Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Kultūra

KULTŪRA: Latviešu rakstnieki Vašingtonā un Boloņā

PRESTIŽI. Latviešu autoru lasījums notika ASV Kongresa bibliotēkas greznajā Eiropas lasītavā Tomasa Džefersona ēkā Vašingtonā. Tajā piedalījās Juris Kronbergs, Liāna Langa, Nora Ikstena, Margita Gailīte, Latvijas vēstnieks ASV Andris Razāns un amerikāņu dzejniece Dž. S. Toda © Publicitātes foto

Otrdien ASV Kongresa bibliotēkā Vašingtonā notika sarīkojums Latvian Literature on the Verge (Latviešu literatūra attīstībā). Tā iniciatore bija ASV Kongresa bibliotēkas Eiropas nodaļa.

Latviju tajā pārstāvēja dzejnieks un tulkotājs Juris Kronbergs, dzejniece Liāna Langa, rakstniece Nora Ikstena, tulkotāja un dzejniece Margita Gailīte. Klātesošos uzrunāja Latvijas vēstnieks ASV Andris Razāns, savukārt Noras Ikstenas romāna Mātes piens lasījumā angliski piedalījās arī amerikāņu dzejniece Dž. S. Toda, kura savulaik viesojusies Latvijā un pēc tam rakstījusi par latviešu literatūru interneta vietnē thedrunkenboat.com. Pasākums notika ASV kongresa bibliotēkas Tomasa Džefersona ēkā, prestižajā un greznajā Eiropas lasītavā.

Šis ir viens no notikumiem, kas apliecina mūsu literatūras līmeni un varēšanu. «Latviešu autori tiek ievēroti un novērtēti milzīgas konkurences apstākļos. Aicinājums latviešu rakstniekiem lasīt savus darbus ASV Kongresa bibliotēkā ir atzinības, goda un cieņas zīme latviešu literatūrai un Latvijai kopumā,» teica Nora Ikstena pirms došanās uz Ņujorku. Šādi lasījumi ir iespējami vienīgi tāpēc, ka visiem autoriem Amerikas kontinentā ir izdoti darbu tulkojumi angļu valodā.

Savukārt Boloņā (Itālija) šonedēļ norisinās starptautiskais grāmatu tirgus, kas specializējies bērnu un pusaudžu literatūras jomā. Mūsu valsti tajā pārstāv izdevēju, grāmatu mākslinieku un autoru delegācija, stendu rīko Latvijas Grāmatizdevēju asociācija. Šogad nacionālajā grāmatniecības un literatūras stendā starptautiskajā Boloņas bērnu grāmatu tirgū ir izlikti labākie bērnu un pusaudžu literatūras darbi, kas izdoti pēdējo gadu laikā. Ārvalstu izdevējiem veidotajā katalogā iekļautas Latvijā augstu novērtētas grāmatas, piemēram, Luīzes Pastores grāmatu sērija Mākslas detektīvi (izdevniecība Neputns), Ingas Gailes dzejoļu krājums Vai otrā grupa mani dzird? (izdevniecība Liels un mazs), Jura Zvirgzdiņa Have a Nice Day! (izdevniecība Pētergailis), apgāda Zvaigzne ABC izdotie fantāzijas un fantastikas romāni bērniem un pusaudžiem. Kā ierasti šādās grāmatu mesēs, notiek latviešu autoru un mākslinieku uzstāšanās, piemēram, Boloņas grāmatu meses laikā Latvijas Mākslas akadēmijas grafikas nodaļas studenti prezentē bilžu grāmatu sēriju, kas radītas sadarbībā ar latviešu rakstniekiem un dzejniekiem. Tomēr vēl būtiska ir tā tirgus daļa, kurā tiek pārdotas un pirktas tiesības uz grāmatu izdošanu.

Kā Neatkarīgajai pastāstīja apgāda Zvaigzne ABC pārstāve Bārbala Simsone, mūsu izdevēji šogad ļoti aktīvi piedāvā latviešu darbus ārzemniekiem. Pēc viņas vērojumiem, sevišķu interesi izrādot somi un lietuvieši, tomēr rezultātus pagaidām ir pāragri vērtēt, jo izdevējdarbības procesi šajā ziņā ir diezgan lēni un konservatīvi, piemēram, pērn Boloņas tirgū interesi radījušo Jura Zvirgzdiņa un Anitas Paegles grāmatiņu pēc gadu ilgām pārdomām šogad nolēmuši izdot Ķīnas izdevēji. Jāpiebilst, lai piedalītos mesē, tika rīkots konkurss, un Latvijas delegācijas sastāvā ir tie izdevēji, kuri rūpējas par latviešu autoru darbu izplatīšanu ārpus mūsu zemes robežām.

Savukārt jaunnedēļ Latvijas delegācija piedalīsies Londonas grāmatu tirgū, kuras zvaigznes šogad būs, piemēram, latviešu lasītājām labi pazīstamā Meriona Kīza, īpaša diena tiks veltīta Terijam Pračetam. Londonas grāmatu tirgus laikā šogad notiks gan izdevēju kongress, gan semināri un aģentu tikšanās, īpaša sadaļa šajā notikumā ir PEN kluba aktivitātēm. 2018. gadā Latvija kopā ar Lietuvu un Igauniju būs Londonas grāmatu tirgus viesu valsts statusā.