Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Hermanis un teātris jaunās telpās

Pagaidu telpas ir plašas, vēl neapdzīvotas un svešādas, bet jau 1. septembrī te atgriezīsies skatītāji – jauno sezonu Jaunais Rīgas teātris sāks ar iestudējumu Marķīze de Sada © Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Kad šovasar pirmsjāņu gaisotnē notika atvadas no Jaunā Rīgas teātra (JRT) telpām Lāčplēša ielā, aktieri bija piesardzīgi par to, ka jaunā sezona tiešām sāksies citās telpās – atjaunotajā Rīgas tabakas fabrikā. Kā nekā teātra remonts un rekonstrukcija tika solīti gandrīz 40 gadu.

Tagad atjaunotā pagaidu mājvieta Miera ielā 58a ir ar acīm apskatāma un rokām aptaustāma, un ir skaidrs, ka 2017./2018. gada sezonas pirmā pirmizrāde Jukio Mišimas Marķīze de Sada Alvja Hermaņa režijā būs skatāma 1. septembrī pagaidu telpās Miera ielā 58a. Ēka ir gatava uzņemt JRT trupu. Marķīze de Sada ir trešā reize, kad pie šī darba atgriežas režisors Alvis Hermanis.

JRT palicis uzticīgs saviem principiem - gar vienu ēkas stūri manāmas stieples vai dzeloņdrātis, lai gan pagaidām pagalms izskatās neierasti sterils. Plašs, ar iespaidīgu izmēru pelēcīgu ēku un dažām mazākām ne tik uztūnētām būvēm.

Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Kopš 2009. gada tabakas fabrikas ēka bija tukša, bet pēc tam, kad JRT atgriezīsies savās mājās Lāčplēša ielā 25, te ienāks Kultūras akadēmija, būs vieta radošām izpausmēm, tiks veidots radošo industriju atbalsta centrs.

Uz pagaidu apmešanās laiku, kamēr tiek rekonstruēta teātra vēsturiskā ēka Rīgas centrā, Miera ielā 58a būs divas skatītāju zāles - lielā zāle ar 304 vietām un mazā zāle ar 253 skatītāju vietām.

JRT informē, ka kase pagaidām strādās arī Lāčplēša ielā 25, kā arī Miera ielā 58a, bet septembra beigās tā no Lāčplēša ielas ēkas pārcelsies uz kinoteātri Splendid Palace. Līdz 2017. gada beigām JRT plāno turpināt darbu arī Muzeju zālē Talsu ielā 1 Pārdaugavā.

Pērn izrādes JRT noskatījās 123 000 skatītāju. Jauno sezonu teātrī uzsāks 16 štata aktieri: Inga Alsiņa-Lasmane, Baiba Broka, Jana Čivžele, Vilis Daudziņš, Jevgēnijs Isajevs, Andris Keišs, Elita Kļaviņa, Sandra Kļaviņa, Ivars Krasts, Ģirts Krūmiņš, Kristīne Krūze, Regīna Razuma, Inga Tropa, Toms Veličko, Guna Zariņa un Kaspars Znotiņš.