Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Rīgas Krievu teātri vadīs Dana Bjorka

VADĪS TEĀTRI. Dana Bjorka, kuru skatītāji līdz šim pazina kā aktrisi, no jaunā gada kļūs par Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra valdes locekli. Šis ir gadījums, kad teātra priekšgalā nonāk cilvēks, kas jau astoņus gadus strādā teātrī, labi pazīst tā kolektīvu, pārzina problēmas un, cerams, pratīs izmantot šī teātra stiprās puses © F64

No Kultūras ministrijas (KM) saņemta ziņa, ka par piemērotāko Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra valdes locekļa amatam īpaši izveidotā nominācijas komisija piecu pretendentu konkurencē atzinusi Danu Bjorku. Jaunā teātra valdes locekle amatā tiks aicināta stāties 2018. gada sākumā.

«Komisija Danu Bjorku par piemērotāko teātra vadītāja amatam atzina, salīdzinot konkursa dalībnieku iegūto punktu skaitu visās tā kārtās, tajā skaitā personības vērtēšanas testu rezultātus,» skaidrojot šādu lēmumu, norāda KM valsts sekretārs Sandis Voldiņš, kurš bija šīs komisijas priekšsēdētājs. Tajā darbojās arī KM valsts sekretāra vietniece kultūrpolitikas jautājumos Dace Vilsone, VSIA Dailes teātris valdes loceklis Andris Vītols, Pārresoru koordinācijas centra kapitālsabiedrību pārvaldības nodaļas konsultante Sarmīte Ozola un neatkarīgais eksperts - Latvijas Teātra padomes pārstāvis, Latvijas Kultūras akadēmijas profesors Jānis Siliņš.

Dana Bjorka (līdz laulībām - Čerņecova) astoņus gadus ir Rīgas Krievu teātra aktrise, ieguvusi maģistra grādu kultūras menedžmentā, kuru viņa likusi lietā, septiņus gadus organizējot kultūras pasākumus biedrībā Skatuves mākslas producentu fonds. 2011. gadā par lomām izrādēs Graņonka un Ziema Dana Bjorka ieguva Spēlmaņu nakts balvu kā labākā jaunā skatuves māksliniece.

Konkursa finālā uz teātra vadītāja amatu iekļuva pieci pretendenti, viņu vārdi netika izpausti, bet mediji ziņoja, ka tajā pieteicies arī Daugavpils teātra mākslinieciskais vadītājs un valdes priekšsēdētājs Oļegs Šapošņikovs. Neoficiāli zināms, ka pašā teātrī darbinieki vislielāko uzticību pauduši savai kolēģei Danai Bjorkai, kuru negaida viegls uzdevums - Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātri kritiķi pēdējos gados nesaudzē, arī Spēlmaņu nakts nominācijās tas tiek pieminēts samērā reti. Teātra spēcīgākais arguments savukārt ir kvalitatīvi izremontētā ēka Vecrīgā ar moderni iekārtotām zālēm - tās rekonstrukcija bija liels iepriekšējā valdes locekļa Eduarda Cehovala darbības sasniegums. Viņš šā gada oktobrī nolēma beigt savas darba attiecības ar KM.

KM pieņēmusi arī lēmumu, ka Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra finanšu situācijas stabilizācijai, kas jau vairākus gadus neesot vērtējama apmierinoši, tiks meklēts otrs valdes loceklis, kurš teātrī atbildēs par finanšu jautājumiem. Atklāts konkurss uz šo amatu tiks izsludināts nākamā gada sākumā. Uz laiku līdz otrā teātra valdes locekļa atrašanai darbu tajā turpinās KM izvirzītā pagaidu valdes locekle - KM valsts sekretāra vietniece Baiba Zakevica.