Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Iepazīsti Hanzas pilsētu un tās jaunumus jau šovasar

VECPILSĒTAS viduslaiku arhitektūra savienojumā ar zinoša gida stāstījumu dos iespēju ceļotājam sajusties kā savējam senajā Hanzas savienības pilsētā © Publicitātes foto

22. martā Briselē tika pasniegta Eiropas Komisijas iedibinātā balva Eiropas izcilākie tūrisma galamērķi 2017. gada konkursa uzvarētājiem. Starp uzvarētājiem bija arī Cēsis.

Iegūtā atzinība apliecina, ka Cēsīs ir ne vien daudzveidīgs vēstures, pasākumu, gastronomijas, dabas, izziņas un amatniecības piedāvājums tūristiem, bet arī to, ka tūrisms novadā tiek attīstīts, ievērojot ilgtspējības principus.

Pirmie tūristi Cēsīs ieradās jau viduslaikos

Viduslaikos Cēsīm impulsu deva pilsētas iestāšanās Hanzas savienībā. Esot uz viena no tirdzniecības ceļiem, pilsētā kā tirgotāji ieradās pirmie tūristi, atstājot pēdas Cēsu kultūrvēsturiskajā mantojumā, ar kuru pilsēta lepojas šodien.

Dodies pastaigā pa Cēsu bruģētajām ieliņām, un iespējams atklāt, kā šī Livonijas mazpilsēta viduslaikos, atrodoties nozīmīgu tirdzniecības ceļu krustpunktā un iekļaujoties Hanzas tirdzniecības pilsētu savienībā, iemantojusi rosīgas tirdzniecības pilsētas slavu. Īpaši izveidotā ekskursijā Cēsis - Hanzas pilsēta kopā ar gidu-pils kalpotāju viesi var iepazīt Cēsu vecpilsētas viduslaikiem raksturīgo gaisotni, uzzinot, kur atradušies senie tirgus laukumi un preču noliktavas, pa kuriem vārtiem pilsētā iekļuvuši un ar ko tirgojušies tuvu un tālu zemju tirgotāji un ar kādiem bargiem likumiem bijis jārēķinās katram, kas vēlējies tirgoties Cēsīs. Gidu var pieteikt Cēsu Tūrisma informācijas centrā.

TIC - ērtāk pieejams un daudzpusīgs

Ar pavasara iestāšanos pārvērtības piedzīvos Cēsu Tūrisma informācijas centrs. Tas turpmāk atradīsies Baznīcas laukumā 1, blakus Cēsu Sv. Jāņa baznīcai. Cēsu Pils kompleksā un dzelzceļa stacijā tāpat kā līdz šim tūristiem būs pieejama pamata informācija, bet jaunajā tūrisma informācijas centrā papildus varēs iepazīties ar tūrisma materiāliem un atpūsties no ceļojuma skrējiena, lai iedzertu kafiju, uzlādētu savu viedierīci, iegādātos suvenīrus, kā arī rezervētu naktsmītni vai reģistrētos lidojumam.

Aplikācija ceļotāju ērtībām

Tūristiem, kuriem patīk savus braucienus plānot individuāli un baudīt iespaidus ģimenes un draugu lokā, no aprīļa sākuma būs pieejama Cēsu tūrisma mobilā aplikācija Explore Hansa - Cēsis. Aplikācijā ir apkopota informācija par tūrisma objektiem, ēdināšanas un nakšņošanas vietām, kā arī norādītas dažādas izklaides iespējas, lielākie pilsētas pasākumi un tūristiem svarīga informācija par pilsētu. Taču būtiskākais ir gatavie dažādu tēmu maršrutu piedāvājumi. Aplikācija būs pieejama Google Play un App Store aplikāciju veikalos.

Pilnveidojas viesmīlības pakalpojumi

Vasarā Cēsīs durvis vērs divi jauni viesmīlības uzņēmumi. Viens no tiem būs restorāns Kest, kurš iekārtosies bijušā ugunsdzēsēju depo. Restorāna šefpavārs būs Latvijā zināmais pavārs Māris Jansons, kurš popularitāti ieguvis, vadot restorānu Bibliotēka Nº 1. Savukārt pašā vecpilsētas sirdī maijā darboties sāks viesnīca un restorāns Vanadziņa nams.

Pavasarī mostas daba un mostas arī cilvēks, lai spēkus jauniem izaicinājumiem smeltos dabā, dodoties pastaigās un ekskursijās. Viens no Cēsu apkārtnes lielākajiem dārgumiem - Cīrulīšu dabas takas - 2017. gada noslēgumā ir piedzīvojušas pārvērtības. Tagad tās ir papildinātas ar jaunu pastaigu taku līdz Zvanu klintīm, kuras līdz šim brīdim bija grūtāk pieejamas, un Spoguļklintīm. Jaunie taku posmi aprīkoti ar skatu platformām, soliņiem un infostendiem, kas ļauj aplūkot Gaujas senlejas mežus no vēl neredzētiem skatpunktiem.

Informāciju ar visām pārējām daudzveidīgajām atpūtas iespējām Cēsīs var atrast pilsētas tūrisma lapā visit.cesis.lv, kā arī lieliski palīgi būs Cēsu Tūrisma informācijas centra darbinieki Baznīcas laukumā 1 Cēsīs, tālr. 8318318, info@cesis.lv.