Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

RADOŠĀS DARBNĪCAS: Radi kopā ar Paulu Zariņu-Zēmani

© Foto no Paulas ZARIŅAS-ZĒMANES personīgā arhīva

«Katrreiz, kad satiekos ar cilvēkiem, kuriem mēģinu iemācīt kaut ko jaunu no tā, kas man pašai šķiet interesanti, es arī pati ļoti daudz iegūstu – redzot, kā citi uztver krāsas un redz šo pasauli,» saka jaunā gleznotāja Paula Zariņa Zēmane (28). Šodien LNMM izstāžu zāle Arsenāls atklāj jaunu radošo darbnīcu ciklu Radi kopā ar, kura pirmā vadītāja būs gleznotāja Paula Zariņa-Zēmane

Jauniešiem (13+) tiek piedāvāta iespēja labāk iepazīties ar Paulu Zariņu-Zēmani un viņas mākslu, uzdodot jautājumus un kopā ar mākslinieci pētīt apziņas jēdzienu, kā arī gleznot savas iztēles ainavas ar akvareļu krāsām. Visi darbam nepieciešamie materiāli tiks nodrošināti.

Darbnīcā paredzēts apspriest Paulas Zariņas-Zēmanes glezniecībā izmantoto maģisko reālismu, kā šis stils iekļaujas Latvijas mūsdienu glezniecības kopainā un kāda ir tā saistība ar kompozīcijām, kas eksponētas autores personālizstādē The Still Point of the Turning World/Bangojošās pasaules miera punkts. Izstāžu zāles Arsenāls Radošās darbnīcas zālē (Torņa ielā 1 Rīgā) tā atklāta 20. jūlijā un būs aplūkojama līdz 20. augustam. Uzmanību! Dalībnieku skaits radošajā darbnīcā ir ierobežots, un ir nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās. Nodarbības ilgums - līdz divām stundām. Dalības maksa: ieejas biļete izstādē.

Paula Zariņa-Zēmane ir beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas maģistrantūru Glezniecības nodaļā. Viņai bijušas jau vairākas nozīmīgas personālizstādes galerijā Māksla XO, kā arī Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā un fonda Mākslai vajag telpu Vasaras mājā. 2016. gadā jaunās mākslinieces darbi bija skatāmi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls projekta Spriedze. Jaunie Latvijas glezniecībā III ietvaros, kā arī Cēsu Mākslas festivāla izstādē Laikmetīgā ainava Vecajā alus brūzī.

«Man jau ir zināma pieredze gan ar jaunākiem, gan vecākiem audzēkņiem, kuri vēlējušies pamācīties gleznot ar akvareli. Pirms pāris mēnešiem vadīju nodarbības arī mākslinieku preču veikala Pedants glezniecības studijā, kur par audzēkni var kļūt jebkurš, kuru interesē māksla, pat bez priekšzināšanām,» stāsta Paula Zariņa-Zēmane, piebilstot, ka vasarā viņa no šī darba paņēmusi pauzīti.

«Šodien nodarbības Arsenālā būs saistītas ar tur aplūkojamo manu izstādi, un tāpēc tā man būs pavisam jauna pieredze,» saka talantīgā jaunā gleznotāja. Viņa atklāj, ka radošās darbnīcas dalībniekiem, kuri var būt arī bez priekšzināšanām, būs jāglezno savas iztēles ainavas. «Viņi var iedvesmoties vai no manis, vai no kāda cita. Es parādīšu, kā darboties ar akvareļiem, izstāstīšu, kas tas vispār ir un kā no tā var izdabūt savas radošās vēlmes.»

Bet ar savām radošajām vēlmēm Paula Zariņa-Zēmane uz brīdi ir iepauzējusi un bauda bezrūpīgu vasaras atpūtu. «Pēc katras izstādes ir vajadzīga pauzīte, lai ievilktu gaisu,» viņa saka, tomēr atzīst, ka dažādas domas galvā jau rosās un arī pamazām izkristalizējas, ko gribas darīt tālāk. Taujāta, kāda viņai ir vislabākā vasaras atpūta, māksliniece atteic: brīva no aktīvas gleznošanas. Tas nozīmē - bez otām. «Protams, ja kas ienāks prātā, pagleznošu, bet nu vismaz pagaidām es atpūšos. Brīvi improvizējot, bez konkrētiem plāniem.».