Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

Nauda - 194 000 eiro - atrasta, piemineklis aiz žoga

UZ SIMTGADI. Brīvības piemineklis būs nožogots vismaz pāris mēnešu. Tā apkopšana uzsākta pēc tam, kad ministrijas savstarpējā birokrātiskā procedūrā likumā noteiktā kārtībā vienojās par līdzekļu piešķiršanu, lai valsts simbolu sakārtotu līdz Latvijas simtgadei 2018. gadā. Brīvības pieminekļa remontam nauda nebija ieplānota, tāpēc to atvēlēja no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem © F64

Brīvības pieminekļa apjošana ar stalažām jāpabeidz pirmdien, kad varēs uzkāpt vairāk nekā 40 metru augstumā un izpētīt monumenta tehnisko stāvokli. Rīgas pieminekļu aģentūras galvenais restaurācijas speciālists Ivo Graudums gan teic, ka negaidīti pārsteigumi diez vai būšot – nepieciešamie apkopes darbi ir zināmi, finansējums piešķirts. Netiek plānots arī papildu cīniņš ar putniem, kurus vairs nebiedē skaņas sensors.

Pēc pieminekļa restaurācijas 1998.-2001. gadā tas laiku pa laikam pielabots: atjaunotas šuves, notīrītas atsevišķas tēlu grupas, pārzeltītas zvaigznes. Taču darbi nav veikti kompleksi un pats Brīvības tēls nav tīrīts kopš 2001. gada, saka I. Graudums. Tagad par valdības piešķirto finansējumu - 193 636 eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem - Brīvības piemineklim veiks kompleksus apkopes darbus. Visticamāk, zvaigžņu zelts paliks tas pats, kas jau uzklāts, pārzeltīt nebūs nepieciešams, vien zeltījums jānospodrina. Pieminekļa iekšpusē tiks veikts galvenokārt kosmētiskais remonts.

Par valdības piešķirtajiem līdzekļiem paredzēts atjaunot Brīvības tēla virsmu, attīrīt zvaigznes un akmens virsmu, kā arī obeliska akmens apšuvumu un nomainīt bojātās šuves. Plānots remontēt pieminekļa iekštelpu uzejas kāpnes, pagrabtelpu, veikt pieminekļa tehniskā stāvokļa izpēti.

Restaurācijas darbi iepriekš notikuši divos posmos, laikā no 1980. līdz 1981. gadam un no 1998. līdz 2001. gadam. Zvaigznes pārzeltīja 2006. gadā, bet citus gadus tīrīja un atjaunoja atsevišķus pieminekļa elementus, piemēram, 2013. gadā - notīrīja pelēkā granīta skulptūras.

Pirms pāris mēnešiem sarunā ar Neatkarīgo Rīgas pieminekļu aģentūras vadītājs Guntis Gailītis atgādināja, ka Brīvības piemineklim ziemeļu pusē travertīns atkal apaudzis ar sūnām, Brīvības statujai nepieciešama vaskošana, piemineklim regulāri jākopj šuves, tas jāmazgā, bet līdzekļu šiem regulāri veicamajiem darbiem nav. Viņš norādīja, ka nepieciešams arī valsts atbalsts, tātad jānoslēdz trīspusējs līgums starp valsti, Rīgas pašvaldību un Rīgas pieminekļu aģentūru, jo nevar prasīt, lai tauta ziedo naudu pieminekļa uzturēšanai un apkopes darbiem. Lielākoties par ziedojumiem bija iespējams Brīvības pieminekli restaurēt no 1998. līdz 2001. gadam. Tad Brīvības tēlu un tā zvaigznes notīrīja, restaurēja un no jauna apzeltīja. Atjaunoja arī pieminekļa pamatni, obelisku, kāpnes un iekšdaļu, bet akmens materiālus notīrīja un pāršuvoja. Tika arī nostiprināti pieminekļa pamati, lai nodrošinātos pret grimšanu. Iepriekšējie restaurācijas darbi notika 2006. gada pavasarī.