Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

Cēsis vilina ar mākslu

© F64

Piektdienas vakarā Cēsīs atklāja 8. mākslas festivālu, kas norisināsies līdz 9. augustam, piedāvājot plašu programmu.

Latviešu mākslas cienītāju uzmanību noteikti pievērsīs leģendārās mākslinieces Maijas Tabakas darbi no privātkolekcijām, jo šī ir unikāla iespēja redzēt mākslas darbus, no kuriem liela daļa līdz šim nekad nav izstādīti publiski. Sarunā ar Neatkarīgo māksliniece atzina: «Apskatei izlikti pat ļoti sen, arī pirms 20 gadiem, tapuši darbi. Šī izstāde ir kā apsveicināšanās ar saviem radiem, kas sen nav satikti. Man patika uz tiem paskatīties. Es nekad nemeklēju skatītāju, tomēr ceru, ka skatītājs atradīs šo izstādi. Cēsu mākslas festivālam jau ir izveidojusies sava publika, ļoti prominenta.»

Šā gada festivāla īpašā personība ir 20. gadsimta kulta figūra – par avangarda kino krusttēvu dēvētais lietuviešu izcelsmes mākslinieks, dzejnieks un režisors Jons Meks, kurš pēc 2. pasaules kara dzīvo ASV. Cēsu alus brūzī skatāma mākslinieka speciāli festivālam veidota retrospektīva fotogrāfiju, video darbu un skaņu instalāciju izstāde, kuras centrā ir Jona Meka mūža 91 notikums un tajos iesaistītie cilvēki. Festivāla laikā tiks demonstrēta arī Jona Meka avangarda filmu retrospekcija. Sarunā ar Neatkarīgo 92 gadus vecais mākslinieks Jons Meks, kura filmas pirmo reizi Latvijā izrādītas pirms aptuveni 15 gadiem Rīgā, uzsvēra, ka Cēsu mākslas festivālam redz labu perspektīvu, un tā organizētājiem ieteica nemainīt mākslas sadaļas norises vietu – Cēsu alus brūzi, kas ir «reāla, unikāla un brīnišķīga vieta mākslas projektiem».

Šā gada festivāla vēl viens īpašais projekts, kam ieteicams pievērst uzmanību, ir leģendārās kinozinātnieces Valentīnas Freimanes veidotā kino mūziklu zelta izlase, kurā tiks demonstrētas 13 filmas, kas tapušas laikā no 1932. līdz 1952. gadam un kļuvušas par kino mūziklu zelta klasiku.