Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Valmiermuižā pirmo reizi izskanējis postfolka festivāls "Sviests 2017"

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Šajā nedēļas nogalē Valmiermuižas pils dārzā norisinājās postfolka festivāls ‘’Sviests 2017’’. Festivāla apmeklētājiem bija iespējams baudīt dažādu mākslinieku uzstāšanos uz divām skatuvēm.

Ierasti festivāls norisinās Cēsīs, savukārt šovasar pasākums notiek Valmiermuižā. Kā tiek pausts ‘’Sviesta’’ mājaslapa lauska.lv: ‘’ 2017. gadā etno-eko festivāls ‘’Sviests’’ ir atradis jaunu sadarbības partneri - Valmiermuižas kultūras biedrību, kuras mājvieta Valmiermuižā pa šiem gadiem jau kļuvusi par vienu no reģiona kultūras centriem, kur tiek rīkots pasākums „Saulgriezis”. Pasākuma „Saulgriezis” ietvaros šogad ir paredzēta ‘’Sviesta’’ skatuve ar pašmāju, kā arī ārzemju viesmākslinieku muzikālo programmu.’’

Postfolka festivāls ‘’Sviests’’ kopā apvieno dažādus etno māksliniekus. Dienas laikā tur norisinājās folkmūzikas koncerts, kurā uzstājās tādas grupas, kā ‘’Teikas muzikanti’, folkloras kopa ‘’Ore’’, ‘’Skandenieki’’ un somu grupa ‘’Dimitri Joavku’’.

Savukārt vakarā uz lielās ‘’Sviesta’’ skatuves uzstājās ‘’Tautumeitas’’, ‘’igauņu neozombijupostfolka duets ‘’Puuluup’’, Elza Rozentāle ar grupu, ‘’Auļi’’, māsas Dimantas un Cēsu medību kolektīva cepurīšu orķestris, kā arī viesi no Somijas, Pekko Käppi & K:H:H:L.

Tomēr lielākais pārsteigums pašā vakarā bija uguns skulptūras iedegšana. Uguns sauli veidoja mākslinieki, skulptori Jordi NN no Spānijas un Mantvydas VV no Lietuvas.

Saulgriežu ielīgošanas pasākuma rīkotāji bija parūpējušies par plašu aktivitāšu programmu tā apmeklētājiem. Pasākuma norises laikā bija iespējams ne tikai baudīt dažādus muzikālos un deju priekšnesumus, bet arī iepirkties lauku gardumu un amatnieku tirdziņā ‘’ Ar gardu muti Valmiermuižā’’, kā arī izmēģināt savu roku meistarnīcās. Tur tika aicināti piedalīties gan lieli, gan mazi. Apmeklētājiem bija iespējams piedalīties siera siešanā, pirts zintīs, kroņu darināšanā, maizes cepšanā, celošanā un aušanā, kokļu grebšanā, siena leļļu darināšanā un Lietuvas vilciņu spēlē.

Postfolka festivāls ‘’Sviests’’ norisinās jau piekto gadu. Kā minēts festivāla mājaslapā: ‘’Sviests tradicionāli tiek iegūts čaklā un rūpīgā darbā, kuļot pienu un krējumu, kamēr atdalās nevajadzīgais un paliek tikai pats vērtīgākais. Tāpat arī mūzikas grupas, kuras spēlē ‘’Sviestā’’, pēta un vētī seno, tradicionālo mūziku un kuļ un kuļ, kamēr atdalās pats vērtīgākais un rodas tajā brīdī aktuālais un pilnīgi nedzirdētais.’’