Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Kultūra

Splendid Palace vēl trīs dienas baudāmi nacionālā kino svētki

© Lauma KALNIŅA, publicitātes

Talantīgais kinorežisors Jānis Streičs ir bijis daudzkārtējs filmu festivāla Lielais Kristaps laureāts. Arī šā gada kino svētkos lielu ovāciju pavadīts viņš kāpa uz skatuves – viņam tika pasniegta balva par mūža ieguldījumu kino mākslā. Turklāt šajā festivālā jaunā kvalitātē atdzima divas viņa filmas. Nacionālās kino balvas filmu festivāla atmosfēru vēl iespējams baudīt trīs dienas kinoteātrī Splendid Palace.

Filma, kas «augšāmceļas»

J. Streiča vārds šogad ir caurvijis festivāla programmu. Pirmkārt, Lielā Kristapa atklāšana tika veltīta tieši režisoram.

«Es ticu, ka Jāņa Streiča filmogrāfija nekādā gadījumā nav uzskatāma par pabeigtu sarakstu. Jūsu filmas ir ierakstītas Nacionālajā kultūras kanonā, tās kalpo kā vaduguns jaunajiem censoņiem, un vēl vairāk jūsu filmas dzīvo tautas sirdī un tautas valodā,» festivāla atklāšanā, pasniedzot režisoram balvu, sacīja kultūras ministre Dace Melbārde. Režisors arī saņēma naudas balvu 2500 eiro apmērā.

Par muzikālu pārsteigumu bija parūpējies maestro Raimonds Pauls, savā koncertā iekļaujot tautā iemīļoto J. Streiča filmu mūzikas motīvus. Pēc muzikālā priekšnesuma savu atdzimšanu piedzīvoja J. Streiča filma Svešās kaislības (1983. gads), kas pēc vairāk nekā 20 gadu aizmirstības ar Nacionālā kino centra atbalstu ir tikusi restaurēta un ieskaņota latviešu valodā. «Mēs lielākoties pazīstam tikai Jāņa Streiča līksmo, vitālo, optimistisko pusi, bet viņš ir radījis arī dziļi dramatiskas filmas, un Svešās kaislības ir viena no tādām,» norāda Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma. Arī pats režisors to uzskata par vienu no saviem labākajiem darbiem un neslēpa saviļņojumu, ka filma ir «augšāmcēlusies».

Saturiski pārbagātas filmas

Jaunu veidolu, kvalitāti un krāsas ieguvusi arī populārā filma Mans draugs - nenopietns cilvēks, kas izrādīta divos seansos, tostarp viens bija pielāgots vājredzīgajiem, kur uz ekrāna notiekošo darbību pavadīja balss komentārs. Bet otrs seanss notiks rīt pulksten 20.30.

«Tā būs lieliska iespēja ieraudzīt filmu jaunā kvalitātē. Tas daudziem būs pārsteigums, jo filmu ar tādu attēlu kvalitāti vairums nebūs redzējuši,» informē festivāla Lielais Kristaps producente Marta Bite.

Viņa arī rekomendē noskatīties dokumentālo filmu Visu laiku snieg, kas ir stāsts par to, kā tapa Viestura Kairiša filma Melānijas hronika, kam drīz gaidāma pirmizrāde.

«Kopumā visa festivāla programma (gan nominētās filmas, gan panorāmas) ir ļoti piesātināta, saturiski bagāta un daudzveidīga, un adresēta plašai auditorijai, piedzīvojām vairākas pirmizrādes,» rezumē M. Bite. Detalizēta festivāla programma ir atrodama mājaslapā www.lielaiskristaps.lv.

Festivāls izglīto

Festivāls, kas savu mājvietu radis kinoteātrī Splendid Palace, norisināsies vēl trīs dienas - līdz 12. oktobrim, kad noslēguma pasākumā tiks pasniegtas Lielā Kristapa balvas 23 nominācijās. Lielajam Kristapam nominēto filmu

izlase ir skatāma arī kinoteātrī Cinamon.

«Festivāli izglīto skatītājus, un tieši festivālu laikā vērojams vislielākais skatītāju pieplūdums - viņi skatās filmas, diskutē, apmeklē meistarklases, caur festivālu mēs varam atgriezt cilvēkus kinoteātrī un apjaust, ka

kino turpina dzīvot, neskatoties uz citiem kultūras kārdinājumiem, piemēram, teātra izrādēm, koncertiem,» akcentē Rīgas namu valdes priekšsēdētāja Vineta Verika. Tradicionāli festivāls Lielais Kristaps norisinās kinoteātrī Splendid Palace. «Splendid Palace ir Eiropas un Latvijas filmu mājvieta. Turklāt pēdējos gados tas ir kļuvis par nacionālā kino pirmizrāžu vietu,» gandarīta ir V. Verika.