Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

Trauki bez ķīmijas un gudrs velosipēds - kā pārsteidz jaunie dizaineri

GUDRS VELOSIPĒDS. Mārtiņa Irbes izgudrotā braucamā rāmis ir regulējams tā, ka der gan pusaudzim, gan lielam © Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Šogad jau desmito gadu pēc kārtas Latvijas Mākslas akadēmijā (LM) notika Dizaina diplomandu dienas. Četru apakšnodaļu – Funkcionālā dizaina, Vides mākslas, Metāla dizaina un Modes mākslas – bakalaura un maģistra programmu diplomandu veikums bija daudzpusīgs un baudāms ne tikai vizuāli, bet arī funkcionāli, un daudzos dominēja ekoloģijas, zaļais domāšanas un cilvēku labsajūtas akcents.

Izstādē varēja pārliecināties, ka arī pārvietošanās līdzekļi var būt «zaļi». Tā Mārtiņš Irbe darinājis velosipēdu, kas der visu paaudžu braucējiem, proti, tā rāmis ir regulējams tā, ka der gan pusaudzim, gan lielam. Starp citu, pērn Fricis Kalvelis arī bija rādījis oriģinālu braucamo, kas stūrējams pusguļus stāvoklī - ergodinamisks un ērts, kas minot patērē maz spēka. Šogad ekobraucamo klasē ir ieskaitāms arī Pētera Salas eO3, kas piedāvā alternatīvu transportlīdzekļa modeli preču pārvadāšanai. Šim busiņam kā enerģijas avots tiks izmantota elektrība, kas ir būtiski šā brīža vides draudzīguma tendencei.

INTERAKTĪVI UN SIRSNĪGI. Barbaras Ābeles diplomdarbā Es domāju par tevi ir interaktīvie elementi - divas apakštasītes, kas «sazinās» savā starpā / Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Šī pati līnija ieturēta arī Ilzes Kundziņas wOLA - dušas/vannas rituāla priekšmetu komplektā, ko veido trīs daļas - ziepes, ziepju trauks un birstīte. Ziepju trauciņa vāciņā ietverta arī liepas lūku birstīte, ko var izmantot masāžai un kā skrubi. Ziepju trauka izejmateriāls - termiski apstrādāts koks, kas nodrošina izturību mitrā vidē. Toms Mazjānis ar ekoloģiskajiem termotraukiem arī atbalstījis zaļo domāšanu un pateicis «nē» plastmasas vienreizējiem traukiem, savā produkcijā neizmantojot ķīmiskas vielas. Ārējais ietvars veidots no industriālās kaņepes spaļiem, bet iekšējais - no akmens masas.

Lienes Putnes redzeslokā nonākuši lielie papīra kalni, kas sakrājas birojos. Viņa no pārstrādātajiem papīriem ir izveidojusi galda akustiskos paneļus, tādā veidā iegūstot aizsargus pret troksni, jo papīram ir skaņas absorbējošas īpašības.

Agneses Melbārdes Message, kas tapis sadarbībā ar Liepājas domi, bija jau iepriekš iespēja skatīt pie Jēkaba kazarmām Staro Rīga 16 apmeklētājiem. Šajā vides objektā ieprogrammēta gaismas un mūzikas režija, kas ik pēc 20 sekundēm nosūta vēstījumu. Idejas pamatā bija radīt laikmetīgu uzrunu mūsdienu cilvēkam, atgādinot, ka ir sācies jauns mobilo telefonu laikmets, skaidro autore.

NĒ PLASTMASAI. Toms Mazjānis savā trauku produkcijā neizmanto ķīmiskas vielas, bet gan kaņepju spaļus un akmens masu / Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Savdabīgs piedāvājums, kurā izmantotas jaunās tehnoloģijas, ir Karīnai Vītiņai. Viņa izgatavojusi lampu, kas apvieno gaismas terapiju un aromterapiju, kā arī miega analizēšanas iespēju. To vada ar mobilo lietotni vai manuāli. Arī Barbaras Ābeles diplomdarbā Es domāju par tevi ir interaktīvie elementi - divas apakštasītes, kas «sazinās» savā starpā. Kad, piemēram, mazmeita uz savas apakštasītes novieto kafijas vai tējas krūzīti, tad otra apakštasīte, kas ir pie vecmāmiņas, iespīdas. Tas ir kā atgādinājums: es par tevi domāju. Inta Neiberta piedāvātais Antiņa lādiņš arī ir šāds personīgs stāsts. 366 lapiņas, kas atbilst katrai gada dienai, ir lietojamas kā personalizējams organizators un, izmantojot dažādu krāsu uzlīmes, “palīdz uzkrāt, saglabāt un atcerēties ģimenes, paaudžu, draugu un savus svarīgos dzīves faktus - dzimšanas dienas, kristības, kāzu un citu svarīgu notikumu dienas». Papildu vērtības ir te atrodamās latviešu tautas gudrības.

DĪGSTI! Tāds nosaukums ir Dainas Šteinertes rotu kolekcijai, ko veido dažādi savstarpēji savienojami objekti. Katru no tiem var valkāt gan atsevišķi kā patstāvīgu rotu, gan kombinācijā ar citām. Kolekcijas vadmotīvs ir dīgsts - visa jaunā, inovatīvā, radošā simbols / Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Bet Laima Ķīse izstrādājusi spēli Kurš pirmais?, kas palīdz bērniem apgūt Ceļu satiksmes noteikumus un sagatavoties teorētiskajam eksāmenam, mācoties ar prieku un azartu. Par cilvēku drošību ir domājusi arī Sabīne Baumane, kas piedāvā gaismu atstarojošus mēteļus, kas pasargā arī no lietus. Tajā iestrādātie elementi padara cilvēku redzamu diennakts tumšajā laikā. Aizdare ir ar magnētiņiem, kas ļauj to ātri un ērti uzvilkt arī tiem, kam ir kustību traucējumi, vai gados vecākiem, vai vienkārši steidzīgiem ļaudīm. Turklāt šie mēteļi ir ērti salokāmi un ievietojami mazā kabatiņā. Jekaterinas Jamontes Miega sargs ir tapis kā rūpes par jaundzimušo ērtību. Guļvietas pamatprincips ir piepūšamie elementi, kas darbināmi ar tālvadības pulti un iegroza mazuli trīs miega pozīcijās - uz labajiem, kreisajiem sāniem un uz muguras.

Savukārt par datorlietotāju ērtībām parūpējusies Liene Gusta, kuras UPO dizaina aproce pasargā rokas locītavu no pārslodzes. UPO aproces, kuras pildījums pilnībā pakļaujas un pielāgojas jebkurai rokai, aptver plaukstas locītavu un paceļ to nedaudz uz augšu.