotājām Dagnija Kupče / Ādolfs Mārtiņš KRAUKLIS, F64 Photo Agency

Runājot par bijušo Vecpiebalgas pagasta vadītāju, D. Kupče atver grāmatu, kurā viņš redzams vienā no fotogrāfijām. Tajā tērpā viņš pagasta svētkos dejojis un tajā pēc četrām stundām arī aizgājis. «Uzdejoja debesīs,» bilst audēja. Viņa vēl atceroties, ka vakara beigās pasākuma vadītājs noteicis: «Un tagad ir viss. Viss ir beidzies.» Dejotāji pašķiras, un Voldemārs vēl izgriezis loku ar savu partneri, un tad, noejot no skatuves, pakritis un aizgājis mūžībā. Šo tērpu arī nevienam citam vairs neļaujot uzvilkt, tikai vienam Vecpiebalgas kungam, kad jābildē tērps, atvēlot to darīt.

Pirmā izstāde tiešām tapusi, pateicoties V. Cīrulim. Toreiz, pirms 11 gadiem, Cēsis svinējušas 800. gadskārtu un bijusi izveidota izstāde Cēsu novads tautas tērpos. Aizbraukuši uz Lietuvas pilsētu Alitu, kura arī svinējusi apaļu jubileju. Tur bijis saviesīgs pasākums, un V. Cīrulis tur pienācis klāt D. Kupčei un teicis, ka viņam šādu tautastērpu kolekciju kā Cēsīs vajagot par Piebalgu. Atbraukusi mājās un uzrunājusi kolēģi, sak, Voldemārs uz nākamā gada pagasta svētkiem grib izstādi. Nu, kad vajagot, tad vajagot - uztaisījušas tāmi, aiznesušas priekšniekam - viņš nopūties un parakstījis to. Dabūjuši klāt vēl Kultūrkapitāla fonda naudu, un kolekcija bijusi gatava tieši 2007. gadā - gadu pirms dziesmu un deju svētkiem. «Par to visu mandrāžu dabūju prēmiju tautas mākslā,» pasmaida D. Kupče.

Ādolfs Mārtiņš KRAUKLIS, F64 Photo Agency

Pēc Voldemāra bērēm ierosinājusi rīkot viņa vārdā nodēvētu balvu. Visi šādu ierosinājumu atbalstījuši. Taču tad sākusies krīze un bijusi sajūta, ka nekas neizdosies. Pagājuši pieci gadi, un viss sakustējies, kopā ar Nacionālo kultūras centru tika sarīkots konkurss, un balvu - V. Cīruļa jostu - dabūjušas Vēverīšas. Pēc tās nolemts, ka jātaisa fotosesija. Bet to visu var apkopot fotoalbumā, un tajā ielikt to, kas attiecas uz Vecpiebalgu. Pēc pusotra gada dienas gaismu ieraudzījis nevis albums, bet grāmata Vecpiebalga ir, bija un būs, kurā ir plaša informācija ne tikai par tērpiem un audumiem, bet arī dzimtām un to vēsturi. Ja runā par balvām, lūk, šī vīriešu josta Ķīnā dabūjusi Expo balvu. Pagājušajos dziesmu un deju svētkos Vēverīšas tērpu skatei iesniegušas deviņus komplektus, un visi dabūjuši no pirmās līdz trešajai vietai. Bet vēl 2008. gadā ieguvuši Grand Prix balvu, ne bez lepnuma teic D. Kupče.

PLAŠA KOLEKCIJA. 2007. gadā - gadu pirms dziesmu un deju svētkiem / Ādolfs Mārtiņš KRAUKLIS, F64 Photo Agency