Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Kultūra

Idejas, kā interesanti pavadīt brīvdienas

© depositphotos.com

Idejas brīvdienām

Sēlija tuvplānā

Izdevniecība Jumava laidusi klajā skaistu un apjomīgu grāmatu No Sēlijas pūra... Grāmatas sastādītāja Ieva Jātniece grāmatas ievadā skaidri definē, ka šis izdevums nepretendē uz enciklopēdisku, visas Sēlijas vērtības aptverošu izdevumu, tajā apskatīti Sēlijas simboli un vērtības, kas būtiskas šajā Latvijas daļā dzīvojošajiem un, protams, Latvijas vēsturiskajai atmiņai. Šis izdevums iederētos ne tikai sēliešu grāmatu plauktos, to pirms valsts simtgades svinībām ir vērts izlasīt ikvienam. Jo Sēlijai ir ar ko lepoties - vienu no senākajām apdzīvotajām vietām Latvijā - Dvietes senleju, 55 miljonus gadu seno gandrīz izmirušās terciāra perioda floras reliktu - peldošo ezerriekstu, vienu no desmit augstākajām virsotnēm Latvijā - Ormaņkalnu, Staburagu, 12. gadsimta arheoloģisko tērpu, dievnamiem, muižu kompleksiem, protams, izcilām zinātnes, izglītības, literatūras un mūzikas personībām un vēl daudz ko citu.

Sākt iepazīt Raini un Aspaziju

Sestdien, 22. aprīlī, Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā (Baznīcas ielā 30) pulksten 11 notiks bērnu rīts pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem Klausāmies dabā. Kopā ar vecākiem bērni varēs iepazīt tos Aspazijas un Raiņa dzejoļus, kas stāsta par dabu. Visi kopā varēs klausīties un mēģināt atdarināt dažādas dabā sastopamas skaņas, paši izgatavot vienkāršus mūzikas instrumentus, būs iespēja iepazīt arī abu dzejnieku neparasto bibliotēku - to veido vairāk nekā seši tūkstoši grāmatu, un tajā glabājas arī tas, ko Rainis un Aspazija sacerējuši bērniem - dzejoļu grāmatas, lugu izdevumi, atmiņu tēlojumi.

Anna Ņetrebko tiešraidē no Metropolitēna operas

Sestdien, 22. aprīlī, kinoteātrī Citadele tiešraidē no Metropolitēna operas ir iespēja noskatīties režisores Deboras Vorneres iestudēto Pētera Čaikovska operu Jevgeņijs Oņegins. Ar šo iestudējumu tika atklāta Metropolitēna operas 2013./2014. gada sezona, un šajā, atjaunotajā versijā Tatjanas lomu izpildīs Anna Ņetrebko, pārējās lomās Jeļena Maksimova (Olga), Aleksejs Dolgovs (Ļenskis), Pēters Matei (Oņegins), Štefans Kočans (Gremins). Pie diriģenta pults - Glaindbornas operfestivāla muzikālais vadītājs Robins Tičati, scenogrāfiju veidojis Toms Paijs, kostīmus - Hloja Oboļenska. Tatjana tiek uzskatīta par vienu no soprāna Annas Ņetrebko tā saucamajām zīmola lomām.

Iepazīt Meksiku

Sestdien, 22. aprīlī, Mākslas muzejā Rīgas birža pulksten 16 ciklā Terra Incognita mākslas vēsturniece Vita Ozoliņa aicina uz sarunu par Spānijas varenāko koloniju - Meksiku. «16. gadsimtā spāņi kolonizēja actekus, maijus, olmekus un citas tautas, kuras apdzīvoja tagadējo Meksikas teritoriju. Vēstures gaitā pamazām izveidojās jauna nācija - meksikāņi. Mūsdienu Meksiku mēs galvenokārt pazīstam pēc filmu seriāliem, kuros diemžēl neparādās ne senās pilsētas, ne pirmiedzīvotāju atstātās liecības. Taču moderno māju fasādēs, interjerā, cilvēku apģērbos jūtamas pagātnes atskaņas. Mēs brīnāmies, kas tās par dīvainām maskām, savādām rotām un noslēpumainiem tēliem? Iepazīt šo skaisto, pārsteidzošo zemi ar piramīdām un senajiem tempļiem, palmām, kaktusiem un milzu taureņiem man palīdzēja Beatrise, un par to arī būs stāsts,» stāsta Vita Ozoliņa. Šajā tikšanās reizē viņa stāstīs arī par ciemošanos pie Latvijas goda konsules Meksikā Beatrises TruebloodĀboltiņas un, protams, par piedzīvoto Meksikā.

Antoņenko un Pavļuts koncertē Liepājā

Sestdien, 22. aprīlī, Liepājas koncertzālē Lielais dzintars ar romantisku solodziesmu programmu koncertēs viens no pazīstamākajiem pašmāju tenoriem Aleksandrs Antoņenko kopā ar pianistu Danielu Pavļutu, kurš lielākajai sabiedrības daļai labāk zināms kā bijušais ekonomikas ministrs. Programmā izskanēs kopskaitā 19 solodziesmas, ko radījuši gan latviešu komponisti - Jāzeps Vītols, Alfrēds Kalniņš, Emīls Dārziņš, Jānis Mediņš, Jānis Kalniņš, gan ģeniālais vācu komponists Rihards Štrauss.