Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

PIRMIZRĀDE. Aminata Grieta Diarra. Par savu vienaudžu problēmām

ĻOTI PATĪK. «Man ļoti patīk aktiera profesija, un es esmu atvērta dažādiem piedāvājumiem,» saka jaunā aktrise Aminata Grieta Diarra. Šovakar viņai pēdējā diplomdarba pirmizrāde, bet jau 22. jūnijā viņa saņems LKA diplomu © Daina GEIDMANE

«Šaubas par profesijas izvēli nekad nav bijušas. Gluži otrādi – vienmēr esmu jutusi, ka esmu īstajā vietā,» saka Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) dramatiskā teātra 4. aktieru/režisoru kursa studente Aminata Grieta Diarra.

Šovakar pulksten 18.30 kopā ar saviem kursabiedriem viņa būs uz Valmieras Drāmas teātra (VDT) skatuves, kur gaidāma pirmizrāde jauno aktieru pēdējai diplomdarba izrādei - Naomi Iizukas lugai Labie bērni Reiņa Suhanova režijā. Vēl viena izrāde - rītvakar.

Luga Labie bērni pēta atgadījumu, kas noticis ar vidusskolnieci Hloju sestdienas vakara ballītē. Pati Hloja neko neatceras, bet skolā visi sačukstas. Sociālajos tīklos sāk parādīties komentāri, vēlāk bildes un video. Izrādās, Hloja ir cietusi nodarījumā, ko veikuši viņas vienaudži. Notikums ir nofilmēts, safotografēts un negaidīti tiek publiskots. Lomās: Elīna Avotiņa, Anna Nele Āboliņa, Alise Danovska, Aminata Grieta Diarra, Madara Bore, Klinta LejaReinholde, Toms Veličko, Andris Gindra, Pauls Iklāvs, Emīls Krūmiņš un Oskars Vīksne. Līdz 16 gadiem neiesaka.

«Tas ir stāsts par to, kā jaunieši dzīvo sociālajos tīklos, un par to, kā no vienas nevainīgas bildes var tikt izpūsta liela traģēdija,» saka Medisonas lomas atveidotāja Aminata Grieta Diarra, uzsverot, ka režisors devis viņiem uzdevumu runāt par savu vienaudžu un savām problēmām pašiem tuvā valodā un formā, kas ir ikdienišķa un sastopama tepat apkārt.

Bet pavisam viņu ir 23 - 18 aktieru un pieci režisori -, kuri šogad pabeigs LKA dramatiskā teātra 4. aktieru/režisoru kursu. Un, pirms 22. jūnijā viņi saņems augstskolas diplomus, no 1. līdz 9. jūnijam ikviens interesents tiek aicināts uz jauno aktieru un režisoru diplomdarbu izrāžu skati: Sapnis vasaras naktī - Latvijas Nacionālajā teātrī, Ričards III. Aklā zarna - Zirgu pastā, Trakās asinis - Dailes teātrī, Vaņa - Zirgu pastā, Zvēru stāsti - Zirgu pastā, Labie bērni - VDT.

«Mums katram ir vairākas diplomdarba lomas, no kurām katrs var izvēlēties vienu, ko aizstāvēt. Es esmu izvēlējusies Mārtiņa Eihes iestudēto izrādi Trakās asinis, ko spēlējām Dailes teātra Mazajā zālē,» stāsta Aminata Grieta Diarra, paskaidrojot savu izvēli: tāpēc, ka tā ir ļoti mūsdienīga un aktuāla tēma - par bēgļiem, par terorismu, par to, kas šodien notiek Eiropā un savā ziņā skar arī Latviju.

«Vērtīgākais, ko esmu ieguvusi, studējot aktieros, ir pašizaugsme, iespēja pilnveidot sevi kā cilvēku. Protams, tie ir arī jauni draugi un domubiedri, kā arī iespēja strādāt ar fantastiskiem un pieredzes bagātiem pedagogiem,» saka Aminata Grieta Diarra, kuru TV3 skatītāji, iespējams, atceras arī no seriāla Viņas melo labāk! pagājušās sezonas, kur eksotiskā izskata jaunā aktrise iejutās Marijas (Anete Krasovska) draudzenes Edītes lomā.

«Mums ir paveicies ar kursa vadītājiem Māru Ķimeli un Elmāru Seņkovu, jo viņi mums deva lielu brīvību - iespēju gūt pieredzi ne tikai skolā, bet arī uz teātra skatuves,» saka Aminata Grieta Diarra, kuras radošajā CV jau ir lomas izrādēs Divi kapteiņi un Bannija Manro nāve Dailes teātrī un Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties Ģertrūdes ielas teātrī. Savukārt augustā viņai sāksies darbs pie režisora Aleksandra Morfova, kurš Dailes teātrī iestudēs T. Vinterberga/M. Rukova traģikomēdiju Svinības. Pirmizrāde plānota 20. septembrī.

Starp citu, šajā vasarā LKA aicina studētgribētājus bakalaura apakšprogrammās Dramatiskā teātra aktiera māksla un Dramatiskā teātra režijas māksla. Aktieru kurss tiks uzņemts sadarbībā ar VDT, un to vadīs režisore un VDT mākslinieciskā vadītāja Indra Roga. Režisoru kursu vadīs profesore Māra Ķimele. Dokumentu pieņemšana studijām LKA notiks no 3. līdz 8. jūlijam, bet iestājeksāmeni četrās kārtās - no 10. līdz 13. jūlijam.