Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

IDEJAS brīvdienām - ko darīt, kurp doties

© F64

Brīvdienu ceļvedis

TIKTIES AR MAIJU TABAKU

Samērā unikāla iespēja gleznotājas Maijas Tabakas cienītājiem - svētdien, 2. jūlijā, pulksten 15 izstādes Maija Tabaka un Rietumberlīne (zālē Arsenāls) ietvaros notiks izglītības programma Sarunas muzejā, kurā piedalīsies Maija Tabaka un izstādes kuratore Ivonna Veiherte. Pasākuma formāts - kopīga pastaiga ekspozīcijā, kuras laikā dalībnieki varēs tuvāk iepazīt Maijas Tabakas personību un daiļradi, uzzināt atsevišķu darbu tapšanas vēsturi, kā arī izjust 20. gadsimta 70. gadu Rietumeiropas mākslas metropoles - Rietumberlīnes - dzīves ritmu.

SANKTPĒTERBURGAS NAKTIS RĪGĀ

Rīgas Sv. Pētera baznīcā apskatāma ekspozīcija Sanktpēterburgas baltās naktis - Sanktpēterburgas pieminekļi modeļos, projektos un grafikās no Krievijas Valsts Sanktpēterburgas Pilsētvides skulptūru muzeja krājuma. Rīgas Sv. Pētera baznīcā aplūkojamas divas oriģinālkolekcijas no Krievijas Valsts Sanktpēterburgas Pilsētvides skulptūru muzeja krājuma - monumentu modeļi un pieminekļu konkursu projekti, arī tie, kurus pagaidām nav bijusi iespēja īstenot, taču monumentālās mākslas vēsturē tie raisa lielu māksliniecisku interesi. Izstādē apskatāma arī daudzu gadu desmitu laikā izveidotā lieliskā grafikas darbu kolekcija, kuras oriģinalitāte ir tās tematikā, kas saistīta ar Sanktpēterburgas arhitektūras ansambļu un monumentu atainošanu. Izstādē eksponēti augstas mākslinieciskas kvalitātes reti 19. gadsimta grafikas darbi, kuros iemūžināts Ziemeļu galvaspilsētas spožais veidols. Izstāde sarīkota sadarbībā ar Krievijas Valsts Sanktpēterburgas Pilsētvides skulptūru muzeju.

CIEMOS PIE TAURIŅIEM

Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Tropu tauriņu mājā no šodienas notiek Pastniektauriņu dienas, kurās Tropu tauriņu mājā var aplūkot īpaši lielu skaitu eksotisko pastniektauriņu Heliconius melpomene, kā arī nosūtīt īpaši šim notikumam sagatavotu pastkarti uz jebkuru vietu Latvijas teritorijā. Gan šīs, gan nākamās nedēļas nogalē, 1. un 2. jūlijā, kā arī 8. un 9. jūlijā, katrs Latvijas Universitātes Botāniskā dārza apmeklētājs varēs šo pastkarti bez maksas nosūtīt Latvijas teritorijā. Kā informē Botāniskā dārza speciālisti, pastniektauriņa dabiskais izplatības areāls plešas no Centrālamerikas vidienes līdz pat Dienvidamerikas vidienei. Dažādos izplatības reģionos pastniektauriņi ir krāsoti atšķirīgi, taču kopumā tos visus vieno līdzīgs ‘krāsu kods’ - spārnu pamattonis ir melns ar koši sarkanām vai kontrastējoši baltām joslām. Interesanti, ka tēviņi un mātītes sazinās ar smaržu (feromonu) palīdzību. Līdzīgi kā citiem garspārnu tauriņiem, patstniektauriņiem raksturīgs lēns lidojums ar sekliem spārnu vēzieniem. Viena no vārda «pastniektauriņš» (angliski postman) izcelšanās leģendām saistīta ar pastniekauriņu īpašību ātri apgūt un atcerēties vietas, kurās ir ziedoši augi. Šie garspārnu tauriņu ģints pārstāvji zināmos maršrutus regulāri atkārto, apciemojot katru ziedu dienu no dienas, tādējādi radot asociāciju ar pastnieku, kas katru dienu piegādā pasta sūtījumus vienā un tajā pašā maršrutā. Pasākuma laikā būs iespēja apmeklēt arī tematisko ekskursiju Kur augi ar tauriņiem satiekas?, kas notiks piektdien, 30. jūnijā, pulksten 18, svētdien, 2. jūlijā, pulksten 12.

SAULES APŽILBINĀTIE PIEKTDIENAS VAKARAM

Piektdien, 30. jūnijā, pulksten 22.10 LTV7 piedāvās pasaulē ievērību guvušo drāmu Saules apžilbinātie, kas pirmizrādi piedzīvoja 2015. gada septembrī prestižajā Venēcijas filmu festivālā un saņēma arī divas balvas. Arī kritiķu recenzijās Saules apžilbinātie ir saņēmusi kopumā pozitīvu novērtējumu un demonstrēta daudzos kinofestivālos. Pazīstamā itāļu režisora Lukas Gvadanjīno uzņemtā filma veidota, iedvesmojoties no 1969. gada Žaka Derē filmas Baseins (La Piscine/ The Swimming Pool). Filmas oriģinālais nosaukums A Bigger Splash ir atvasināts no mākslinieka Deivida Hokneja darba nosaukuma. Sākotnēji arī filmas stāstā bija iecerēta šī atsauce, bet vēlāk filmas veidotājiem nācās izņemt kadrus no Teita galerijas, kurā atrodas darba oriģināls. Tiek uzskatīts, ka L. Gvadanjīno šajā filmā ir izdevies apvienot šķietami neapvienojamo: rokenrola vēsturi, popārta klasiķi Deividu Hokniju, Sicīlijas ainavas, migrācijas problēmas un vēl arī prātam nepakļaujamas kaislības. Galvenajās lomās - Tilda Svintone, Ralfs Fainss, Matiass Šēnerts, Dakota Džonsone un citi. Par ko stāsts? Par slavenu roka dziedātāju Mariannu un filmu režisoru Polu, kuri dodas uz Itāliju vasaras atvaļinājumā. Negaidīti viņus apciemo sens draugs ar savu meitu. Jaunā tikšanās noved pie kaislībām, greizsirdības, negaidītas iemīlēšanās ar neparedzamiem notikumu pavērsieniem.

LATGALE TĀLRĀDĒ

Svētdien, 2. jūlijā, pulksten 18.20, Latvijas Televīzija skatītājiem sāks demonstrēt ciklu Cytaidi latviskais, kam paredzētas sešas sērijas. Pirmajā raidījumā būs stāsts par Latgales keramiķu dinastiju - Ušpeļiem. Lai labāk izprastu Ušpeļu dzimtas dažādo paaudžu keramiķu rokrakstus, raidījuma veidotāji pētīs Rakstniecības un mūzikas muzeja keramikas krājumu, kas apskatāms Raiņa muzejā Jasmuiža. Un dosies ciemos pie šīs dzimtas pārstāvja Andra, kurš turpina tēva un vectēva aizsākto - virpo vārauniekus un vāzes, krūzes un bļodas, darina šķīvjus un svečturus. Andris dzīvo pavisam netālu no Rēzeknes, vietā, kurai ir neparasts un intriģējošs nosaukums - Pocelujevka. Šim nosaukumam ir arī sava vieta Andra un viņa sievas - Eiropā atzītas klavesīnistes - Ievas Salietes mīlasstāstā. Andra un Ievas svinību dienā - viņu sestajā kāzu jubilejā - gaviļnieki kopā ar draugiem un folkloras kopu Dziga muzicēs, dalīsies atmiņās, baudīs Latgales un eksotisko zemju kulināro mantojumu.