Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

Kultūrtelpās "Stropi" – Ziedoņa mēnesis

NEPAEJIET GARĀM! Mežaparkā un Ķengaragā iekārtotas Latvijas sitmgadei veltītas kultūrtelpas, kas tiek veidotas ar vietējo iedzīvotāju līdzdalību. Jūlijs ir dzejnieka Imanta Ziedoņa mēnesis © Publicitātes foto

Rīgas kultūrtelpās Stropi Mežaparkā un Ķengaragā visu jūliju notiek dzejniekam Imantam Ziedonim veltīti pasākumi – sarunas ar sabiedrībā zināmām personībām, pārgājieni ar vietējās apkārtnes izzināšanu, koncerti un iespēja iepazīt ekspozīciju no I. Ziedoņa muzeja krājumiem. Iedzīvotāji tiek mudināti dalīties atmiņu stāstos un piedalīties apkaimju muzeju veidošanā.

Imanta Ziedoņa muzeja vadītāja Dace Zariņa Neatkarīgās lasītājus aicina atnest gan I. Ziedoņa grāmatas, gan citu Rīgā dzimušu rakstnieku grāmatas topošajai bibliotēkai. Ziedoņa grāmatas izdotas dažādās valodās, un «pieņemsim jebkuru grāmatu jebkurā valodā, jo plānojam atvērt publisku bibliotēku», saka D. Zariņa. Ja kādam ir saglabājušās dzejnieka fotogrāfijas, arī tās laipni lūgti dāvāt muzejam.

Cilvēki var dalīties stāstos par mīļāko Ziedoņa dzejoli, kādu stāstu par satikšanos (klātienē vai dzejā) ar dzejnieku - arī no tādiem mozaīkas gabaliņiem tiek veidota Imanta Ziedoņa biogrāfija. Ikdienā kultūrtelpā Stropi varēs iepazīties ar Ziedoņa muzeja stāstiem un aplūkot dažus eksemplārus no muzeja krājuma, lasīt Imanta Ziedoņa grāmatas un klausīties mūziku ar dzejnieka vārdiem.

Ikviens Mežaparka un Ķengaraga iedzīvotājs ir aicināts piedalīties savas apkaimes muzeja veidošanā, nesot uz Stropiem savus atmiņu stāstus, fotogrāfijas vai priekšmetus, kuri ataino apkaimes vēsturi. Daļa informācijas jau izvietota interesantā un ātri uztveramā un iegaumējamā veidā. Mēneša beigās atmiņu stāsti tiks apkopoti. Ķengaraga iedzīvotāji esot aktīvāki, tāpēc, Mežaparka ļaudis, sasparojieties!

Katru trešdienu Mežaparkā un katru ceturtdienu Ķengaragā notiks dažādi pasākumi - koncerti, improvizācijas teātris un sarunas. Stropos viesosies mūziķis Goran Gora, mūziķi Rihards Lībietis un Gints Smukais, muzikālās apvienības Tautumeita un Imanta Dimanta un draugi, Laiks Ziedonim vizionāres Aija Melle un Ilga Reizniece, nominants Kristaps Kravalis un laureāte Jana Kolbina, par aktivitātēm parūpēsies zinātkāres centrs Zinoo, Lielās spēles un Jauno fiziķu skola.

***

Uzziņai

Radošās kultūrtelpas Stropi ir viens no Latvijas valsts simtgades projektiem, kas iekļauts galvaspilsētas programmā. Sezonas laikā Stropos kopumā notiks vairāk nekā 70 kultūras, mākslas, izklaides, aktīvā dzīvesveida un sporta pasākumu. Iedzīvotāji varēs apmeklēt gan koncertus un dzejas lasījumus, gan diskusijas ar sabiedrībā pazīstamiem dažādu nozaru speciālistiem, kā arī piedalīties mākslinieku plenēros, iesaistīties pasākumos bērniem un līdzdarboties citās radošajās un sporta aktivitātēs.

***

KUR MEKLĒT INFORMĀCIJU

Ar plašāku Z mēnesis programmu var iepazīties Ziedoņa muzeja mājaslapā http://www.ziedonamuzejs.lv/, kultūrtelpas Stropi feisbuka lapā, tīmekļa vietnēs www.kultura.riga.lv, sadaļā Aktuāli, un www.riga.lv, sadaļā Latvijai 100.

Kultūrtelpa Mežaparkā atrodas Atpūtas ielas un Jančevska prospekta krustojumā; pasākumi notiek katru trešdienas vakaru.

Kultūrtelpa Ķengaragā atrodas Mazjumpravas muižas teritorijā, pasākumi notiek katru ceturtdienu.