Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

Piešķir 193 636 eiro Brīvības pieminekļa uzpošanai

TĪRĪS UN ZELTĪS ZVAIGZNES. Par teju 200 000 eiro tiks restaurēta Brīvības tēla virsma, pulētas un zeltītas zvaigznes, tīrīts obeliska akmens apšuvums un nomainītas bojātās šuves, remontētas iekštelpu uzejas kāpnes un pagrabtelpas © Publicitātes foto

Valdība nolēmusi piešķirt 193 636 eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Brīvības pieminekļa restaurācijai un apkopei. Par šo summu tiks veikta Brīvības tēla virsmas restaurācija, zvaigžņu tīrīšana un zeltīšana, obeliska akmens apšuvuma attīrīšana un bojāto šuvju nomaiņa, iekštelpu uzejas kāpņu un pagrabtelpas remonts un pieminekļa tehniskā stāvokļa izpēte, informē Kultūras ministrija.

Šos darbus ir nepieciešams veikt, jo Brīvības pieminekļa materiāli cietuši no sala un lietus, kā arī no gaisa piesārņojuma. Ūdens radījis pieminekļa karkasa plaisāšanu un tā armatūras un pieminekļa stiprinājumu rūsēšanu, kurus bojājušas arī satiksmes radītās vibrācijas. Porainais travertīns ir sācis drupt, un tā poras aizpildījušās ar kvēpiem un smilšu daļiņām, izraisot materiāla nomelnēšanu un radot augsni sūnām un ķērpjiem. Tāpat pieminekļa stāvokli pasliktinājuši arī iepriekš neregulāri vai neprasmīgi veiktie restaurācijas darbi - lai mazinātu bojājumu rašanos, 2001. gadā restaurācijas laikā daļa pieminekļa stiprinājumu tika aizstāti ar poliuretāna saistvielu un tika veikta pieminekļa hidroizolācija. Pēdējā pieminekļa apkope veikta 2006. gadā, atjaunojot zvaigžņu apzeltījumu.