Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Pasākumi

Rīga 2014 programmā notiks Ārona Šustera lekcija un Spinozas darba "Ētika"

Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas „Gaidot... (Kādas idejas arheoloģija)” ietvaros sestdien, 8. februārī, Rīgā uzstāsies filozofs un rakstnieks Ārons Šusters (Aaron Schuster) ar lekciju „Nāve bija pirmā: Spinoza, Freids, Lakāns”.

Ā.Šustera uzstāšanos papildinās „Dienasgrāmatas: Spinozas poētika” atvēršana un Oļas Vasiļjevas veidotu plakātu skate Latvijas Nacionālās bibliotēkas galvenās ēkas skatlogos Elizabetes ielā, kur tie būs aplūkojami līdz 8. martam. Savukārt Laikmetīgās mākslas centrā „kim?” līdz 16. martam būs aplūkojama Aditja Mandajama (Aditya Mandayam) veidota izstāde „Zoon in A Zoot-Suit”.

Lasījuma un ar to saistīto notikumu pamatā ir viena no mūsdienu nozīmīgākā filozofijas sacerējuma – nīderlandiešu filozofa Benedikta Spinozas darba „Ētika” – aktualizēšana, vizualizēšana un pārkārtošana. Pasākumu ievadīs Aināra Kamoliņa publiskā runa, kuras tēma būs melanholijas jēdziens, un tā būs praktiska demonstrācija Benedikta Spinozas „Ētikas” teksta formas destrukcijai, kas uzrādīs, kā formāli mainot šī jēdziena attiecības ar citām „Ētikas” daļām, ir iespējams veidot jaunu jēgu.

Projekta „Gaidot... (Kādas idejas arheoloģija)” ietvaros 2014. gadā Rīgā paredzēta starptautiski aktīvu mākslas un kultūras profesionāļu klātbūtne aktuālo mākslas tēmu risināšanai un turpmāku diskusiju izvērsumam.

Filozofs Ārons Šusters ieguvis bakalaura grādu Amherstas koledžā (ASV), kā arī maģistra un doktora grādus filosofijā Lēvenes Katoļu universitātē Beļģijā. Doktora disertācijā pētījis tīksmes jēdzienu filozofijas vēsturē līdz Z. Freidam un Ž. Lakānam. No 2005. līdz 2006. gadam bijis pētnieks Jana van Eika akadēmijā Māstrihtā, kā arī pasniedzis prestižajā P.A.R.T.S. (Performing Arts Research Training Studios) skolā Briselē.

Šobrīd Ā. Šusters pasniedz teoriju Sandberga institūtā (Sandberg Institute) Amsterdamā un ir Kultūras pētījumu institūta (ICI) biedrs Berlīnē. Viņa pētniecības fokuss ir psihoanalīzes un 20. gadsimta filozofijas attiecības, viņš publicējis rakstus par tādām tēmām kā kutēšana, anti-seksualitātes vēsture, šķaudīšana, žēlošanās, levitācija, Ernsta Lubiča komēdija, slinkuma politika un tīksme.

Ā. Šusters ir rakstījis par laikmetīgo mākslu un kultūru izdevumiem „Cabinet, Frieze”, „Metropolis M” u.c. un kā rakstnieks sadarbojies ar māksliniekiem vairākos projektos un performancēs. Drīzumā iznāk viņa grāmata „Problēmas ar tīksmi: Delēzs un Psihoanalīze” („MIT Press”).

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē nodibinājums „Rīga 2014” sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām.