Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto, Gunars JANAITIS, www.fototrio.lv

Idejas brīvdienām

Bahs biržā

Svētdien, 12. martā, pulksten 16 Mākslas muzejā Rīgas birža notiks izstādes Reformācijai - 500 noslēguma koncerts. Tajā skanēs izcilā vācu komponista, dižā mūzikas reformatora Johana Sebastiāna Baha darbi profesores Ainas Kalnciemas audzēkņu Lauras Tamanes, Evijas Auziņas, Kārļa Tirzīša, Ilzes Tomaševskas, Terēzes Upatnieces, Sigitas Razminovičas, Aleksandra Kalēja un Kristera Šīmaņa izpildījumā. Ieeja koncertā, uzrādot koncerta norises dienā iegādātu biļeti MMRB pastāvīgās ekspozīcijas, izstādes vai visa muzeja apmeklējumam.

Biļetes kā vienmēr nopērkamas muzeja kasē, tomēr ņemiet vērā, ka zālē ir 80 sēdvietu un tās nebūs numurētas.

Frankenšteins Dailē

Svētdien, 12. martā, Dailes teātrī dienas izrādē pulksten 15 tiek piedāvāts Lauras Grozas iestudētais Frankenšteins. Nika Dīra luga tapusi pēc pasaulslavenā Mērijas Šellijas romāna motīviem. Savukārt pēc tās pirmizrādes Dailes teātrī latviešu publika vienā vakarā aizmirsa visus stāstus par to, kā Londonas Frankenšteina iestudējumā spēlējis Benedikts Kamberbačs un Džonijs Lī Millers. Kuru gan tas vairs interesē, ja Radības lomā uz Dailes skatuves darbojas Dainis Grūbe? Teātra mājaslapā atrodamā informācija apliecina, ka biļetes uz šo izrādi vēl ir pieejamas.

Saruna muzejā

Svētdien, 12. martā, pulksten 15 Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā sāksies saruna muzejā ar izstādes Es pieskaros sev kuratori Janu Kukaini un māksliniecēm Rasu Jansoni, Andu Magoni (darbs Dvīnes attēlā) un Ingrīdu Pičukāni. Saruna norisināsies LNMM galvenās ēkas 5. stāva Kupola zālē. Šīs izstādes iedvesma nākot no franču filozofes Lūsas Irigarajas esejas Kad mūsu lūpas sarunājas, kas sarakstīta 1977. gadā un iezīmē tā sauktā diferences feminisma pozīciju. Izstāde aktualizē šo eseju Latvijas mākslas kontekstā, spītējot populārajam uzskatam, ka mākslai un valodai nav dzimuma. Izstāde būs atvērta līdz 23. aprīlim, biļetes nopērkamas muzeja kasē.

Traviata Glaindbornā

Savā precizitātē izcilais mūzikas kanāls Mezzo.tv savā interneta vietnē apgalvo, ka sestdien pulksten 20.29 (!) translēšot lielisku Traviatas ierakstu. Režisora Toma Keirna (Tom Cairns) iestudējums tapis īpaši Glaindbornas festivālam. Pēc Latvijas laika Traviatas faniem pie televizora jābūt 21.29, Violetas Valerī lomā tiek solīts krievu soprāns Venera Gimadjeva, bet to, vai viss būs, kā rakstīts, redzēsim sestdienas vakarā.

Miesassargs vākos

Ja marta slapjdraņķi un puteņi jums ir līdz kaklam, varbūt vērts palikt mājās un palasīt kaut ko izklaidējošu. Džodijas Ellenas Malpasas romāns Miesassargs šādai reizei būs īstais. Tā ir asiņaini erotiska sāga (E. L. Džeimsa un Meredita Vailda sarkst un bālē) par kāda miesassarga un viņa apsargājamās miljonāra meitas mīlas dēkām. Galvenais varonis šajā romānā iedos bietē jebkuram, savukārt viņa apsargājamo dūjiņu iekāro visādi ļaundari. Pa vidu visam vēl jau ir papucis miljonārs ar savām daudzajām greizsirdīgajām sievām un nepilngadīgo mīļāko. Bet neuztraucieties, beigas būs labas.

Džekija uz ekrāna

Vēl viena brīvdienu laika pavadīšanas iespēja - kino baudīšana, nedēļas nogalē piedāvā ļoti dažādas iespējas. Splendid Palace virzienā vērts doties Žaklīnas Kenedijas un Natālijas Portmenas talanta cienītājiem, jo te skatāma Čīlē dzimušā režisora Pablo Laurēna drāma Džekija. Šis ir stāsts par vienu no traģiskākajām lappusēm ASV vēsturē - prezidenta Kenedija slepkavību Dalasā un nākamajām pāris dienām, parādot šos notikumus ar Žaklīnas Kenedijas acīm. Visa pasaule toreiz apbrīnoja prezidenta atraitnes savaldīšanos, pašcieņu un izturību. Bet ko šajās dienās pārdzīvoja pati Džekija? Seansu sākumu brīvdienās precizējiet Splendid Palace mājaslapā.