Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

FOTO: Arī Renārs Zeltiņš ticis pie lomas "Dvēseļu putenī"

© Publicitātes foto

Ir sākusies filmēšana vēsturiskajai Latvijas kara filmai “Dvēseļu putenis”, kas tiek uzņemta pēc Aleksandra Grīna romāna motīviem. Filmas pirmo ainu uzņemšanā, kas ilgs līdz 4. jūnijam, iesaistīsies 29 aktieri un aptuveni 750 masu skatu dalībnieki.

“Dvēseļu putenis” filmēšana atklāta ar strēlnieku iesaukšanas ainām, jauniesaukto fotografēšanos un skolas balles ainām Rīgas Latviešu biedrības namā. Tas arī vēsturiski ir bijis viens no pirmajiem strēlnieku iesaukšanas punktiem.

Romāna un filmas galvenā varoņa Artūra (aktieris Oto Brantevics) un viņa mīlestības Mirdzas (aktrise Ieva Florence) pirmās attiecību ainas uzņemtas biedrības namā, Bastejkalnā pie Brīvības pieminekļa un pie Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes. Šo ainu laikā galvenais varonis lec ledainā parka kanāla ūdenī, kuru filmēšanas laikā uzrauga profesionāli ūdenslīdēji.

Līgatnē bijušās papīrfabrikas telpās filmas veidotāji ierīkos treniņnometni, kur strēlnieki gatavosies pirmajām kaujām. Šo ainu uzņemšanai izmantos autentiskus kareivju mācību paņēmienus, ieročus un spēkratus. Ar vizuālo specefektu palīdzību atainos bumbu sprādzienus un kara lidmašīnu pārlidojumus.

Publicitātes foto

Vēsturiskās bēgļu gaitas, kurās 1915. gada vasarā devās tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju, filmēs Vangažos. Epizodēs redzēs bēgļu rindas, pajūgus ar viņu iedzīvi un mājlopiem.

Romāna galveno varoņu, Vanagu dzimtas, mājas tiks ierīkotas muzejā “Miķelis”, Uzvarā, Bauskas novadā. Tajās filmēs vairākas ģimenes epizodes un vienu no svarīgākajiem pagreiziena punktiem Vanagu ģimenē - brīdi, kad vācu virsnieks nošauj brāļu Vanagu māti.

“Dvēseļu putenis” pirmā posma filmēšana noslēgsies 4. jūnijā ar svinīgu gājienu Vecrīgā, Mazajā Pils ielā. Tajā tiks attēloti 1915. gada vasaras notikumi, kad uz tālāku apmācību Mīlgrāvī nosūtīja pirmo latviešu brīvprātīgo ešelonu. Strēlnieku pavadīšana izvērtās grandiozā svinīgā gājienā. Viņi vairāku virsnieku, instruktoru un militārā orķestra pavadībā soļoja pa Rīgas ielām uz Daugavmalu. Iedzīvotāji apbēra strēlniekus ar ziediem, orķestris spēlēja latviešu tautasdziesmas, kā arī tika dziedāta toreiz aizliegtā Latvijas Valsts himna.

“Dvēseļu putenis” galveno aktieru vidū ir vairāki Latvijā plaši zināmi profesionāļi, piemēram, Vilis Daudziņš, Ivars Krasts un Gatis Gāga (Jaunais Rīgas Teātris), Mārtiņš Vilsons, Rēzija Kalniņa, Raimonds Celms (Latvijas Nacionālais teātris), Jēkabs Reinis (Latvijas Kultūras akadēmija, jaunais aktieris), Ieva Florence (Dailes teātris, Latvijas Kultūras akadēmija) un citi. Tāpat loma piešķirta arī Renāram Zeltiņam. Lielu interesi par piedalīšanos filmas tapšanā izrāda Latvijas iedzīvotāji - masu skatiem pieteikušies vairāk nekā 500 brīvprātīgie.

“Dvēseļu puteni” uzņems četros posmos. Pirmos divus posmus filmēs no šā gada maija līdz jūnijam un no septembra līdz oktobrim, bet trešo un ceturto posmu filmēs 2018. gada janvārī un maijā. Filmas pirmizrāde būs 2019. gada 11. novembrī - tieši 100 gadus pēc latviešu strēlnieku izcīnītām Brīvības cīņām.