Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Kultūra

Rakstnieku savienība starptautiskās rakstnieku organizācijās

© F64

Maija beigās Rodā norisinājās TSWTC (Trīs jūru Rakstnieku un tulkotāju padomes asambleja).

Rodas salā bāzētā organizācija apvieno rakstniekus un tulkotājus no valstīm, kas robežojas ar trim jūrām - Egejas jūru, Baltijas un Melno jūru. Asamblejā ievēlēja jaunu valdi un prezidentu - Gino Leineweber (Vācija), valdē turpmāk darbosies Yiorgos Chouliaras (Grieķija), viceprezidents, Dalia Staponkute (Lietuva), ģenerālsekretārs, Anna Nasilowska (Polija), kasieris, Lela Abdushelisvili (Gruzija), locekle, un Mesut Senol (Turcija), loceklis. Valdes locekļu vietnieki ir Nina George, Liāna Sakelliou, Antanas Jonynas, Barbara Grzegorzewska, Manana Dumbadze un Gonca Özmen. Ģenerālajā asamblejā ir iekļauti Lily Exarchopoulou (Grieķija) Manana Romelashvil (Gruzija), Alex Haridi (Zviedrija), Merete Jensen (Somija), Arno Jundze (Latvija), Hannele Mikaela Taivassalo (Somija) un Jyrki Vainonen (Somija).

Dibināta 1998. gadā saskaņā ar UNESCO hartu, TSWTC ir bezpeļņas organizācija. Tās mērķi ir veicināt brīvu ideju plūsmu un informācijas apmaiņu un savstarpēju sapratni starp tautām, Egejas, Baltijas un Melnās jūras reģiona valstīm, izmantojot literāru daiļdarbu palīdzību. Organizācija veicina sadarbību starp šo valstu literārajām organizācijām, aizsargā intelektuālā īpašuma tiesības, rīko literatūras un kultūras pasākumus un rezidences rakstniekiem un tulkotājiem un atbalsta bibliotēku iniciatīvas un nelielo valodu apriti. Organizācijas darbība ir kļuvusi vēl aktuālāka, ņemot vērā Rodas kandidatūru uz Eiropas kultūras galvaspilsētas statusu 2021. gadā.

To atbalstot, TSWTC nākamais plašākais pasākums - literārā meistardarbnīca - paredzēts Rodā šā gada rudenī. Divpadsmit rakstnieku no sešām valstīm attīstīs tēmu Svešais mūsos. Seminārs būs literārs mēģinājums apzināties to, kas notiek, kad sastopamies ar nepazīstamām situācijām pasaulē ap mums. Rodas sala vai Dodekanas salu arhipelāgs ir vieta, kas pieredzējusi visdažādākās ietekmes kopš vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām, šī pieredze ir ekskluzīvs fons, lai runātu par mūsdienu pasauli. Meistardarbnīcas laikā notiks arī publisks pasākums sadarbībā ar Starptautisko Rakstnieku un tulkotāju centru Rodas salā. Paredzēts, ka pēc tam tiks izdota bilingvāla grāmata, kuras prezentācija notiks Rodā 2017. gadā.