Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

Daugavpils teātra dienas Rīgā

EKSTRASENSA CĪŅA. Komēdijā Ekstrasensa cīņa galveno – hipnotizētāja – lomu spēlē Jānis Jarāns, bet laulātā pāra lomas atveido Kristīne Veinšteina un Ritvars Gailums © Foto: Veronika LOKOTKO, Daugavpils teātra publicitātes foto

Atklājot tradicionālās Daugavpils teātra dienas Rīgā, Dailes teātra Mazajā zālē šodien, rīt un 16. martā būs skatāmi trīs iestudējumi – psiholoģiska krimināldrāma Bīstamais pagrieziens, trīs traģikomiski stāsti Svešie svētki un komēdija Ekstrasensa cīņa.

Šovakar pulksten 19 Dailes teātrī būs iespēja noskatīties izrādi Svešie svētki (pirmizrāde 2015. gada 17. aprīlī), kas ir latviešu dramaturģes Agneses Rutkēvičas stāstu iestudējums Paulas Pļavnieces režijā.

Izrādē tiek atspoguļoti trīs traģikomiski stāsti par vientulības izjūtu, kas mūs pavada visu mūžu - esot gan vienatnē, gan pūlī. Jo cilvēks var nodzīvot viens daudzus gadus un būt laimīgs, un divi cilvēki var nodzīvot kopā daudzus gadus un kādu dienu atskārst, ka ir pilnīgi svešinieki. Mēs piedzimstam vieni un aizejam no šīs pasaules vieni. Tāpēc tie ir stāsti par mums pašiem. Stāsti, kas atgādina arī par spēju būt laimīgiem un ļauj labsirdīgi pasmieties pašiem par sevi. Stāsti, kurus caurvij traģikomisks absurds. Arī vientulība var būt svētki. Mazliet sveši svētki. Kā pati dzīve.

Lomās: Kristīne Veinšteina, Ritvars Gailums, Māris Korsiets, Līga Ivanova un Vera Hramņikova.

Starp citu, par šīs izrādes dramaturģiju Agnese Rutkēviča pērn tika nominēta Spēlmaņu nakts balvai kategorijā Gada sasniegums oriģināldramaturģijā.

Rītvakar pulksten 19 Dailes teātrī skatītājus sagaidīs spraiga krimināldrāma Bīstamais pagrieziens (pirmizrāde 2016. gada 19. februārī), ko iestudējis režisors Oļegs Šapošņikovs un kur īstu detektīvu garā tiek izmeklēts kāds sens pagātnes notikums.

Angļu dramaturga Džona Bointona Prīstlija luga vēsta par patiesības un melu nozīmi cilvēku dzīvē un savstarpējās attiecībās. Sižets izvēršas Anglijas ārpilsētas mājas salonā, kur Keplenu pāris uzaicinājis savus draugus uz saviesīgām vakariņām. Lai arī visi šie cilvēki saistīti ar šķietami laimīgām attiecībām, tikai meli un noslēpumi tos satur kopā kā līme. Nejauši izteikta frāze uzsāk negaidītu pagriezienu virkni, kur atklājas viens noslēpums pēc otra. Vai varoņi būs gatavi pieņemt patiesību? Varbūt patiesība ir kā snaudošs suns, kuru dažkārt labāk nemodināt?

Lomās: Māris Korsiets, Kristīne Veinšteina, Zanda Mankopa, Egils Viļumovs, Līga Ivanova, Juris Jonelis un Maija Korkliša.

Daugavpils teātra viesizrādes Dailes teātrī noslēgs režisora Ivara Lūša veidotā aizraujošā komēdija Ekstrasensa cīņa (pirmizrāde 2013. gada 7. martā) ar kumēdiņu meistaru Jāni Jarānu amizanta ekstrasensa lomā - šī izrāde būs skatāma svētdien, 19. martā, pulksten 15.

Izrāde, kas iestudēta pēc mūsdienu krievu dramaturga Vasīlija Sigareva darba Melu detektors motīviem, ir smieklīga komēdija par pavisam vienkāršu ģimeni - par vīru un sievu, kuri ir pelēkās ikdienas, vispārējās neapmierinātības un sadzīves nogurdināti. Viņi ir nonākuši strupceļā, un viņu nedienas mēģina atrisināt amizants ekstrasenss.

Lomās: Jānis Jarāns, Kristīne Veinšteina un Ritvars Gailums.

Savukārt aprīlī un maijā Daugavpils teātris ar divām izrādēm viesosies uz Latvijas Nacionāla teātra skatuves. Viena no tām būs režisora Dž. Dž. Džilindžera iestudētā Sergeja Rubes liriskā komēdija Iemīlējās muļķis muļķītē ar Andri Buli un Daugavpils teātra jauno aktrisi Zandu Mankopu galvenajās lomās (19. aprīlī), bet otra - Latgales kongresa simtgadei veltīts iestudējums latgaliešu valodā Nūgrymušo pile, kam Latvijas Nacionālajā teātrī 15. maijā būs otrā pirmizrāde. Daugavpils teātrī pirmizrāde plānota 6. maijā. Šīs izrādes radošajā komandā darbojas komponists Kārlis Lācis, horeogrāfs Agris Daņiļevičs, aktieri Jānis Jarāns un Jurijs Djakonovs, kā arī Daugavpils koris Daugava Jevgeņija Ustinskova vadībā.