Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS: Pekina – 10 Latviju iedzīvotāji vienā pilsētā

LIELAIS ĶĪNAS MŪRIS ir Ķīnas varenības simbols cauri gadsimtiem © Anita DAUKŠTE

Vikipēdija mums vēsta, ka «Ķīna ir ietekmīgs ekonomiskais spēks, kurai ir pasaulē otrā lielākā ekonomika pēc IKP un otrā lielākā ekonomika pēc pirktspējas paritātes.

Tā ir arī lielākā valsts pasaulē pēc eksporta un importa. Ķīnai ir pasaulē lielākā armija un otrais lielākais militārais budžets». Piebildīsim vien to, ka iedzīvotāju skaits šajā valstī ir tuvu 1,5 miljardiem cilvēku. Aptvert vienā rakstā Ķīnu ir neiespējami, tāpēc šeit vien īsi iespaidi par tās galvaspilsētu. Par to, kas iekrīt acīs cilvēkam, kas Ķīnā pirmo reizi bijis pirms 14 gadiem un tagad to ierauga vēlreiz.

10 Latvijas vienā

Desmit Latvijas vienā pilsētā - tā var raksturot Ķīnas galvaspilsētas Pekinas jeb Beidzinas ( kā to izrunā Ķīnā) apmērus: oficiāli pilsētā dzīvo 21 miljons iedzīvotāju. Neoficiāli - daudz vairāk. Mūsdienu Pekina ir debesskrāpju piesātināta metropole, par kuras ielām traucas jauni Rietumzīmolu un japāņu zīmolu auto (lai gan daudzi no tiem ražoti Ķīnā). Šeit vairs sen nav velosipēdu pārpilnības - auto tos ir izskauduši - jo kā gan mīties ar velosipēdu pa pilsētu, kas stiepjas 70 kilometru rādiusā. Nedaudz jau pabraukt var, un pārsvarā ķīnieši labprāt izmanto velosipēdu depozīta jeb nomas sistēmu - ieliec naudiņu kasītē uz velobraucamā, atbloķē riteņus un braukā vesels. Par pilsētu un tās nozīmību allaž vairāk par vienkāršiem vārdiem izsaka skaitļi - pieklājīgs vidusslāņa miteklis Pekinā maksā desmit tūkstošus ASV dolāru par kvadrātmetru. Nē, es nekļūdījos - desmit tūkstošus. Kāpēc? Jo pieprasījums ir milzīgs.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā