Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

Audums latviskajā identitātē

© Publicitātes foto. Aigars Bikše. Cilme

Izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa līdz 18. martam apskatāma starpdisciplināra izstāde CILME/audums kā koncepcija un materiāls Latvijas identitātē.

Izstādē var aplūkot gandrīz piecdesmit darbu, veidotus dažādos medijos, kuros risināti ar nacionālo tematiku - tradīcijām, paradumiem, simboliem un sadzīves priekšmetiem - saistīti stāsti. Kā uzsver izstādes rīkotāji - tos vieno auduma fiziska vai konceptuāla klātesamība kā viens no latviskās identitātes nesējiem. Dažādu paaudžu mākslinieku darbos latvietības koda meklējumi atspoguļo gadsimtos seno kultūru mijiedarbību sekas, aktuālo ģeopolitisko situāciju ietekmi un citus šodienas kultūras telpu veidojošos aspektus, tie liek aizdomāties, kas mēs esam, kā sevi redzam un pozicionējam, kurp ejam. Kāda ir mantoto tradīciju vērtība un to potenciālā ilgtspējība.

Ekspozīcijā līdzās jau zināmiem un jaunradītiem mākslas objektiem var iepazīties ar interesantākajiem interneta aptaujas Kāds ir latvietis? rezultātiem, kuros atspoguļojas latvieša pašnovērtējums, atklājot gan stereotipizētu, gan nesaudzīgi tiešu skatījumu. Izstādes ietvaros plānoti arī izglītojoši pasākumi - grafikas darbnīca ar mākslinieci Elīnu Eleri (15. februārī), folkloristes Janīnas Kursītes lekcija Auduma mitoloģija (23. februārī), kā arī tikšanās ar izstādes māksliniekiem, projekta īsfilmas un kataloga prezentācija. 17. februārī, 10. martā un 17. martā no pulksten 11 notiks pirmsskolas vecuma bērnu izglītības programmas nodarbības Pamodini tautumeitu.