Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TRĪS DIENAS: Tradicionāli neparastais Balttour

© Publicitātes foto

Jau šīs nedēļas nogalē, no 3. līdz 5. februārim, izstāžu zālē BT1 notiks starptautiskais tūrisma gadatirgus–izstāde Balttour 2017, kas šogad norisināsies jau 24. reizi. Tajā būs iespējams uzzināt par atpūtas iespējām 41 pasaules valstī, turklāt visas trīs dienas notiks ceļojumu izpārdošana.

Par tālākiem ceļojumiem varēs interesēties zālē Atklāj pasauli!, kur jaunākos un populārākos piedāvājumus savās valstīs prezentēs 40 valstu tūrisma pārstāvniecības, viesnīcas, transporta kompānijas un citi ar tūrismu saistīti uzņēmumi. Pirmo reizi Balttour piedalīsies Karību jūras sala Tobāgo un trīs Āzijas valstis - brīnišķīgām kalnu ainavām bagātā Butāna, neparastā Indonēzija, kā arī zeme, kur laiks rit lēnāk - Nepāla. Pēc ilgāka pārtraukuma šogad dalībnieku lokā atkal būs Armēnija un Lielbritānija, turklāt varēs iepazīt arī tādus eksotiskus galamērķus kā Taizeme, Taivāna un Kuba. Kā ierasts, šajā pasākumā piedalīsies pārstāvji no Baltkrievijas, Čehijas, Grieķijas, Gruzijas, Horvātijas, Īrijas, Itālijas, Indijas, Izraēlas, Krievijas, Malaizijas, Polijas, Slovākijas, Somijas, Spānijas, Šveices, Turcijas, Trinidadas, Ukrainas, Ungārijas, Vācijas, Vjetnamas un Zviedrijas. Šogad plaši pārstāvētas būs arī mūsu tuvās kaimiņvalstis - Igauniju un Lietuvu pārstāvēs 37 ar tūrismu saistīti uzņēmumi.

Šim pasākumam tradicionāli gatavojas arī pašmāju tūrisma kompānijas, kas Balttour laikā allaž piedāvā dažādus ceļojumus par izdevīgām cenām. Speciālos piedāvājumus apmeklētājiem gatavo teju visas Latvijas tūrisma aģentūras un operatori. Būs pieejami gan Latvijas ceļotāju vidū populārākie un arī eksotiskākie galamērķi, gan sporta un aktīvās atpūtas braucieni, gan dažādi neparasti piedāvājumi.

Arī šogad mierīgas un relaksētas atpūtas cienītāji varēs iepazīties ar SPA, rehabilitācijas un veselības atjaunošanas centru piedāvājumu. Dalībnieku vidū būs ne tikai pašmāju kompānijas, šīs jomas piedāvājumu prezentēs arī lietuvieši un igauņi, kā arī ungāri, slovāki un vēl citu valstu pārstāvji. Šogad kopumā savus piedāvājumus reklamēs apmēram 850 uzņēmumu no Eiropas, Centrālās Āzijas un Tuvo Austrumu valstīm. Izstādes ekspozīciju veidos vairāk nekā 470 stendu abās Ķīpsalas centra hallēs.

Jau desmito gadu izstādē Balttour piedalīsies Ārlietu ministrija, kas šogad ceļotājiem sagatavojusi jaunumu - testu, kas palīdzēs atbildīgi sagatavoties braucienam uz ārvalstīm un atklās, kā rīkoties ārkārtas situācijās. Ārlietu ministrijas pārstāvji sniegs atbildes uz aktuāliem jautājumiem par drošību. Sestdien, 4. februārī, būs iespēja konsultēties arī ar Valsts robežsardzes, Latvijas Apdrošinātāju asociācijas, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, Valsts ieņēmumu dienesta, Muitas pārvaldes un Nacionālā veselības dienesta pārstāvjiem. Kā uzsver izstādes Balttour 2017 projektu vadītājs Dainis Bricis, izstādes organizētāji vēlētos mazināt negatīvo iespaidu, ko uz dažādu valstu tūrisma industriju atstāj vai var atstāt atsevišķi notikumi, piemēram, terora akti. «Gribam izstādes apmeklētājos mazināt mītu ietekmi, kas rada negatīvo priekšstatu par kādas valsts drošību vispār. Proti, ja kādā valstī gadās terora akts vai cita veida nekārtības, arī nelaimes gadījumi, tas vēl nenozīmē, ka valstī ir zems drošības līmenis kopumā. Mēs aicinām apmeklētājus komunicēt ar dažādu valstu pārstāvjiem, lai noskaidrotu visus interesējošos jautājums par situāciju kādā valstī,» saka Dainis Bricis.

Jau ierasts, ka Balttour 2017 piedāvā iespēju uzzināt par atpūtas iespējām Latvijā, kas tradicionāli tiek prezentētas hallē Apceļo Latviju! Tajā Latvijas reģioni Kurzeme, Zemgale, Vidzeme un Latgale informēs par savu 2017. gada tūrisma un atpūtas piedāvājumu. Būs pieejama informācija par jauniem tūrisma objektiem un apskates vietām, velomaršrutiem un pastaigu takām, aktuālajiem kultūras, sporta un izklaides pasākumiem, tradīcijām, gastronomiskā tūrisma iespējām un vēl daudz ko citu lieliem un maziem tūristiem. Kā informē izstādes organizētāji, jau zināms, ka šogad kurzemnieki aicinās baudīt kultūru un aktīvo atpūtu. Abavas senlejas stendā tiks prezentēts jaunums mākslas baudītājiem - Latvijas simtgadei veltītais maršruts Kandavas mākslas taka, kā arī Sabiles Koka rotaļlietu muzejs un dažādi jauni apskates objekti. Savukārt liepājnieki aicina pa pilsētu pārvietoties kājām vai braukt ar velosipēdu, lai apskatītu Kristapa Porziņģa dāvināto NBA basketbola laukumu, spoku koku, lielākās bungas Latvijā, Latvijas mūziķu slavas aleju. Turpat netālu esošais Pāvilostas novads akcentē aktīvu atpūtu uz ūdens, jo iespējas tur ir ļoti plašas - sērfošana un veikbords, burāšana ar katamarāniem, izbraucieni ar zvejas kuģīti pa jūru vai ar kanoe laivām pa upi.

Savukārt Lielvārdes novada stendā apmeklētāji varēs iepazīties ar šīs sezonas jaunumu - Baltijā lielāko tematisko izklaides un atpūtas parku Avārijas brigāde, kas tiks atklāts pavasarī. Parkā varēs sastapt iecienītās latviešu animācijas filmas Avārijas brigāde varoņus. Turklāt tas nav viss - būs arī kilometru gara dinozauru un leļļu taka, ūdens spēļu laukums, virvju trase un vēl citas atrakcijas bērniem. Lai arī oficiālā kuģošanas sezona vēl nav sākusies, izstādes apmeklētāji varēs to atklāt Daugavas lejteces stendā, uzkāpjot uz īsta vikingu kuģa un satiekot vikingus. Kuģis ir deviņus metrus garš un 2,2 metrus plats (tas tiks īpaši atvests arī uz šo izstādi). Gulbenieši Balttour 2017 apmeklētājus aicinās nobaudīt novada mājražotāju labumus, iepazīstinās ar bānīša laupītājiem, kā arī pastāstīs par jaunumiem - ekskursiju kuģīti Stāmerienas ezerā un elektrovilcieniņa ekskursijām pa Gulbeni. Savukārt alūksnieši aicinās apskatīt jauno skatu torni, gājēju tiltu un renovētās pilis, kā arī atrast laiku izbaudīt Alūksnes iedvesmojošo dabu.

Zemgalieši ļaus paviesoties sešos novada puduros, jo tūrisma nozares pārstāvji no Dobeles, Jelgavas, Bauskas, Kokneses, Sēlijas un Jēkabpils apmeklētājiem ir sagatavojuši ko īpašu. Jelgavas reģionālais tūrisma centrs ledus skulptūru izvietos savā stendā (nevis brīvā dabā), kā arī piedāvās virtuālās realitātes spēli un iespēju skenēt ceļveža fotogrāfijas ar mobilo aplikāciju, tādējādi iepazīstot Jelgavas un apkārtnes tūrisma piedāvājumu virtuāli. Koknesieši aicinās uz sama modināšanas svētkiem un pasākumiem Likteņdārzā, Jēkabpils pudura apmeklētājiem piedāvās pārbaudīt erudīciju, spēlējot šahu ar savu talismanu lūsi, bet Dobeles pudurī varēs iepazīties ar P. Upīša muzeja un dārza piedāvājumu, kā arī atpūtas iespējām Tērvetē. Ģimenēm ar bērniem īpaši saistošs piedāvājums - iespēja iepazīties ar Rundāles pils jauno Zosu spēli un Bauskas pils viduslaiku spēlēm.

Latgales reģiona kopējā stendā būs ietverts plašs Latgales novadu tūrisma piedāvājums - naktsmītnes, apskates objekti, aktīvā tūrisma iespējas, kā arī lauku labumu un latviskā mantojuma saimniecības. Šajā stendā keramiķis Raivo Andersons demonstrēs, kā top Latgales tradicionālā keramika, savukārt Gunārs Igaunis ar savu mūzikas instrumentu darbnīcu un Šmakovkas muzeju rūpēsies par nepiespiestu gaisotni. Latgales garīguma, kultūras un izglītības centrs Rēzekne ceļotājus vilinās ar spilgtākajiem notikumiem Latgales vēstniecībā Gors, dažādām tematiskajām ekskursijām, jaunatklāto Rēzeknes Zaļo sinagogu un veikborda trasi Kovšu ezera pludmalē.

Šogad izstādē-gadatirgū Balttour 2017 liels akcents būs uz gastronomisko tūrismu - degustēt varēs gan ēdienus, gan dzērienus. Būs arī kas ne pārāk ierasts, piemēram, Jūrmalas stendā būs iespēja piedalīties molekulārās virtuves meistarklasēs bērniem un pieaugušajiem.