Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

TEĀTRIS. Valmierieši Liepājā, liepājnieki Valmierā un Rīgā

Platonovs un viņa sievietes. Publicitātes foto: Ziedonis SAFRONOVS © Publicitātes foto

No šodienas līdz 21. aprīlim Valmieras Drāmas teātris (VDT) ar trim izrādēm viesosies Liepājas teātrī. Savukārt Liepājas teātris sestdien un svētdien, 21. un 22. aprīlī, ciemosies Valmierā, bet 29. aprīlī būs Rīgā, Dailes teātrī.

LIEPĀJAS TEĀTRĪ:

Publicitātes foto: Matīss MARKOVSKIS

Šodien, 19. aprīlī, pulksten 11 un 18, kā arī 20. aprīlī pulksten 11 Liepājas teātrī būs skatāms VDT iestudējums visai ģimenei 80 dienās apkārt zemeslodei Viestura Roziņa režijā. Izrādes galvenais varonis - angļu džentlmenis Fileass Fogs -, kurš skatītāju acu priekšā dodas apkārt zemeslodei, ir apveltīts ar ļoti spēcīgu raksturu. Apbrīnojama ir viņa spēja neapstāties pēc neveiksmēm, nepadoties problēmu priekšā un ne mirkli nezaudēt ticību, ka viņš sasniegs mērķi laikā, neskatoties uz to, ka daudzi viņu uzskata par jocīgu. Tas ir ceļojums laikā, kurā dodas aktieri Mārtiņš Liepa, Oskars Morozovs, Klinta Leja, Ingus Kniploks un Arnolds Osis.

Rītvakar, 20. aprīlī, pulksten 19 liepājnieku vērtējumam tiks nodota Aivona Meņčela traģikomēdija Rudenīgais blūzs, ko iestudējis režisors Varis Brasla.

Trīs cienījamas atraitnes izveido klubiņu savu aizgājušo vīru piemiņai, taču ierasto kārtību stipri sagroza kāds vīrietis, arī atraitnis... Izrāde meklē atbildes uz jautājumiem, kā nodzīvot dzīvi vitāli, neupurējot sevi bijušajam un nenododot pagātni un jaunību, kas ir skaista. Bet vai skaistumam ir gadu cenzs?... Lomās: Vizma Kalme, Regīna Devīte, Baiba Valante, Ilze Lieckalniņa un Rihards Rudāks.

Rudenīgais blūzs. / Publicitātes foto: Matīss MARKOVSKIS

lSestdien, 21. aprīlī, pulksten 18 un svētdien, 22. aprīlī, pulksten 13 uz Liepājas teātra skatuves būs skatāma Tenesija Viljamsa ar Pulicera prēmiju apbalvotā drāma Kaķis uz nokaitēta skārda jumta Ineses Mičules režijā.

Lai gan luga sarakstīta pagājušā gadsimta 50. gados, tajā skartās tēmas - mīlestība, naids, savas identitātes meklējumi, citāda orientācija, bailes, vientulība, nāve - mūsdienu kontekstā ir aktuālas joprojām. Lomās: Ieva Puķe, Kārlis Freimanis, Rūta Dišlere, Mārtiņš Liepa, Skaidrīte Putniņa un Rihards Rudāks.

VALMIERAS DRĀMAS TEĀTRĪ:

Sestdien un svētdien, 21. un 22. aprīlī, Valmierā tiks rādīts Kārļa Lāča, Evitas Mamajas un Jāņa Elsberga mūzikls Pūt, vējiņi!, kas Liepājas teātra repertuārā ieņem stabilu vietu jau daudzu gadu garumā. Izrāde nospēlēta vairāk nekā 70 reižu, to noskatījušies vairāk nekā 40 000 skatītāju visā Latvijā, un tā nav zaudējusi neko no sava spēka un enerģijas, sniedzot skatītājiem tikpat lielu emocionālo aizkustinājumu kā tās izrādīšanas sākumposmā. Viesizrādēs galvenās lomas atveidos Aija Andrejeva, Edgars Pujāts, Agnese Jēkabsone, Kaspars Kārkliņš, Egons Dombrovskis, Signe Dancīte, Inese Kučinska, Sigita Jevgļevska, Anda Albuže.

Pūt, vējiņi! / Publicitātes foto: Ziedonis SAFRONOVS Platonovs un viņa sievietes. Publicitātes foto: Ziedonis SAFRONOVS

DAILES TEĀTRĪ:

Svētdien, 29. aprīlī, Dailes teātrī viesosies Dž. Dž. Džilindžera iestudētais mūzikls Pūt, vējiņi! pēc Raiņa lugas un latviešu tautasdziesmu motīviem, kuru teātra kritiķe Silvija Radzobe pēc tā iestudēšanas nodēvēja par pirmo īsto modernā skatuves valodā atrisināto nacionālo mūziklu, kas palīdzot saprast latviešu dvēseli.

Savukārt 30. aprīlī Dailes teātrī rīdziniekiem un pilsētas visiem tiks piedāvāts noskatīties izrādi Platonovs un viņa sievietes - tā ir Dž. Dž. Džilindžera skatuves versija Antona Čehova lugai Platonovs. Režisors lugas darbību no 19. gadsimta beigām pārcēlis uz 20. gadsimta 60. gadu Ameriku.

Lomās: Egons Dombrovskis, Samira Adgezalova, Signe Dancīte, Mārtiņš Kalita, Agnese Jēkabsone, Anete Berķe, Kaspars Gods un Edgars Pujāts.