Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Leļļu teātris svin Kronenberga 130 gadus

© Publicitātes foto

Izcilā latviešu grafiķa un dzejnieka Alberta Kronenberga 130. dzimšanas dienai par godu Latvijas Leļļu teātrī Ģirta Šoļa režijā top muzikāla objektu izrāde bērniem no četru gadu vecuma – Tuntuļu Jurītis. Pirmizrāde svētdien.

Tuntuļu Jurītis ir aizraujošs stāsts par apķērīgu lauku zēnu, kurš iekļūst gan neticamos piedzīvojumos, gan nepatikšanās, no kurām gan vienmēr izkuļas ar veselu ādu. Asprātīgie pantiņi, kuros dzirkstī Albertam Kronenbergam raksturīgais vieglums un ironija, ir latviešu literatūras bagātība, un režisors Ģirts Šolis tās šarmu ienesis arī izrādē. «Kronenberga teksti ir draiski un rotaļīgi - viņš spēlējas ar vārdiem, atskaņām, valodas iespējām, mēs - ar tēliem, objektiem, mūziku, radot tādu kā gadatirgus atmosfēru, kurā kūsā pamatīga dzīvība.

Tirgus ir vieta, kur var ieraudzīt visneparastākos raksturus, kur satiekas visdažādākie cilvēki, kur lieliski izpaužas katras tautas mentalitāte,» saka jauniestudējuma režisors, uzsverot, ka Kronenbergs savos darbos ir ļoti latvisks, bet tas nav nekāds latviešu pelēcīgums. Tieši otrādi, viņa tēli ir ļoti vitāli, bet notikumi - spraigi.

«Tas ir lielisks iedvesmas avots izrādei, kurai šāda satura bagātība ir ļoti noderīga. Liela loma šajā iestudējumā būs arī muzikalitātei - dziesminieks Mikus Frišfelds ir cītīgi pastrādājis, lai darbību papildinātu asprātīgs muzikālais materiāls, ko uz visdažādākajiem instrumentiem izpildīs izrādes aktieri,» stāsta režisors Ģirts Šolis, piebilstot, ka iestudējuma radošajā komandā darbojas aktieri Arnita Jaunzeme, Dace Vītola un Pēteris Galviņš, kā arī mākslinieki Reinis Pētersons un Rūta Briede.