Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Pasākumi

Rīgā sāksies pieminekļu kari

Eiropas kultūras galvaspilsētas notikumu ietvaros 27. martā Rīgas centrā sāksies projekts "Pieminekļu kari", kas ilgs līdz 30 novembrim.

Projektā paredzēts Rīgas centrā, Brīvības un Elizabetes ielas krustcelēs, uzstādīt objektu, uz kura pēc kārtas tiks eksponēti četru valstu – Krievijas, Vācijas, Zviedrijas un Polijas – pieminekļi. Kā stāsta projekta kurators mākslinieks Aigars Bikše, "Pieminekļu kari" vēsturiskā kontekstā, vēlas akcentēt varas un kultūras varas attiecības. Rīga visos gadsimtos ir bijusi krustcelēs. Katra vara ir sevi apliecinājusi un iemūžinājusi, aiz sevis atstājot pieminekļus kā savas esības lieciniekus. Krustceles starp Brīvības ielu un Elizabetes ielu, ko līdz Latvijas neatkarības atgūšanai aizņēma Ļeņina piemineklis, kļūs par platformu četru valstu tēlniekiem – Krievijas, Vācijas, Zviedrijas un Polijas, jo tieši šo valstu vēsture visspilgtāk ir savijusies ar Rīgas un Latvijas vēsturi. Vienotā podestā tiks slēpti četru valstu mākslinieku izveidoti pieminekļi, kas pēc kārtas ik pēc desmit minūtēm izcelsies no bāzes publiskai apskatei, radot savstarpēju konkurenci.

Skatītājiem būs iespēja fotografēties uz objekta fona, sevi simboliski paaugstinot par vēl vienu, galēji subjektīvu ekspozīcijas objektu.