Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Kultūra

IDEJAS, kā un kur pavadīt brīvdienas

© Publicitātes foto: Gunārs JANAITIS

Idejas brīvdienām

KUSTURICA SPLENDID PALACE

Svētku dienas - tā allaž ir laba iespēja aiziet uz kino. Splendid palace piedāvā visnotaļ teicamu izvēli, tostarp arī par Balkānu ģēniju dēvētā Emira Kusturicas filmu Tikšanās uz Piena ceļa (nejauciet ar tāda paša nosaukuma Jāņa Streiča 1985. gada spēlfilmu). Starp citu, arī Kusturicas kinodarbs vēsta par karu un mīlestību, bet galvenajās lomās ir pats režisors un izcilā aktrise Monika Beluči. 2016. gadā uzņemto filmu demonstrēs serbu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā. Splendid palace šajās brīvdienās vēl ir arī Francs, Pēcattēls un citi kino gardumi, tāpēc papētiet repertuāra piedāvājumu www.splendidpalace.lv rūpīgi, varbūt atradīsiet sev ko noderīgu.

VĒDEKĻU DARBNĪCA DĀMĀM

Rīgas muzeji brīvdienās darbosies pēc ierastā grafika (pirmdien slēgti), tāpēc šajās brīvdienās iespējams apmeklēt daudzas un dažādas izstādes. Dāmām vērts izvēlēties Mākslas muzeju Rīgas birža, jo te sestdien, 29. aprīlī, pulksten 12 notiks Vēdekļu darbnīca. Tās laikā dāmas iepazīsies ar izstādē Prado 12 raksturi apskatāmajiem darbiem, kā arī iemācīsies izgatavot auduma vēdekli. Savukārt dejotājas no deju kluba Duende pastāstīs par vēdekli kā dejas instrumentu. Ņemiet vērā, ka darbnīca nav bezizmēra! Tā spēs uzņemt tikai divdesmit dalībnieces. Lai dāmas pie ieejas nesakautos, viņām jāpiesakās iepriekš, zvanot pa tālruni 67357536 vai rakstot uz e-pastu Maija.Mackus@lnmm.lv

VELBEKS, ASPAZIJA UN BANIJS

Ņemiet vērā, ka teātri 1. maijā būs slēgti! Tomēr sestdien un svētdien laba un aizraujoša piedāvājuma to repertuārā netrūkst. Piektdien pulksten 19

Dailes teātra lielajā zālē skatītājiem būs iespēja noskaidrot, kāda tad īsti ir Bannija Manro nāve (attēlā). Šī Dž. Dž. Džilindžera iestudētā izrāde, kā jau tas bija gaidāms, izraisījusi lielas debates. Sestdien pulksten 18 Jaunajā Rīgas teātrī iespējams noskatīties skandalozo Velbeka Pakļaušanos un padiskutēt, kā šī izrāde izskatās tagad - Francijas prezidenta vēlēšanu rezultātu gaismā. Savukārt svētdien pulksten 18.30 atskaņas no Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gada - izrāde Aspazija. Personīgi. Saskaņā ar abu teātru mājaslapu informāciju, biļetes vēl ir pieejamas, tomēr neatlieciet to iegādi uz pēdējo brīdi.

BĒRZIŅŠ RAKSTNIEKU SAVIENĪBĀ

Šodien pulksten 19 Latvijas Rakstnieku savienībā notiks pasākums lasījumu ciklā Process. Tajā piedalīsies LALIGABA balvas par mūža ieguldījumu laureāts Uldis Bērziņš, kurš lasīs turku dzeju, kā arī dzejnieki Elīna Bākule-Veira, Einārs Pelšs.

ATKLĀJ BRĪVDABAS SEZONU

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs 1. maijā atklāj vasaras sezonu. Ja jūs nebiedē sinoptiķu briesmu stāsti par cikloniem, lietiem un citām dabas parādībām, tad svinības sāksies pulksten 13 Zemgales zemnieka sētā. Par godu muzeja 80 gadu jubilejai tiks stādītas ābeles, kas ir neiztrūkstoša Zemgales sētas sastāvdaļa. Pasākumu kuplinās bērnu deju grupa Kadiķītis un folkloras kopa Tarkšķi. Savas prasmes rādīs koka karošu meistars, savukārt bērnus iepriecinās tautastērpos tērptu papīra lellīšu darbnīca. Tā kā Zemgales vēsture saistās ar Napoleona karapulkiem, kuri 1812. gadā šķērsoja šī novada teritoriju, pie Zemgales sētas tiks izveidota

1812. gada armijas lauka nometne, ko apdzīvos karavīri, kas tērpušies šī laika kostīmos, bet muzeja Priedes krogs apmeklētājus cienās ar īstu Zemgales putru, kas vārīta lielā katlā uz ugunskura. Vairāk informācijas meklējiet vietnē brivdabasmuzejs.lv.

GREJA KALNS

Ja pirms kādiem gadiem katra sevis cienoša romāna nosaukumā bija vārds kods, tagad grūti iztikt bez vārda Grejs. To atradīsiet arī Džona Grišama jaunajā romānā Greja kalns. Pārvarot pirmo izbīli un izsaucienus - arī tu, Grišam! - lasītāji var nomierināties. Šis tiešām ir vecais labais Džons Grišams ar kārtējo trillerīti par juristu tēmu, vien galvenajai varonei no latviešu viedokļa tāds dīvains uzvārds. Samanta Kofera ir recesijas upuris. Pēc darba Ņujorkas advokātu firmā tā no nāk ellē ratā kaut kur Bredlijā, skarbā un viegli grimstošā pilsētiņā. Tomēr varat būt droši, lai izdzīvotu šeit, jāpiemīt lielam talantam. Rakstnieka fanu pulks Greja kalnu vērtē visnotaļ atzinīgi. Gandrīz 56 000 lasītāju vidēji tam ielikuši trīs ar pusi zvaigznītes.

MARISS JANSONS

Labā ziņa mūzikas cienītājiem ir tā, ka televīzijā brīvdienās rādīs ne tikai hokeju. Kanāls Mezzo sestdien precīzi pulksten 17.36 pievērsies maestro Marisa Jansona daiļradei. Latviešu diriģents kopā ar Bavārijas radio orķestri atskaņos Verdi Messa da Requiem, koncertā piedaloties lieliskai solistu komandai.