Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS: Bez Boloņas mērces

BASILICA DI SAN PETRONIO. Viena no Boloņas pērlēm Svētā Petronio baznīca tās centrālajā laukumā Piazza Maggiore ir objekts, par kuru visi tūrisma ceļveži vienbalsīgi teic – jāredz © Arno Jundze

Boloņa, pilsēta, kas atrodas kaut kur ātrvilcienu līnijas Milāna–Florence–Roma pusceļā, man pašam vairāk asociējās ar kaut kādiem bērnībā dzirdētiem nostāstiem par itāļu komunistu rīkotajiem strādnieku streikiem (droši vien politinformāciju nopelns) un Eiropas vecāko universitāti.

Nonācu Boloņā šopavasar darba darīšanās, apmeklējot Boloņas grāmatu tirgu. Šis pasākums bija pietiekami garš un nogurdinošs, tāpēc nekur ārpus pilsētas centra netiku, arī brīvo brīžu gandrīz nebija, tomēr pilnīgi droši - tā ir vieta, kur noteikti vērts braukt, jo īpaši labā laikā. Boloņas centrā ir interesanta arhitektūra un ir daudz, ko redzēt. Tāpēc, ņemiet vērā, ja esat Milānā, Bergamo, Florencē vai Romā un laiks ļauj, izmantojot ātrvilcienu, te nokļūt ir ļoti vienkārši. Nešaubos arī, ka Boloņā būtu vērts pavadīt vairākas dienas, izvēloties to kā vienīgo ceļojuma galamērķi, gluži tāpat, kā cilvēki brauc ceļojumā uz Veronu vai Kopenhāgenu.

Piazza Maggiore

Pilsētas centra daļa pārsteidza ar savām ielām un slēgtajām ietvju pasāžām, kas praktiski ļauj pārvietoties bez lietussarga arī lietus laikā, jo gājēji faktiski visu laiku atrodas zem jumta. Kādubrīd tas šķita neparasti, bet vēlāk, kad pieradu, nācās secināt, tam ir daudz priekšrocību. Nesteidzīgi ejot pa ēnainajām ietvēm, var ērti aplūkot lielus un mazus veikaliņus, kafejnīcas, krodziņus - vārdu sakot, te ir viss, lai iebraucējs justos komfortabli. Šādi pastaigājoties, kārtīgi neapskatīt slaveno Piazza Maggiore būtu vistīrākā apgrēcība. Tā ir pilsētas senākās daļas sirds, vakaros skaisti izgaismota, dienās cilvēku pārpilna. Ap Boloņas galveno laukumu izvietoti lieliski apskates objekti, tiesa gan, iespējams, visapjūsmotāko no tiem - 17. gadsimta inženiertehnisko pērli Fontana di Nettuno jeb Neptūna strūklaku - šopavasar neredzēja neviens tūrists. Izrādās, vecais labais Neptūns ir devies remontā un strūklakas vieta bija aizklāta tā, ka no tās saskatīt nevar neko. Droši vien šis fakts sagādāja vilšanās brīdi ne man vienīgajam. Kā, es esmu braucis tādu gabalu, speciāli nācis skatīties, bet slavenās Neptūna strūklakas nav! Tiešām žēl, un atliek vien cerēt, ka pēc remonta sirmais Neptūns atgriezīsies savā vietā tikpat skaists un gluži kā jauns, lai stāvētu vēl vismaz trīssimt gadu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā