Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Kultūra

Račam dzejoļu dižpārdoklis

© F64

Lai gan dzejoļu grāmatas nav tās pieprasītākās, mūziķa un dzejnieka Guntara Rača jaunākais dzejoļu krājums 365 jau teju mēnesi ir Jāņa Rozes grāmatnīcas pārdotāko izdevumu Nr. 1.

Ar Guntara Rača dzejoļu grāmatas 365 (tā ir pirmā daļa) sanāca pavisam interesanti: lai gan plašākai auditorijai to bija paredzēts oficiāli prezentēt jau pirms vairākām nedēļām, tas izdevās tikai 21. septembrī, turklāt visai prozaiska iemesla dēļ - nebija prezentējamā materiāla… «Ir sanācis mazliet amizanti. Lielā pieprasījuma dēļ nespējām piegādāt grāmatnīcām tos daudzumus, kurus tajās pieprasa. Lai nesanāktu vilšanās, atnākot uz prezentāciju, kuras laikā grāmata vairs nav pieejama, nācās pasākumu atlikt līdz brīdim, kad būs gatava nākamā grāmatas tirāža,» skaidroja Guntars. Viņš atzina, ka cerējis savu grāmatu kaut vai uz pirmo nedēļu redzēt pieprasītāko topa desmitniekā, taču uz šādu rezultātu nudien neesot pat cerējis. Arī grāmatu izplatītāji apgalvo, ka tas ir sen nebijis notikums, jo jaunas dzejoļu grāmatas reti kad parādās starp pieprasītākajām grāmatām, kur nu vēl ierindojas topa augšgalā.

Publicitātes foto

Iesācies viss ar pavisam nemainīgu Jaungada apņemšanos katru dienu sarakstīt vismaz vienu dzejoli un to publicēt savā Facebook profilā. «Man pat prātā neienāca, ka tas daudziem būs tik vajadzīgi un tik nozīmīgi, jo ik vakaru dzejolīši saņem simtiem un dažreiz pat tūkstošiem patīk, bet ar dažiem dzejoļiem mani sekotāji ir dalījušies vairāk nekā 12 000 reižu. Man likās, kāpēc izdot grāmatā to, ko tāpat var lasīt sociālajos tīklos, taču bieži saņēmu jautājumu, kad šie dzejoļi iznāks grāmatā,» stāstīja Guntars. «Tā kā es savu apņemšanos [katru dienu uzrakstīt pa dzejolim] būšu piepildījis tikai 31. decembra vakarā, nolēmu izdot grāmatu divās daļās. Pirmajā ir atrodami 183 dzejoļi no 1. janvāra līdz 2. jūlijam. Izrādās, katrs lasītājs meklē savu unikālo datumu, un tie, kuri dzimuši pēc 2. jūlija, jau prasa, kad iznāks grāmatas otrā daļa. Tas notiks nākamā gada februārī, jo tā vēl tikai top.»

Daži dzejoļi dzimuši vieglāk, citi - grūtāk, dažs bijis gatavs jau deviņos no rīta, cits tikai ap vakarpusi, turklāt katra darba tēma bijusi atkarīga no dzejnieka attiecīgās dienas noskaņojuma un aktualitātēm. «Kādam ir jāguļ pludmalē, lai uzrakstītu par jūru, kādam ir jākāpj kokā, lai uzrakstītu par debesīm, bet man nepieciešama sajūta, ka es uz to tiecos,» skaidroja Račs. Dažs dzejolis prasīt prasās pēc savas dziesmas, un, piemēram, dziedātāja Līga Robežniece kopā ar Prāta vētras basģitāristu Ingaru Viļumu jau sagatavojuši dziesmu Apskauj mani, kas tapis pēc Facebook izlasītajām rindām.

Jādomā, ka, tieši pateicoties aktivitātēm sociālajos tīklos, droši vien skaidrojams 365 popularitātes fenomens, kuru veicinājusi arī cilvēku vēlme izlasīt savā dzimšanas dienā tapušo dzejoli un mēģinājumi asociēt to ar savām konkrētās dienas izjūtām.

Lai kā arī būtu, Guntara Rača dzejoļu krājums pašlaik kļuvis par lielāku bestselleru nekā daudzi no viņa stūrētajā mūzikas izdevniecībā MicRec izdotajiem CD. Pirmais grāmatas 365 metiens bijis 1500 eksemplāru, otrais - tikpat, un arī jau pasūtītās trešā un ceturtā tirāžas paredz grāmatnīcām nogādāt pa 1500 eksemplāriem katrā reizē. Savukārt 365 otrajai daļai jau pirmais metiens paredzēts 4000 eksemplāru apjomā.

Lai iepazīstinātu ar savu grāmatu auditoriju ārpus Rīgas, dzejnieks kopā ar saviem grupas Bet Bet kolēģiem Uģi Tirzīti un Andri Alviķi, kā arī jauno dziedātāju Katrīnu Binderi visu septembri apceļoja tuvākas un tālākas Latvijas bibliotēkas, ik pa laikam iegriežoties arī kādā no lielajām pilsētām. Šos izbraucienus plānots turpināt arī oktobrī.