Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto: Ansis KLUCIS

Idejas brīvdienām

IEPAZĪST BĀRBERŠOPU

Sestdien, 26. novembrī, Rīgas Kultūras un atpūtas centrā Imanta norisināsies pirmais Barbershop night mūzikas festivāls. Tā idejas autori un īstenotāji ir vokālais kvartets Harmonija Rīgai - vienīgais bārberšopa mūzikas vīru vokālais kvartets Latvijā, kas muzicē jau 23 gadus. Tiem, kas nezina, kas tas ir, šajā pasākumā būs iespēja uzzināt, jo rīkotāji sola, ka pasākumā šim dziedāšanas veidam raksturīgajos aranžējumos izdziedātās mūzikas klasikas pērles mīsies ar informatīvu stāstījumu par bārberšopa mūzikas dziedāšanas tradīcijas aizsākumiem pasaulē un Latvijā, to papildinās vēsturiskas foto un video projekcijas. Klausītājiem būs iespēja tikties ar šī mūzikas novirziena pionieri Igaunijā un Latvijā - Laimi Rācenāju, arī vienu no šī festivāla idejas autoriem, diriģentu Āriju Šķepastu.

ATCEROTIES LIELO BADU UKRAINĀ

Sestdien, 26. novembrī, Latvijas Okupācijas muzejā tiek atklāta izstāde 1932.-1933. gada Ukrainas Golodomors - genocīds pret ukraiņu tautu. Kā akcentē izstādes organizētāji, tā vēsta par vienu no lielākajām traģēdijām Ukrainas vēsturē - Golodomoru (ukraiņu: golodomor - bada nāve), ko izraisīja boļševiku režīma veiktā varmācīgā kolektivizācija. Tās gaitā Ukrainas iedzīvotāju pretošanos apspieda ar plašām represijām, ieskaitot nogalināšanu, izsūtīšanu uz Sibīriju, izlikšanu no mājām. Padomju varas mākslīgi uzturētais bads nomērdēja no 3 līdz 10 miljoniem Ukrainas iedzīvotāju. Tomēr tas atstāja arī citas traģiskas sekas: cilvēki saslima ar infekcijas slimībām un dažāda veida psihiskiem traucējumiem, bija kanibālisma un līķu ēšanas gadījumi. Pastāvīgā bada novājinātās sievietes kļuva neauglīgas. Pieaugušo mirstības dēļ ciemos un pilsētās klaiņoja izsalkuši un izmocīti bērni. Varas iestādes tos vāca un nodeva padomju audzināšanas iestādēs, kur viņi zaudēja savu identitāti - uzvārdu un piederību dzimtajai vietai. Sestdien, 26. novembrī, pulksten 14 apmeklētājiem būs iespēja tikties ar vēsturnieku un kinorežisoru Edvīnu Šnori un noskatīties filmu Padomju stāsts.

SIMFONISKAIS ORĶESTRIS TURPINA SVINĒT

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) 90. jubilejas ceturtajā lielkoncertā šā gada 26. novembrī Rīgā, Lielajā ģildē, viesosies izcilais igauņu diriģents Olari Eltss. Koncertā skanēs Gustava Mālera Piektā simfonija, kā arī divi Baltijas komponistu skaņdarbi - Eduarda Tubina atraktīvais Kontrabaskoncerts, kur solo spēlēs Rīgā pēdējā laikā reti dzirdamais Berlīnes filharmoniķu mūziķis Gunārs Upatnieks, un pasaules apceļotājas Santas Ratnieces patiešām mirdzošais skaņdarbs Glittering Promenade, kas 2005. gadā pirmatskaņots Berlīnes filharmonijā un Latvijā līdz šim nav skanējis. Olari Eltss vadīja LNSO no 2001. līdz 2005. gadam un piesaistīja publikas uzmanību ar sevišķi interesanti veidotām programmām un oriģinālām interpretācijām.