Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Vai ceļotājus no Latvijas ietekmēs ASV lēmums pastiprināt drošības prasības?

© AFP/ SCANPIX

Ceļotājus no Latvijas neietekmēs ASV valdības lēmums pastiprināt drošības prasības valstīm, kuru pilsoņi var apmeklēt ASV bez vīzas, informēja ASV vēstniecībā Latvijā.

Vēstniecības preses atašejs Čads Tvitijs aģentūrai LETA skaidroja, ka lielāko daļu bezvīzu programmas dalībnieku, arī ceļotājus no Latvijas, šīs ASV valdības lēmums neietekmēs.

15.decembrī ASV Iekšzemes drošības ministrija paziņoja, ka ASV valdība pastiprina drošības prasības 38 valstīm, tostarp Latvijai, kuru pilsoņi var apmeklēt ASV bez vīzas.

Šīm valstīm tiks prasīts pilnībā ieviest ceļotāju pārbaudes pēc ASV pretterorisma datubāzes, izvērtēt drošības pasākumus lidostās un veikt sabiedrības informēšanas kampaņas, ja vairāk nekā 2% no to pilsoņiem pārsniegtu atļauto uzturēšanās laiku ASV.

Pēc ASV Iekšzemes drošības ministrijas 2016. gada ziņojumā "Fiscal Year 2016 Entry/Exit Overstay Report" secināts, ka atļauto uzturēšanās laiku ASV pārsnieguši 1,75% no Latvijas pilsoņiem, kas devušies uz ASV. 2% pārsniegušas tādas valstis kā Ungārija - 2,75%, Portugāle - 2,42%, Grieķija - 2,19% un Sanmarīno - 2,01%, savukārt visretāk atļauto uzturēšanās laiku ASV pārkāpuši Japānas - 0,16%, Islandes - 0,33% un Norvēģijas - 0,41% pilsoņi.

"Savienotās Valstis sastopas ar pielāgoties spējīgu un veiklu ienaidnieku, teroristiem turpinot pētīt veidus, kā sasniegt mūsu valsti un kā vadīt, padarīt iespējamus un iedvesmot uzbrukumus mums. Ir kritiski svarīgi, lai mēs pārspētu šos draudus, uzlabojot mūsu drošības stāvokli," sacīja iekšzemes drošības ministre Kirstjena Nīlsena.

ASV vīzu režīma atcelšanas programma (VWP) ļauj 38 valstu pilsoņiem apmeklēt ASV uz laiku līdz 90 dienām bez vīzas.