Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Lelde Dreimane jau dzīvo Līgo noskaņās

ZĀRA GOLDBAUM. Dailes teātra jaunā aktrise Lelde Dreimane režisora Intara Rešetina iestudētajā brīvdabas izrādē Skroderdienas Silmačos ir smukā šneideriene Zāra Goldbaum © Publicitātes foto

«Es lasīšu jāņuzāles, pīšu ziedu vainadziņu, lēkšu pāri ugunskuram un agrā Jāņu rītā noteikti iešu kaila rasā mazgāties,» savus svētku plānus atklāj Dailes teātra jaunā aktrise Lelde Dreimane. Viņa jau dzīvo Līgo noskaņās – jo spēlē Zāru Goldbaum Skroderdienās Silmačos, ko iestudējis režisors Intars Rešetins.

Šī Rūdolfa Blaumaņa luga jau kļuvusi par tik dziļu latviešu ielīgošanas tradīciju, ka svētku sajūta bez tās nav iedomājama. Tā ir kā priekšvēstnesis tam, ka jāsāk posties vasaras romantiskākajiem svētkiem.

Saglabājot lugas tradicionālās vērtības, jaunuzvedums pieslīpēts mūsdienu skatītājam, lai to pilnvērtīgi varētu izbaudīt visu paaudžu skatītāji.

«Blaumaņa trāpīgais cilvēcības, mīlestības un latvietības kods, kas caurstrāvo viņa daiļradi, ir pāri visam,» saka jauniestudējuma režisors, kuram šī ir pirmā iepazīšanās ar Blaumani - kā pirmā mīlestība, kas paliks atmiņā uz visu mūžu.

Aktrisei Leldei Dreimanei šī ir jau otrā satikšanās ar Skroderdienām Silmačos - pirmā bija studiju noslēgumā, kad viņa diplomdarba izrādē spēlēja Pindacīšu. «Jau tajā laikā riktīgi iemīlēju Skroderdienas Silmačos un sapratu, ka šī luga man ļoti, ļoti patīk. Un, kad Intars pateica, ka iestudēs šo darbu, es biju nenormāli laimīga, jo Nacionālajam teātrim ir savas skroderdienas, dažādiem amatierteātriem arī, bet mums, Dailes teātrī, līdz šim nebija. Un, lai arī šī izrāde nav teātra repertuārā, bet tiek spēlēta brīvdabā, sajūta ir burvīga, jo sastāvā ir pamatā Dailes teātra aktieri,» stāsta Lelde Dreimane. Aktrise atzīstas, ka viņai ļoti patika spēlēt Pindacīšu un tieši par šo lomu studiju laikā arī bija sapņojusi - jo, viņasprāt, Pindacīša ir skroderdienu esence.

«Zāra ir dāmīte, viņa skaisti dzied, jā, arī tas ir interesanti, bet - spēlēt Pindacīšu bija daudz interesantāk, man bija vairāk kur izpausties. Es varēju sevi parādīt no citas puses, un arī režisors Valdis Lūriņš par manu Pindacīšu izteica ļoti lielus komplimentus,» aizrautīgi stāsta jaunā aktrise, uzsverot, ka viņa, protams, ar prieku spēlē arī Zāru. «Man ir superīgs partneris - Aldis Siliņš kā Joske, mums abiem iet rakstā, un mūsu Ābrams ir Āris Rozentāls. Mēs esam riktīgi forša žīdu ģimenīte,» priecīgi piebilst Zāras lomas atveidotāja.

Nepārspīlējot var teikt, ka mēs visi esam uzauguši ar Skroderdienām Silmačos, tāpēc, ja vien kāds to vēl nav redzējis, tad šī ir labākā iespēja to izdarīt, jo jaunā brīvdabas izrāde tiek spēlēta lielākajās Latvijas brīvdabas estrādēs: šovakar pulksten 19 Bauskas pilskalna estrādē, rītvakar pulksten 19 - Kuldīgas pilsētas estrādē, 21. jūnijā - Tukumā, Durbes estrādē, 22. jūnijā - Ikšķiles brīvdabas estrādē, bet Līgo dienā, 23. jūnijā, pulksten 17 - Jēkabpilī, Krustpils brīvdabas estrādē.

Pārējās lomās: Vita Vārpiņa (Antonija), Artis Robežnieks (Aleksis), Mārtiņš Upenieks (Kārlēns), Aija Dzērve (Elīna), Kaspars Zāle (Pindaks), Regīna Devīte (Pindacīša), Ieva Florence (Ieviņa), Lidija Pupure (Bebene), Akvelīna Līvmane (Tomuļu māte), Ģirts Ķesteris (Dūdars), Marģers Eglinskis (Rūdis).

«Būtu gribējusi Līgo naktī būt savā zemes gabalā - Kurzemē, pie Jūrkalnes, bet šoreiz tā nesanāks, jo mums ir izrāde Jēkabpilī, un tas nozīmē, ka būtu jāpavada ceļā piecas stundas. Tāpēc, visticamāk, svinēsim kaut kur tajā pusē - varbūt Koknesē pie Kaspara [drauga, aktiera Kaspara Zāles] radiniekiem. Noteikti izdomāšu, izplānošu, kā piepildīti pavadīt šo vakaru un nakti, lai Jāņi nebūtu tikai ēšana un dzeršana brīvā dabā. Es gribu, lai mums ir īsti un skaisti saulgrieži,» saka Lelde Dreimane, un tādus šos svētkus viņa novēl arī Neatkarīgās lasītājiem.