Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

IDEJAS brīvdienām - ko darīt, kurp doties

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Brīvdienu ceļvedis

PADOMI DZĪVOŠANAI SKAISTI, STILĪGI, INTENSĪVI, NEPRĀTĪGI

Diez vai kādam, kurš interesējas par pašizaugsmes jautājumiem, nav zināms Robina Šarmas vārds, viņa grāmatas daudz tulkotas arī latviešu valodā. Apgāds Avots nupat klajā laidis Robina Šarmas jaunāko veikumu Izcilības stundas.

2. grāmata - izcilības un biznesa meistarības rokasgrāmatu, kurā iepazīstina ar 101 vienkāršu, bet spēcīgu domu, kas palīdzēs strādāt dedzīgi un dzīvot skaisti. Un intensīvi, un neprātīgi, ar stilīgiem ieradumiem - tie ir daži no Šarmas ieteikumiem. Pārējie jālasa, jāpārdomā un jāpārdomā katram pašam. Varbūt arī jāpiemēro.

BALTĀ NAKTS SVIN 15 GADUS

Mūsdienu kultūras forumā Baltā nakts, kas Rīgā norisināsies šonedēļ, naktī no 9. uz 10. septembri, būs iespējams izbaudīt 59 dažādus laikmetīgās mākslas un kultūras pasākumus. Šogad Baltā nakts svin pastāvēšanas 15 gadus - tieši tik ilgs laiks pagājis kopš pirmās Baltās nakts jeb Nuit Blanche Parīzē, kur radīta šī foruma ideja, tāpēc Rīgā šogad būs īpaši daudzveidīga starptautiska programma, pasākumi norisināsies dažādos Rīgas rajonos un apkaimēs. Šogad foruma pamatprogrammu veidos vairāk nekā 34 mākslas un kultūras projekti, tostarp koncerti, instalācijas un performances pilsētvidē, izstādes, multimediāli projekti, dzejas lasījumi un filmu programmas. Vēl Baltajā naktī varēs baudīt vairāk nekā 25 iniciatīvas projektus, kuru organizēšanā iesaistījušās mākslas galerijas, kafejnīcas, mākslas un kultūras studijas, kā arī citi aktīvi rīdzinieki un domubiedri. Rīgas centru un Mežaparku savienos divi mākslas tramvaji ar atšķirīgām programmām. Viens tramvajs būs veltīts Eduarda Veidenbauma dzejai un elektroniskajai mūzikai, savukārt otrajā tramvajā jaunie mākslas un dizaina talanti radīs pasaules iekšējo atainojumu ar animācijām un gaismas objektiem. Dalība visos Baltās nakts pasākumos ir bez maksas. Ja vēl nav izlemts, kurp gribas doties, tad vērts zināt, ka Baltās nakts informācijas centrs darbosies 9. septembrī no pulksten 14 līdz 10. septembra pulksten 2 laukumā pie Brīvības pieminekļa līdzās Laimas pulkstenim.

NOPIETNI PAR POLITIKU

Ir sācies Rīgas Starptautiskais kinofestivāls (RigaIFF), kura plašajā - 122 filmu - programmā ikviens var atrast sev ko piemērotu. Sestdien, 9. septembrī, pulksten 17 Cafe Film Noir ir vērts pievērst uzmanību Riga IFF ietvaros notiekošajam ArtDocFest pasākumam - apaļā galda diskusijai Propaganda. Instrumenti un uzdevumi. Kā uzsver pasākuma rīkotāji, Baltijas iedzīvotāji - jo īpaši tie, kuri saskarsmē lieto krievu valodu, - pēdējā laikā personīgi izjūt propagandas uzbrukumus no kaimiņvalsts puses. Tomēr sabiedrībā nav vienotas izpratnes par to, kas ir šo uzbrukumu praktiskā jēga. Iespējams, diskusija ar audiovizuālā satura radīšanas profesionāļiem un kopīgs propagandas tehnoloģiju aplūkojums palīdzēs pietuvoties to stratēģiju un uzdevumu izpratnei, kurus izvirza valsts, kas izvērš plašu informatīvo karu. Piedalās Krievijas un Latvijas dokumentālisti, politiķi, mediju pārstāvji. Pēc tās - programmas atklāšanas filma Pārāk brīvs cilvēks, kas piedzīvoja savu pirmizrādi pilnībā izpārdotā seansā lielākajā Maskavas kinozālē ar 1500 sēdvietām. Ļoti drīz tā pārspēja Krievijā uz dokumentālā kino seansiem pārdoto biļešu rekordu, bet pēc tam saņēma kinokritiķu balvu kā 2016. gada labākā filma. Loģiski, jo filma vēsta par Krievijā valdošās varas opozicionāru Borisu Ņemcovu, kura dzīve un liktenis bija cieši savīti ar jaunās Krievijas likteņgaitām, tāpēc šis stāsts par viņu nav biogrāfija, bet gan lielvalsts pēdējo 25 gadu vēsture. Filmu veido unikāli arhīva materiāli, kā arī savulaik un pašlaik sabiedriski un politiski ievērojamu cilvēku atmiņu stāstījumi.

LACMANIS PAR PILĪM EIROPĀ

Šīs nedēļas nogalē Kocēnos jau trešo reizi norisināsies Kokmuižas svētki, to ietvaros būs skatāma īpaša fotoizstāde Pilis Eiropā, ko veidojis Rundāles pils direktors, mākslas zinātnieks un gleznotājs Imants Lancmanis. Izstādē fotogrāfijas tiks papildinātas ar teksta materiāliem, ļaujot tuvāk iepazīt piļu un muižu pasauli dažādos gadsimtos. Imants Lancmanis fotografē visas pilis un muižas, kurās viņš nonāk. Lielāko foto arhīva daļu veido Latvijas pilis un muižas, kas fotografētas vairāk nekā 50 gadu ilgā periodā, un tās izmantotas gan Imanta Lancmaņa sarakstītajās grāmatās, gan daudzajās publikācijās Latvijas un ārvalstu mākslas un arhitektūras žurnālos. Savukārt Eiropas pilis fotografētas ekskursiju laikā ārzemēs, un fotogrāfijas pārsvarā tiek izmantotas profesionālajām interesēm. Laikmetu, politisko un ekonomisko sistēmu maiņa ir noteikusi citas sabiedrības vajadzības, kas veicinājušas aristokrātiskā dzīvesveida izzušanu Eiropā. Pilis, palikušas bez iemītniekiem, sākušas it kā patstāvīgu dzīvi, kur cilvēks ienāk tikai kā viesis. Tomēr Versaļas pilī Francijā ļaudis plūst kā liela upe cauri pils zālēm, un pēdējos gados piļu apmeklētāju skaits Eiropā aizvien pieaug.

SENTIMENTS PĒC BASKETBOLA

Eiropas čempionāts basketbolā vīriešiem, kas šobrīd notiek Turcijā, pamatīgi satraucis daudzu prātus. Ja vēl nepieciešams kāds stiprinājums patriotismam un pašapziņai, ir vērts vēlreiz (varbūt - pirmo reizi) noskatīties pirms pieciem gadiem tapušo filmu Sapņu komanda 1935 - kinoteātrī Citadele to demonstrēs 8. septembra vakarā. Režisora Aigara Graubas veidotā filma vēsta par gatavošanos pirmajam Eiropas čempionātam basketbolā, kas notika 1935. gadā Ženēvā. Tobrīd basketbols Eiropā bija jauna un ne īpaši populāra spēle, komandas iepriekš nebija tikušās starptautiskās sacīkstēs, čempionātam gatavojās arī Latvijas valsts vienība. Taču ceļš uz čempionātu nebija nemaz tik viegls, vismaz filmas autoru versijā. Galvenajās lomās Jānis Āmanis, Inga Alsiņa un Vilis Daudziņš.