Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

IDEJAS brīvdienām - ko darīt, kurp doties

© Publicitātes foto

Brīvdienu ceļvedis

KLUSUMA VĒTRA GRAFIKAS FESTIVĀLĀ

Šonedēļ Latvijas Mākslinieku savienības galerijā atklāta pirmā no starptautiskā grafikas festivāla Printmaking IN programmā iekļautajām izstādēm - Klusuma vētra, kurā iespējams aplūkot amerikāņu un ķīniešu mākslinieku darbus. Tajā piedalās Džese Šovs, Eriks Paipers, Daniels Gonzaless no ASV, Liu Aiguo, Suņs Šao Kuņs no Ķīnas un citi. Printmaking IN ir ikgadējs starptautisks festivāls, kas radies Igaunijā, Pērnavā, 1998. gadā. Tā notikumi piedāvā iepazīt grafikas dažādās tehnikas visā to plašumā. Tas prezentē un kopj tradicionālās grafikas tehnikas (kā linogriezums, kokgriezums, sietspiede u.c.), bet parāda arī grafikas starpdisciplināro raksturu. Latvijas Mākslinieku savienības galerijas darba laiks brīvdienās no pulksten 12 līdz 18.

KAMERMŪZIKAS FESTIVĀLS SAULKRASTOS

Saulkrastos sācies tradicionālais vasaras kamermūzikas festivāls. Tas turpināsies līdz 6. augustam - divdesmit divi izcili jaunie mūziķi sniegs deviņus koncertus dažādās Saulkrastu vietās. Jau iepriekš dzirdētajiem vijolniekiem, altistiem un čellistiem šogad pievienosies pūtēju kvintets un džeza trio. Šodien, 28. jūlijā, Saules laukumā pulksten 20 notiks festivāla atklāšanas koncerts Klasika satiek džezu. Sestdien, 29. jūlijā, Skultes luterāņu baznīcā būs iespēja dzirdēt jaunās latviešu komponistes Asijas Ahmetžanovas stīgu kvarteta Dabiski pirmatskaņojumu. Koncerta sākums pulksten 20. Savukārt svētdien, 30. jūlijā, kultūras namā Zvejniekciems koncertu pirmoreiz Latvijā sniegs klavieru Trio Sōra no Francijas. Tās sastāvā spēlē arī latviešu vijolniece Magdalēna Geka.

ZUZĀNU KOLEKCIJA MUZEJĀ

Šovakar, 28. jūlijā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā tiek atklāta līdz šim vērienīgākā mecenātu Jāņa un Dinas Zuzānu kolekcijas izstāde Latvijā TOP no top. Ekspozīcijā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā tiks apvienotas gleznas, skulptūras, grafikas, fotogrāfijas, video un instalācijas - kopumā ap 200 mākslas darbu, kas tapuši laika posmā no 19. gadsimta līdz pat 2017. gadam. Izstāde rosina doties ceļojumā, kura gaitā katrs tiek aicināts dibināt personisku kontaktu ar mākslu, domāt par paša izvirzītajiem vērtēšanas principiem un rezultātā izkristalizēt savu pērļu izvēli. Publikai izstāde pieejama no sestdienas parastajos brīvdienu darba laikos no pulksten 10 līdz 17. Jāatgādina, ka līdz 3. augustam remontdarbu dēļ ir slēgts Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs.

TIRDZIŅŠ UN BĒRNU DARBNĪCA

Sestdien, 29. jūlijā, no pulksten 10 līdz 16 Kalnciema kvartāla pagalmā norisināsies iknedēļas zemnieku un amatnieku tirgus. Tā ietvaros no pulksten 11 līdz 14 bērni varēs piedalīties biedrības Anneles pļavas organizētā bērnu darbnīcā Branko ceļojums no Friburgas uz Stirnieni. Šo stāstu sarakstījusi senās mūzikas speciāliste, mūziķe Ilze Grudule, bet ilustrējis Šveices multimākslinieks Vincents Fluckigers. Lasījums notiks gan latviešu, gan franču valodā.

VĒLĀS BROKASTIS AR MOCARTU

Svētdien, 30. jūlijā, uz Kaņepes Kultūras centra terases no 13 līdz 14.30 notiks Vēlās brokastis ar Sinfonietta Rīga stīgu kvartetu. Šajā koncertā programmā iekļauti V. A. Mocarta divertismenti, Franča Šūberta pieci menueti do mažorā, kā arī piecas vācu dejas. Biļešu cena 5 eiro, to iegādi, ņemot vērā terases izmērus, neatlieciet uz pēdējo brīdi. Biļetes iepriekšpārdošanā prasiet Kaņepes Kultūras centra bārā.

ISLĀMA ROKASGRĀMATA

Ja nu gadījumā brīvdienās līst lietus un interesē pasaules globālās problēmas, varbūt ir vērts palasīt ko nopietnāku. Piemēram, Jāko Hēmena-Antilas Islāma rokasgrāmatu, kas latviešu valodā izdota Ingrīdas Peldekses tulkojumā no somu valodas. Tā vien šķiet, šajā grāmatā autors mēģinājis vienkāršiem vārdiem atklāt islāma pasaules sarežģīto dabu un atšķirības dažādu musulmaņu grupējumu un virzienu uzskatos. Tulkojums ir labs, un, neraugoties uz vidusmēra latviešiem svešo pasauli, kas atklājas šīs grāmatas lappusēs, teksts lasās itin raiti.