Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

Rīt notiks īpaši Starptautiskā folkloras festivāla "Baltica 2018" ieskaņas pasākumi

© F64

Rīt Jūrkalnē, Jelgavā, Turaidā un Dagdā notiks īpaši Starptautiskā folkloras festivāla Baltica 2018 ieskaņas pasākumi – Vasaras saulgrieži Latvijas novados.

Ieskandinot nākamā gada Starptautisko folkloras festivālu Baltica, kas nākamgad no 16. jūnija līdz 21. jūnijam notiks Jāņu tradīcijas zīmē un kura tēma būs Ziedēšana. Jāņi, arī šogad tieši vasaras saulgriežos visos četros Latvijas kultūrvēsturiskajos novados tiks degtas jāņugunis, smaržos jāņuzāles, tiks dziedātas līgotnes un veiktas ar Jāņu sagatavošanu un svinēšanu saistītas rituālas darbības. Pasākumos piedalīsies apmēram 120 Latvijas folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi, izdziedot katra novada skaistākās Jāņu dziesmas un aicinot baudīt Jāņu mielastu.

*DAGDĀ pasākuma ieskaņā, uz kuru pulcēsies vairāk nekā 45 tradicionālās kultūras kolektīvi, tiks gatavota aukstā zupa, siets Jāņu siers, kults sviests un vārītas zāļu tējas. Gatavošanās saulgriežiem sāksies ar folkloras uzvedumu Pierts Dagdas centrālajā laukumā, un svinības turpināsies Saulgriežu sētā (pilsētas skvērā). Saulgriežu darbnīcā ikviens varēs saposties svētkiem, sapinot sev vainagu, vai iet rotaļās kopā ar bērniem. Kā jau šajos svētkos pienākas, tiks sagaidīti jāņabērni, godā cels Jāņu māti un Jāņu tēvu un klās svinību galdu. Tā kā saulgriežu naktī ir jādzied, jādejo un jālec pāri ugunskuram, visi svētku dalībnieki pulksten 22 dosies gājienā uz pilsētas parku, Jāņu dziesmu pavadījumā tiks iedegts gunskurs un dedzināti pērnā gada vainagi. Bet tradicionālie danči, rotaļas un sadziedāšanās turpināsies līdz pat saullēktam, kas 22. jūnijā ir pulksten 4.29. Saule tiks sagaidīta pēc senajām latviešu tradīcijām - ar saules dziesmām, rasas vākšanu un mazgāšanos rasā.

*JŪRKALNĒ pulksten 20 Ugunspļavā jāņabērni tiks aicināti pie vairākiem ugunskuriem un tradicionāli tiks aizdegtas ugunsdzirnavas. Tur vasaras saulgriežu svinības notiks kopā ar Ventspils un citu novadu folkloras kopām, un nakts koncertā (pulksten 23) piedalīsies mūziķi Biruta Ozoliņa un Magnuss Bauģis, kā arī populārais dziedātājs Igo un viņa draugi, bet vēlāk kapelas Strops vadībā notiks danči.

Folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi Jūrkalnē ieradīsies jau pulksten 14, un līdz pulksten 18 plānota kolektīvu sadziedāšanās četrās vietās - pie jūras stāvkrastā, kur izspēlēs burvestību un rotaļu tēmu, Ugunspļavā varēs uzzināt informāciju par zāļu tējām, pīt vainagus un rotāties, pie bibliotēkas tiks runāts par tautastērpiem, savukārt suitu satikšanās vietā godā cels Jāņu ēdienus un būs sagatavots cienasts svētku galdam. Tiek lēsts, ka pasākumā piedalīsies vismaz 300 dalībnieku no dažādām Latvijas vietām

*JELGAVĀ vasaras saulgrieži tiks svinēti Jelgavas pils saliņā - tur no pulksten 19 tiks pīti vainagi, degti ugunskuri, notiks Zemgales folkloras kopu sadziedāšanās. Tāpat tiks sveikti Jāņa tēvs un Jāņa māte, būs rotaļas ap dižāko parka ozolu un mazo ugunskuru plostiņu ielaišana Driksas upes pietekā. Danči un rotaļas turpināsies līdz pat pulksten trijiem no rīta.

*TURAIDĀ saulgriežu naktī degs treji ugunskuri, ar uguns bultām Jāņkalnā tiks aizdegta pūdele, pusnaktī tiks ritināts uguns rats un visas nakts garumā daudzinātas dzimtas, kas kopj latviskās tradīcijas. Šajā gadā jāņabērnu sagaidītāju Turaidā būs īpaši daudz - 33 folkloras kopas no Latgales, Kurzemes, Vidzemes, Zemgales un Rīgas, kas izdziedās savas Jāņu dziesmas un dalīsies saulgriežu priekā.

Gatavošanās Jāņu svinībām sāksies pulksten 19 ar siera siešanu, sētas un saimes aplīgošanu, vainagu vīšanu, pirts un zāļu zintīm, kā arī lāpu gatavošanu. Tad sekos lielā rotaļu stunda, būs folkloras kopu sasaukšanās Dziesmu dārzā un Jāņkalnā, tiks degta jāņuguns un būs lielā līgošana ar nakts vidus rituāliem un pērno vainagu dedzināšanu. Tāpat būs arī lēkšana pār ugunskuru Jāņkalnā, Gaismas ceļš pretim saulei uz Dainu kalnu - mazgāšanās Skandinieku avotā un rīta rasas vākšana Dainu kalnā, saules sagaidīšana ābeļu dārzā un Jāņa uguntiņas pavadīšana cauri Gaujas lokiem.

Ikviens tiek aicināts doties uz Dagdu, Jelgavu, Jūrkalni vai Turaidu, pievienoties vasaras vakara mistērijai, lai kopā piedzīvotu saulgriežu nakts burvību. Jo šie dabas svētki ir laiks, kad smelties mūsu senču zināšanas, izjust savu piederību dabai, kā arī gūt spēkus un enerģiju visai vasarai un gadam.