Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Pasākumi

Zināmi Latvijas Arhitektūras gada balvas konkursa pusfinālisti

Arhitektu savienība šodien preses konferencē paziņojusi 16 labākos Latvijas arhitektūras darbu, kas cīnīsies par godalgām 2014. gada Latvijas Arhitektūras gada balvas konkursā.

No turpat 60 iesniegtajiem darbiem labākos 16 nacionālā žūrija atlasīja gandrīz divu mēnešu ilgā vērtēšanas procesā, ikvienu no Latvijas ēkām un vietām apmeklējot klātienē. Šī gada pusfināla raksturīgā iezīme ir īpaši plašais pārbūvju un restaurācijas darbu klāsts.

 No 16 labākajiem darbiem astoņi ir augsti kvalitatīvas vēsturisku būvju vai pilsētvides pārveides - Daugavpils cietokšņa Nikolaja vārtu un tilta restaurācija, ielu telpu restaurācija Kuldīgas vecpilsētā, kāpņu telpu restaurācija Rīgā, Elizabetes ielā, kultūras pils "Ziemeļblāzma", Līgatnes papīrfabrikas ciemata vēsturiskā centra attīstības koncepcija, Talsu kultūras centrs "Radošā sēta", Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas rekonstrukcija un Rīgas Doma restaurācija.

 Tikai četri no pusfināla darbiem ir jaunbūves: Austrumlatvijas koncertzāle Gors Rēzeknē, dzīvojamā ēka Čiekurkrasti Baltezerā, Ģipša fabrikas dzīvojamā kvartāla 2. kārta Ķīpsalā un veikals Top! Salacgrīvā.

Pārējie darbi ir viens spilgts interjeru risinājums (dizaina vadlīnijas uzņēmuma If Apdrošināšana klientu apkalpošanas centriem), kā arī trīs tā dēvētie starpdisciplinārie projekti jeb notikumi: grāmata Kuldīga: arhitektūra un pilsētbūvniecība, urbāno sporta veidu pasākumu cikls MANUAL: Urban Sports and Architecture un TV raidījums Ziemeļu puse, kas bija veltīts Kopenhāgenas un Rīgas ūdensmalām.

Nākamajā posmā no šiem sešpadsmit darbiem tiks atlasīti finālisti, ko vērtēs un uz balvām virzīs starptautiskā žūrija. Tajā šogad darboties piekrituši Igaunijas Mākslas akadēmijas Arhitektūras fakultātes dekāns un biroja Arhitektuuri Agentuur un Allianss Arhitektid arhitekts Tomass Tammis (Toomas Tammis), lietuviešu arhitekte Andre Baldišūte (Andrė Baldišiūtė), ievērojamā Roterdamas – Kopenhāgenas biroja Powerhouse Company līdzdibinātājs Šarls Besārs (Charles Bessard, Francija / Dānija), kā arī Roterdamas biroja Pasel.Künzel vadošais arhitekts un Berlīnes Tehniskās universitātes profesors Ralfs Pāzels (Ralf Pasel, Vācija / Nīderlande).

Gada balvas pasniegšanas svinīgais pasākums notiks tieši pēc mēneša — 16. maijā.