Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS. Taizeme: garšu, baudu un smaidu zeme

ZELTA SMILTIS. Taizemes pludmales ir smalku smilšu un kristāldzidra ūdens bagātas. Krabi sala © Publicitātes foto

Ja gribas mūsu drēgno un izstiepto ziemu sadalīt divās mazākās frakcijās, tad ziemas vidū – janvārī vai februārī – jādodas uz kādu silto zemi. Viena no tādām ir Taizeme: pasaules mala, kur saule dienasvidū ir virs galvas, naktis ir karstas, bet dienas – svelmainas. Pasaules mala, kas vienmēr būs pats viducis, jo tajā ir vissmaidīgākie ļaudis, siltākais ūdens, zīdainākās palmas un pikantākā tom yum zupiņa. Latvietim divas nedēļas Siāmas līča piekrastē atsvērs mēnešiem ilgo ziemu, atjaunos sirdī sauli un likvidēs D vitamīna trūkumu organismā.

Tikai nepārcepieties!

Taču, dodoties uz Taizemi, jāievēro dažas norādes. Robežas šķērsošana Bangkokas lidostā ir ilgs un ķēpīgs process, bet ir iespējas to padarīt pieņemamāku. Atcerieties: jums līdzi jāpaņem četras fotogrāfijas, paredzētas vīzām (fotografēties dzimtenē kādā foto ateljē), izdrukājiet viesnīcas, kurā dzīvosiet, apstiprinājumu par numura rezervāciju, paņemiet to līdzi, lai nevajadzētu apnicīgi skaidrot, kur dzīvosit, sagatavojiet 1000 Taizemes batu, par ko nopirkt vīzu. Lidostas robežkontrolē bankas kartes netiek pieņemtas! Vīzas pieteikumu aizpildīsiet jau lidmašīnā, tuvojoties Bangkokai. Lidostā, stāvot rindā, netaisiet troksni, nedzeriet alu un nefotografējiet, lai lieki nepievērstu sev uzmanību.

Transportu uz nolīgto viesnīcu vēlams pasūtināt jau Latvijā. Pretējā gadījumā jums nāksies skraidelēt pa milzu lidostas autopieturvietām un meklēt kādu brīvu taksīti. Taču tad, kad esat jau iemetuši taksometra bagāžniekā savus čemodānus, varat atviegloti uzelpot un aši pārģērbties: āra gaiss kā karsts dvielis aptinas ap jums vienā mirklī.

Un tātad: uz Taizemi jābrauc mūsu ziemā. Šajā sezonā tur nav lietus, ir karsts un sauss. Nav vērts «spiest» uz galvaspilsētu Bangkoku, jo pilsēta ir kā mūžam pārkarsēts gludeklis, tāpēc jādodas uz līča vai okeāna piekrasti, kur izvietojušās vairāk vai mazāk atpūtnieku apdzīvotas pludmales. Mūsu izvēle jau otro gadu ir neliels miestiņš Mae Pim aptuveni 250 kilometru no Bangkokas uz dienvidiem, Siāmas līča piekrastē. Tajā nolīgām viesnīcu tieši jūras krastā - Mae Pim Hotel Resort. Kas ir izcili šīs viesnīcas sakarā? Tas, ka cenas ir zemas, komforts - nevainojams, mums atliek tikai pāriet pāri ceļam, lai nonāktu tīrā smilšu pludmalē ar siltu, dzidru, gaišzaļu jūru un mūžīgu sauli. Nepārcepieties pirmajā dienā! Saule ir tik viltīga, ka pat mākoņainā dienā jūs tapsiet apsauļoti līdz sarkanbrūnumam.

Nepārvērtējami ir arī tas, ka tieši pirms pludmales ir izvietojies jūras velšu tirdziņš, kurā varat iegādāties tīģergarneles (aptuveni seši eiro kilogramā), austeres, dažādas zivis, jūras velnus, gliemežus un kalmārus. Gribat to visu uzcept? Lūdzu! Gribat, lai jums uzvāra zivju zupiņu ar dārzeņiem? Arī lūdzu! Pēc pusstundas jums to visu pienesīs tieši jūras krastā, kur būs laipni novietots galdiņš ar krēsliem un nojumi.

Erotika un dzelzs rociņas

Intereses pēc aizbraucām uz netālo Pataiju, kas izslavēts kā dižs kūrorts. Tas bija divu stundu brauciens (sastrēgumi, iebraucot pilsētā!), kas bija vērtīgs vien ar to, ka galamērķī ieraudzījām vietu, kurā mēs negribētu dzīvot. Iespējams, ka tiem, kam patīk drūzma, burzma, sviedri un nemitīgi visur līdzi «ejoša» nemazgātu atkritumu urnu smaka, šī vieta varētu patikt. Ēstgriba samazinājās līdz minimumam, un, ieraugot, kā netīrā pavārtē tiek mazgāti brīvdabas «restorāna» trauki, bija sajūta, ka ēst negribēsies vairs nekad... Vienīgais, kas šķita ideāli tīrs, bija grauzdēto kukaiņu stends. Taču cilvēks pierod pie visa, un Pataijā tomēr neredzējām nevienu ar izteiktām dizentērijas pazīmēm.

Pataijai «pieder» arī pludmale, kas izskatījās visai nožēlojama, tur peldēties negribējās. Zinātāji gan stāstīja, ka kaut kur ārpus pilsētas esot vietas, kur to varot darīt, taču - labāk tomēr neriskēt. Toties pēc saulrieta, jau krēsliņā, sākas īstā dzīve: savas erotiskās kustības sāk Walking street, kur atdzīvojas klubi, bāri, erotiskie «iestādījumi», ladyboys šovi un citas kārdinājuma vietas. Staigājot pa šo ielu un aplūkojot bāru un šovu iekšā saucējus un rāvējus, nekad nevar saprast, vai skaisti noaugusī būtne ar kuplajām krūtīm un garajiem matiem ir sieviete vai puisis, kam uztaisīta dārgum dārga dzimuma maiņas operācija... Katrā ziņā šī pilsēta, kā arī, taisnību sakot, visas pārējās Taizemes pilsētas ir īsta paradīze seksa piedzīvojumu meklētājiem. It sevišķi vecišķiem eiropiešiem, kas, noīrējuši vietējās taju meitenes (vai zēnus), neslēpjoties dzīvo viesnīcās kopā ar saviem jauniņajiem seksa partneriem, iet uz jūru vai klīst pa veikaliem, rociņās saķērušies.

Un, protams, masāža. Uz ielām, telpās, nojumēs. Un ārprātīgi lēta. Un ļoti kvalitatīva. Kāju, muguras, visa ķermeņa masāža. Taju sieviešu mazās dzelzs rociņas prot izdarīt brīnumlietas, tomēr, būdami Pataijā tikai dažas stundas, neizmantojām šo burvīgo pakalpojumu: to mums katru dienu sniedza mūsu Mae Pim masāžas meistares. Kāju masāža Mae Pim (viena stunda) maksāja piecus eiro, visa ķermeņa Thai masāža - sešus eiro, visa ķermeņa eļļas masāža - septiņus eiro. Tas ir tik burvīgi: guli jūras krastā zem nojumes, šalko viļņi, un tumsnējās sievietes strādā, atjauno tavu ķermeni. Katru dienu divas nedēļas pēc kārtas. Un Latvijā tu atgriezies ar nesāpošu muguru un ilgošanos atkal nokļūt siltās jūras krastā pie burvīgi čivinošajām taju meitenēm, kurām dzelzs rociņas.

Džungļi un krokodili

Taizeme ir mitro tropu mežu zonā: 65% no valsts teritorijas aizņem džungļi, musonu meži ar tīkkoku, sarkankoku, bambusu. Mitrajos reģionos aug gumijkoki un palmas, piejūras joslā - mangroves. Savannas joslās ir aso koku un krūmu brikšņi. Mežos dažu koku augļi ir ēdami - mangustāni, banāni, arī smirdīgais duriāns, kas gan garšīgāks žāvētā stāvoklī. Mežu iedzīvotāji iegūst vērtīgas izejvielas no kokiem - kaučuku, eļļas, balzamus, lakas. Tīkkoks, kas satur dabiskās eļļas, ir ūdens izturīgs, viegli apstrādājams, to izmanto augstvērtīgu mēbeļu gatavošanai, kuģu apdarei, jahtu klājiem, grīdām.

Viens no aizraujošākajiem ceļojumiem ārpus pludmales apmeklējuma ir Nacionālā parka apmeklējums. Tas ir vairāku stundu kāpums pa džungļu takām, lienot cauri liānu saaugumiem, kāpjot pa milzu akmeņiem un peldoties kalnu upju ezeros, kas pilni ar ēstkārām zivīm. Šajā sakarā pāris nopietni brīdinājumi: pirmkārt, džungļu apmeklējums ir atļauts tikai ar pieredzējuša gida klātbūtni, otrkārt, jums jāuzauj kalnā kāpšanai piemēroti apavi, treškārt, ja jums ir problēmas ar sirdi, tad varbūt labāk nekāpt pa džungļu takām - tas ir grūti.

Bet ja tomēr esat pieņēmis to, ka nebūs viegli, uzkāpiet, teiksim, līdz piektajai pieturas vietai, kur varat nopeldēties vēsajā kalnu upē un ar īpašiem graudiņiem pabarot zivis, kas maigi, bet uzstājīgi baksta ar purniņiem tavus sānus. Tā ir debešķīga sajūta: tev apkārt džungļi, tu peldi kristāltīrā ūdenī, un neviens tevi netraucē. Ja nu vienīgi kāda maza, zaļa čūska noskatās uz tevi, karādamās liānās. Bet čūskas nevienam neuzbrūk, nav tādas nepieciešamības.

Vēl, džungļos maļoties, var aizbraukt līdz pērtiķu templim: tā ir vieta, kur dzīvo pērtiķu simti (varbūt pat tūkstoši), vieta, kur klintīs ir viņu mitekļi, bet zem klinšu kraujas ir īsts templis ar pērtiķu Budu. Pērtiķi, protams, vēlēsies no jums dabūt mazos cūkbanāniņus, tos noteikti paņemiet pirms tam līdzi. Bet sargājiet savas somas, brilles un fotoaparātus: ja kaut kas no šīm lietām nonāks pērtiķu rīcībā, uzskatiet, ka tās kļūs par pērtiķu mūžīgajiem pavadoņiem, proti, jums šīs lietas vairs neredzēt.

Ekskursiju daudzums, kas tiek piedāvāts ikvienam Taizemes apmeklētājam, ir milzīgs: jūs varat doties uz citām pludmalēm, salām - piemēram, uz Koh Čangu, Puketu vai Krabi. Varat doties uz ziloņu vai delfīnu šoviem (es uz tiem nedodos, jo man nepatīk dzīvnieku izmantošana šovos). Jūs varat aplūkot mirdzošu naktstauriņu miriādes, pārvietojoties naktī pa upi ar laivu. Jums ir iespēja doties uz snorkelēšanas vietām, ceļot ar laivu pa upēm, apmeklēt bruņrupuču un krokodilu fermas. Katra ekskursija, protams, maksā konkrētu naudas summu, bet tā nav milzīga.

Ko aplūkot Bangkokā

Bangkokā vērts aplūkot un izbaudīt nakts dzīvi: ēdienu un dzērienu garšas un smaržas, to pašu masāžu, aizbraukt uz nakts tirgu, kas ir milzīgs. Katrā ziņā vērts vismaz vienreiz apmeklēt ladyboys šovu, bet kvalitatīvu! Ir liela atšķirība starp prastu ieskrietuvi un augstas klases šovu labās telpās.

Bangkoka ir Taizemes finanšu un tirdzniecības centrs, viss modernais tajā eksistē blakus vēsturiskajam un reliģiozajam, konkrēti - budismam, kas ir valdošā Taizemes reliģija. Iesaku apmeklēt Karaļa pili, kurā ietilpst Smaragda Budas templis, Marmora templis, Rītausmas templis. Izbrauciet ar kuģīti pa Bangkokas kanāliem, apmeklējiet 283 metrus augsto Bayoke Sky Tower, kas ir augstākā celtne Taizemē. Un noteikti aizbrauciet kādu vakaru uz nakts tirgu: tā ir milzīga teritorija, kurā notiek mutuļojoša dzīve - ar ēdienu, dzērienu un apģērbu tirdzniecību, ar dziesmām, dejām un ēšanu, ar jautrību un neaptveramu laipnību, smaidiem un klanīšanos.

Kas vēl? Tas, ka noteikti lidošu uz Taizemi atkal. Tā joprojām ir neatklāta, skaista un silta zeme. Visādā ziņā silta.