Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

POZITĪVI: Pēc viesabonēšanas tarifu atcelšanas internetu ārzemēs izmantojam trīsreiz vairāk

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Pēc viesabonēšanas tarifu Eiropas savienībā atcelšanas no šā gada jūnija vidus klienti internetu ārzemēs izmanto trīsreiz vairāk, norāda mobilo sakaru operatora SIA "Tele2" valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs.

"Mums ir dati par to, kā cilvēki pirmajā mēnesī lietojuši internetu - interneta lietošana ārzemēs ir pieaugusi trīs reizes. Esmu dzirdējis labas atsauksmes, ka ir parocīgi tas, ka vairs nav jāskaita katrs iztērētais megabaits, lai lietotu navigāciju ārzemēs, skatītos ziņas, sekotu līdzi darbam u.tml.," sacīja Vancovičs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka telekomunikāciju operatoriem jaunā Eiropas Savienības direktīva bija ļoti lielas pārmaiņas. "Pat varētu teikt, ka tās bija lielākās pārmaiņas kopš tirgus liberalizācijas 1993.gadā. Kopumā tas ir padarījis Eiropu par vienotu teritoriju sakaru lietošanas ziņā. Ir notikušas fundamentālas izmaiņas, kurām mēs nopietni gatavojāmies jau sen," teica "Tele2" valdes priekšsēdētājs.

Viņš arī atzina, ka direktīvas ieviešanai sekojošais tarifu kāpums ir sekmējis uzņēmuma apgrozījuma kāpumu, taču tas bijis nepieciešams solis, lai spētu visā Eiropā izpildīt direktīvas prasības.

Vancovičs piebilda, ka asas diskusijas par tarifu kāpumu direktīvas ieviešanas dēļ bijušas teju visās Eiropas Savienības valstīs, tostarp kaimiņvalstīs - Lietuvā un Igaunijā.

Tāpat "Tele2" vadītājs pastāstīja, ka tarifu svārstību dēļ no citiem operatoriem uz "Tele2" pārnākuši vairāk nekā 5000 klientu. Savukārt no jau esošajiem "Tele2" klientiem vien 10-15% meklējuši iespēju mainīt tarifu plānu, jo viņiem nav nepieciešami sakari Eiropas Savienībā. "Mēs, piedāvājot tarifus, centāmies izvēlēties, pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, tos tarifus, kas būtu attiecīgajam klientam piemērotākie. Manuprāt, tas ir izdevies labi, jo šodien vien 10-15% ir meklējuši iespēju mainīt tarifus. Ņemot vērā izmaiņu vērienīgumu, tas ir ļoti labs rādītājs," klāstīja Vancovičs.

Viņš arī atzīmēja, ka ļoti tiek gaidīts Konkurences padomes atzinums par mobilo sakaru operatoru pakalpojumu cenu celšanu pirms direktīvas ieviešanas. "Gribētu uzteikt Konkurences padomi par to, ka tā savlaicīgi noreaģēja uz šo lietu. Esam tikušies un snieguši nepieciešamos paskaidrojumus. Ceru, ka Konkurences padome novērtēs šo situāciju tuvākajā laikā. Esmu pilnīgi pārliecināts, ka šajā gadījumā Konkurences padome strādā objektīvi un pārdomāti," sacīja "Tele2" vadītājs.

Vancovičs pauda pārliecību, ka Konkurences padomes atzinums būs pozitīvs. “Konkurences padome pēta, vai tirgū nav bijusi pieņemta nelikumīga vienošanās. Mēs strādājam pēc labākajiem starptautiskajiem standartiem un nekad neriskēsim ar reputācijas zudumu un milzīgu soda naudu,” viņš norādīja.

Tāpat "Tele2" vadītājs pastāstīja, ka nav apstiprinājušās iepriekš paustās bažas, ka lētākos Latvijas operatoru tarifus citās valstīs varētu mēģināt izmantot arī negodīgi. "Sekojam līdzi dažādām iespējamām nelikumībām, bet līdz šim šādu gadījumu nav bijis, cerams, arī nebūs,” teica Vancovičs.

Jau vēstīts, ka no 2017.gada 15.jūnija Eiropas Savienībā ir stājusies spēkā jauna viesabonēšanas regulas noteikta kārtība jeb "viesabonē kā mājās" princips, kas ļauj ceļot uz Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm, maksājot par zvaniem, īsziņām un datu pārraidi tādu pašu cenu, kādu pašmāju mobilo sakaru operators piemēro iekšzemes tarifiem.