Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Incidents ar vēstnieci lidostā: ko der atcerēties katram ceļotājam?

© f64

Februāra nogalē Latvijas Ārlietu ministrija saņēma Apvienoto Arābu Emirātu notu par nepatīkamu incidentu ar jauniecelto vēstnieci Hananu Halfanu Obaidu Ali al Madhani, veicot drošības kontroli lidostā Rīga. Klīda baumas, ka lidostas darbinieki, neņemot vērā vēstnieces reliģisko pārliecību, esot sievietei lūguši publiski novilkt galvas segu un nav piedāvājuši šo procedūru veikt atsevišķā telpā.

Vēlāk gan noskaidrojās, ka vēsniecei nācās novikt tikai mēteli un piedzīvot ierindas pārbaudi, taču runas par to, kā īsti notiek drošības pārbaudes lidostā Rīga joprojām virmo. Tieši tādēļ portāls nra.lv vērsās pie lidostas Rīga pārstāvjiem ar vairākiem jautājumiem, ko der ielāgot ikvienam ceļotājam.

Ja vēlaties konfidencialitāti, varat palūgt atsevišķu telpu

Viens no jautājumiem, par kuru pēc nepatīkamā incidenta tika daudz baumots, ir atsevišķa telpa, kurp var doties, lai veiktu drošības kontroli konfidenciālā atmosfērā. Vai lidostā Rīga šāda atsevišķa telpa maz ir?

Lidostas Rīga pārstāve Laura Karnīte portālam nra.lv skaidro: starptautiskajā lidostā Rīga protams ir atsevišķa telpa pasažieru pārmeklēšanai un ikviens ceļotājs var lūgt, lai fiziskā pārbaude tiktu veikta šādā telpā.

Parasti drošības pārbaude atsevišķā telpā tiek nodrošināta, ja ir acīmredzami, ka individuālu īpatnību, medicīniska vai citu iemeslu dēļ nav iespējams drošības pārbaudi veikt tā, lai apkārtējie neredzētu to, kas svešiem skatiem nav jāredz.

Dāmām nav jāuztraucas

Tāpat dažkārt ir dzirdētas “lielpilsētas leģendas" par to, ka kādu īpaši iznesīgu dāmu lidostas kontroles punktā esot pārmeklējis vīrietis. Rodas jautājums: vai normatīvajos aktos ir stingri atrunāts, ka pasažieru apskati drīkst veikt tikai tā paša dzimuma kontrolieris un vai ir kādi izņemumi?

Lidostas pārstāve apstiprna, ka ikviena pasažiera/-es pārmeklēšanu ar rokām veic tikai un vienīgi tā paša dzimuma aviācijas drošības darbinieks/-e. Izņēmuma gadījumi nav paredzēti.

Nazi var nodot glabāšānā vai atdot pavadītājiem

Otrs jautājumu bloks skar asus priekšmetus, medikamentus, šķidrumus, pārtikas produktus un daudzus citus objektus, par kuru ienešanu gaisa kuģī šaubās daudzi pasažieri. Ja pasažiera rokas bagāžā gadās kaut kas tāds, ko tomēr nedrīkst ienest lidmašīnā, vai drošības dienesta darbinieks šos priekšmetus konfiscē uz neatdošanu? Nagu vīlītes, nagu standziņas, kabatas nazis, atslēgas... vai, atgriežoties no ceļojuma, pasažierim ir iespēja saņemt šos priekšmetus atpakaļ?

L. Karnīte skaidro: katram pasažierim pirms lidojuma būtu lietderīgi pārliecināties, ko īsti drīkst nest rokas bagāžā. Visa informācija atrodama lidostas mājaslapā, sadaļā Pasažieriem noderīga informācija. Tur atrodami aizliegto priekšmetu saraksti, kas ir vienoti visā Eiropas Savienībā, un pēc šī saraksta strādā arī Rīgas lidostas drošības darbinieki, ja vien kāda lidsabiedrība nav devusi kādas stingrākas norādes. Tieši tādēļ aviobiļetes iegādes brīdī ir svarīgi izlasīt katras konkrētas lidsabiedrības noteikumus, jo var gadīties kādi īpaši ierobežojumi atsevišķiem reisiem. No daudzām problēmsituācijām iespējams izvairīties, iepazīstoties ar konkrētās lidsabiedrības noteikumiem, jo tajos iekļauti vairāki aspekti - drošība lidojuma laikā, konkrētā gaisa kuģa īpatnības, konkrētā reisa īpatnības.

Tā, piemēram, Uzbekistan Airways gaisa kuģos ir aizliegts pārvadāt jebkāda veida šķiltavas un sērkociņus.

Tāpat, L. Karnīte atgādina, ka noteikumi mēdz mainīties - piemēram, nagu vīlītes, manikīra šķērītes, nagu standziņas nu jau kādu laiku vairs nav to priekšmetu sarakstā, ko nedrīkst pārvadāt rokas bagāžā.

Un tomēr, ja gadās situācija, ka jūsu rokas bagāžā ir ielikts kaut kas tāds, ko gaisa kuģī nevar ienest. Priekšmeti, kuri atrasti pasažieru bagāžā un kurus pārvadāt nedrīkst, parasti tiek ievietoti atsevišķos konteineros un utilizēti. Ja tas ir iespējams konkrētajā situācijā, pasažierim var tikt dota iespēja šos priekšmetus atdot pavadītājam vai nodot glabāšanā bagāžas glabātuvē, bet tādā gadījumā jārēķinās, ka visas drošības procedūras drošības kontrolē būs jāveic atkārtoti. Bagāžas glabātuvē nevarēs nodot ugunsnedrošus vai citādi veselībai kaitīgus priekšmetus.

Kosmētiku liekam maisiņos!

Tāpat der atcerēties, ka kosmētika, sejas toniki, smaržas utml. ir pielīdzināmi šķidrumiem un tie obligāti ir jāieliek caurspīdīgā atkārtoti noslēdzamā viena litra maisiņā. Viela tiek klasificēta kā šķidrums, ja tā var ieņemt cita trauka formu (piem. šķidrais pūderkrēms, šķidrās acu ēnas, šķidrās lūpu krāsas, arī šķidrais medus utml.)

Novelkam jostas un kurpes: nav obligāti, bet ir vēlams!

Nereti, stāvot rindā uz drošības kontroli, varam tikai pabrīnīties par apzinīgākajiem ceļotājiem, kuri jau krietni pirms kontroles punkta paši, labprātīgi novelk kurpes, izņem no biksēm jostas un paklausīgi gaida savu kārtu. Vai tiešām jostas un kurpes jānovelk bez prasīšanas, vai tomēr tas jādara tikai tad, ja drošībnieks uz to īpaši norāda?

L. Karnīte norāda, ka lidosta ļoti piedomā pie tā, lai drošības pārbaudes process būtu ne tikai atbilstošs noteiktiem standartiem, bet arī ērts un mazāk laikietilpīgs. Ir lietas, kas ir jādara vienmēr un obligāti, un ir lietas, kurās aicinām pasažierus sadarboties - aicinām pasažierus jau pirms drošības pārbaudes pašiem iesaistīties drošības pārbaudes sagatavošanās darbos, piemēram, novilkt virsdrēbes (mēteli, žaketi), galvassegas (tas nav obligāti, taču, nenoņemot galvassegu, jārēķinās, ka pasažierim tiks veikta papildus pārbaude pēc metāla detektora), izņemt no kabatām jebkādu to saturu, novilkt apavus, jostu, Šīs darbības parasti atvieglo drošības pārbaudes procesu, un ļauj izvairīties no tā, ka pasažierim nākas vairākkārt iet cauri metāla detektoram.

Obligātie pasākumi

Pareiza un ātra pasažieru rīcība pie drošības kontroles posteņa, nenoliedzami, jūtami ietekmē rindas virzīšanās ātrumu. Tātad - kas obligātā kārtā ir jānovieto uz slīdošās lentas?

Atcerieties, pie drošības kontroles zonas pasažieriem ir obligāti jānovelk mētelis un/vai žakete, šalle un galvassega. Tie tiks pārbaudīti atsevišķi, kamēr pasažieris iziet caur metāla detektoru. Tāpat arī vēlams jau savlaicīgi izņemt no kabatām visus priekšmetus un nodot pārbaudei ar rentgena iekārtu. Jostas un kurpes bieži satur metāliskas detaļas un ir cēlonis signālam, un pasažieris var paātrināt savu drošības pārbaudes procesu, pats savlaicīgi apavus un jostu novelkot, tomēr tā nav obligāta prasība. Jāņem vērā, ka aviācijas drošības darbinieki ir tiesīgi lūgt novilkt apavus / noņemt jostu, pieņemot lēmumu katrā konkrētā situācijā. Tāpat obligati no rokas bagāžas jāizņem klēpjdators un citas lielas elektroniskās ierīces. Tās tiks pārbaudītas atsevišķi, kamēr pasažieris iziet caur metāla detektoru. Arī visi šķidrumi, kas tiek ienesti drošības kontrolpunktā, jāuzrāda pārbaudei ar rentgena iekārtu. Pasi un ceļošanas dokumentus var paturēt rokās vai ievietot rokas bagāžā.

Uzmanīgi ar šķiltavām!

Un tomēr... Vai ir kaut kas tāds, ko cilvēki parasti kļūdaini uzskata par rokas bagāžā atļautiem priekšmetiem?

L. Karnīte uzskaita, ka visbiežāk ceļotāji kļūdās ar zilās liesmas šķiltavām (nav atļautas vispār), parastajām šķiltavām (atļauta viena katrai personai), šķidrumu nagu lakas noņemšanai, pretinsektu aerosoliem. Tāpat rokas bagāžā nav atļauti asi, spici priekšmeti: žiletes, bārdas naži, adāmadatas, ķemmes ar spicu galu matu veidošanai, arī krāsa aerosolos, eļļas krāsas. Savukārt elektroniskā cigarete var atrasties tikai rokas bagāžā, nedrīkst būt reģistrētajā bagāžā. Ziemassvētku laikā aviopasažieriem nepatīkamus brīžus drošības kontroles laikā var sagādāt brīnumsvecītes (nav atļautas ne rokas bagāžā, ne reģistrētajā bagāžā, jo skaitās viegli uzliesmojošs priekšmets)

Desmaizītes labāk ēst mājās

Klīst baumas, ka rokas bagāžā nedrīks likt ēdamas lietas? Ja Londonā dzīvojošie draugi būs jums palūguši sarūpēt rupjmaizi un medu, vai tos obligātā kārtā nāksies likt nododamajā bagāžā?

L. Karnīte skaidro, ka, no lidojuma drošības viedokļa, pasažieri pilnīgi noteikti drīkst vest gan maizi, gan desu, gan tomātus, jo ar tiem lidmašīnu nolaupīt nevar. Taču ierobežojumus dažādu lietu pārvadāšanai nosaka ne tikai aviācijas drošības prasības, bet arī konkrētas aviokompānijas, kā arī valstis. Tāpēc pasažieriem pirms lidojuma ir vērtīgi iepazīties ne tikai ar tiem priekšmetiem, ko nedrīkst pārvadāt drošības nolūkos, bet arī ar konkrētās aviosabiedrības prasībām, kā arī ierobežojumiem, kas saistīti ar ieceļošanu katrā konkrētā valstī.

Piemēram, jārēķinās, ka valstī, uz kuru pasažieris dodas, var būt noteiktas sanitārās prasības, tādēļ sanitārie dienesti var neatļaut ievest dažādus pārtikas produktus, piemēram, termiski neapstrādātus produktus; zivis un to izstrādājumus, gaļas produktus, augus un to sēklas u.c. Tā, piemēram, šobrīd ir aizliegts ievest no trešajām valstīm Eiropas Savienībā gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus.

Zāles atļautas lietošanai ceļojuma laikā

Un kā ar zālēm? Var taču gadīties tā, ka cilvēkam ir paniskas bailes lidot un viņš šim apstāklim ir sagatavojies, ieliekot kabatā, piemēram, miega zāles.

Lidostas Rīga pārstāve skaidro, ka, saskaņā ar noteikumiem, pasažieris drīkst pārvadāt rokas bagāžā šķidrumus, kas ir paredzēti lietošanai ceļojuma laikā medicīniskiem nolūkiem vai īpašām diētas vajadzībām, tostarp zīdaiņu pārtiku. Ja bagāžā tiek konstatētas zāles ( arī ne- šķidrumi) lielā vairumā, tad konkrēto gadījumu izvērtē muita.